Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hårdest er arbejdet. Vigtigst er planlægning

Der er meget at overveje – og planlægge – når man vil bygge et solidt hegn. Alene spørgsmålet om afstand mellem hegnsstolper? Og skal stolperne støbes fast? Kommer det til at holde?

Godt begyndt, er det halve arbejde

Vist ved at blive lidt af et mantra her på bloggen “godt begyndt, er det halve arbejde”. Det er godt at huske, når man kaster sig ud i projekter – gælder for alle typer af projekter.

Og sikke et projekt vi er end i med Nymølle. Hverken Rune eller jeg er håndværkere eller gartnere. Tror vores største styrke er, at vi tør – og bare forsøger. Kan aldrig gå værre, end vi gør det om.

Den situation har vi heldigvis ikke stået endnu. Altså været nødt til at gøre et arbejde om. Måske der er forbedret lidt hist og her, men vi har endnu ikke kasseret et projekt helt. Og endnu ikke haft behov for at give op, og tilkalde professionel hjælp – det kommer måske, som vi bliver mere og mere modige. Hvem ved…

En klar styrke for os er helt sikkert også at vi tillader, at ting tager tid – desuden endnu et mantra, eller ordsprog om man vil.

Research og rådgivning

Vi kaster os desuden aldrig hovedkulds ud i noget. Vi bruger altid rigtig meget tid på research og søgning af rådgivning. Specielt Rune er fantastisk til at skaffe information – især fra gamle bøger, hvor tingene oftest var liiiidt mere “gør det selv agtige”.

Var blandt andet fra en gammel landbrugsbog, at vi fik ideen til vores stativer til hindbær. De er geniale! Se vores flotte hindbærstativer her

Samme er det for det projekt vi er igang med denne sommer. Opsætning af et planke hegn, som både skal fungere afskærmning – spefielt for vinden – og samtidigt fungere som støjhegn.

Hegnet skal desuden fungere som afgrænsning omkring vores køkkenhave, som vi skal til at have anlagt.

Glæder os vildt meget til at få en decideret køkkenhave! Indtil nu har vi dyrket grøntsager rundt i haven, for at skabe næring til jorden – og løsne jorden – før vi anlagde blomsterbed.

Inden vi overhovedet gik igang med at måle op og afmærke placering af hegnet, så brugte vi meget tid på at undersøge opsætning, montering og opbygning af et hegn. Hegnet skal jo gerne holde i mange år.

Et af de helt store spørgsmål for os var om stolperne skal støbes i jorden. Eller hvordan vi bedst sikre stabile stolper. Vi fandt ret hurtigt, at den med at støbe stolperne fast nok nærmere handlede om at lette arbejdet – end decideret holdbarhed.

Nu er vi ikke dem, som løber fra hårdt arbejde. Det afkrækkede os derfor ikke at tage ekstra fat – og dermed droppe støbning. At det dermed også gør arbejdet billigere, gør jo heller ingen ting.

Læs om opsætning af stolper til hegn her

Afstand mellem hegnsstolper

Et andet stort spørgsmål, som vi virkelig har brugt meget tid på at undersøge, var afstivnining af hegnet. Vi er jo trods alt begyndet at få noget temmelige meget vildere vejr, her i Danmark. Og som tidligere nævnt, så skal hegnet gerne holde mange år.

Måske ganske logisk, men ikke desto mindre. Afstivning af et hegn handler først og fremmest om antallet af hegnsstolper. Des flere hegnsstolper, des mere forankring i jorden – og samtidigt afstivning.

Vi fandt at anbefales afstand mellem hegnsstolper var maks 2 meter. Nu skal man sjældent gå med maks, så vi gik med 1,5 meter afstand mellem hegnsstolper til vores hegn.

Vi havde desuden fra start et ønske om at plankerne på hegnet skal monteres lodret. Det er måske en smags sag, men vi synes, at det giver et mere “roligt” hegn at se på – og et flottere hegn.

Igennem vores research fandt vi desuden, at lodret beklædning hjælper til en bedre afstivning af et hegn. Måske ikke så meget på grund af beklædningen, men nærmere i forhold til de vandrette bjælker der er nødvendige for montering af beklædningen.

Ser man gamle hegn – Skal ikke længere væk end til sverige, hvor plankehegn bruges i stor stil – der er næsten alle hegn med lodret beklædning. Så det burde måske – også – være logisk at lodret beklædning er bedre. Det er i hvert fald såden, at det bliver her. Dog mest udfra et æsterisk perspektiv.

Lodret beklædning gør naturligvis opsætning af hegnet en smule mere besværligt. Og på sin vis måske også lidt dyrere. Der skal jo netop monteres – og købes — de vandrette bjælker, som den lodrette beklædning skal monteres på.

afstand mellem hegnsstolper

Opsætning af bjælker i afstand mellem hegnsstolper

Det er præcis den del af arbejdet, som vi netop er kommet til. Netop montering af de vandrette bjælker imellem stolperne.

Kan lige tilføje, at de lodrette bjælker fjerner behoves for tværafstivning, som ellers er nødvendigt ved vandret beklædning. Når man ser hegn rundt omkring, med vandret beklødning, så er det vist de flest, som dropper skråafstvning – hvilket tydeligt ses, når hegnet er kommet op i årene. Det er ved at vælte.

Toby og jeg er godt igang med montering af de vandrette bjælker.

Toby måske mest af alt, som selskab, imens jeg arbejder. Jeg har endnu ikke fået lært ham at holde en skrue eller hjælpe med at holde et bræt.

Egentlig forkert at kalde det bjælker, men jeg er ikke håndværker. Jeg er kun autodidakt gør det selv mand – handyman, hvis det skal lyde mere “sexy”.

Korrekt er der sat 97×97 mm høvlede stolper i jorden. Afstand mellem hegnsstolper er 1,5 meter og her er der monteret 45×95 mm reglar. 3 stk reglar er monteret med en afstand på 60 cm. Montering er sket med vinkelbeslag på stolperne. Og på reglarne skal senere monteres plankerne, som udgør beklædningen.

plankehegn hengstolper

Med opsætning af de mange reglar kan man virkelig også se, at det grundige afmærkning af hegnstolpernes placering – og sidenhen opsætning af hegnsstolperne – virkelig har været alt tiden værd. Hegnet står bare snorlige, hvilket er skønt at se.

“godt begyndt, er det halve arbejde”

2 Kommentarer

  1. Niels
    Niels 11. juli 2021

    Var også på lidt research vedrørende opsætning af plankeværk, og faldt over jeres side.
    Nu bliver det uden beton, og det kom også en lidt kortere afstand mellem bjælkerne .
    Mange tak for diverse information og specielt overvejelserne bag.
    Læste om Toby der hjalp, og fangede først til sidst han er en hund
    Lyder som det var den helt rigtige beslutning for jer at lægge det “vilde” liv bag jer, og flytter på landet.

    • Martin
      Martin 12. juli 2021

      Hej Niels

      Tak for hilsnen 🙂 Dejligt at du kan bruge vores “vejledning”… Vi var godt nok også mange tanker igennem. Faktisk svært at finde noget konkret vejledning.

      Vores plantehegn står dog flot endnu Og helt solidt… trods ingen beton.

      Rigtig god arbejdslyst Skøn sommer til dig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *