Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til formering af lavendel

I august skal lavendel klippes ned. Af alle de mange afklippede grene er det nemt at lave stiklinger af lavendel – og dermed få endnu flere lavendel til haven.

Smuk og insekter ELSKER den.

Lavendel er virkelig en skøn plante. Lavendel dufter skønt, blomstrer længe og insekter elsker lavendel.

Ingen plante i vores have tiltrækker så mange insekter, som lavendel. Planterne er altid dækket af summende brombasser og bier, ligesom sommerfugle ofte – nærmest altid – flakker rundt omkring planterne.

Vi har da også lavendel for insekternes skyld. Eller helt præcis for biernes skyld.

Vi har bier på Nymølle, som forsyner os med massevis af honning. Vigtigst af alt, så sikrer bierne at vores frugttræer og bærbuske bliver bestøvet – og vi dermed kan høste massevis af frugt og bær.

Omkring bistaderne har vi plantet massevis af lavendel. Der blev først plantet 30 planter, som sidenhen er vokset til næsten 80 planter – vist en enkelt eller to, som er gået ud.

Vi har dog ikke købt mere end 30 planter. De næste 50 planter er lavet som stiklinger af de oprindelige lavendel planter.

Sorten af lavendel, som vi dyrker er Hidcote Blue. En virkelig smuk lilla lavendel, næsten blå. Meget smuk og med en lang blomstrigstid.

Det er ganske nemt at lave stiklinger af lavendel. Lavendel sætter flittigt rødder og vokser hurtigt til en stor plante. Få guide til at lave stiklinger af lavendelplanter her:

Lavendel stiklinger

Når lavendel klippes ned i august – efter afblomstring – er det perfekte tidspunkt til at lave stiklinger af lavendel.

Læs om beskæring af lavendel her

Med alt det afklip af lavendel grene, så er der massevis af materiale til at lave stiklinger.

Tag en gren på 10-15 cm. Fjern de nederste blade og stik grenen i jord. Det er det, nemt ik?

Den hurtigste måde at få store lavendel planter på er dog ved at pleje selvståede planter. Når lavendel klippes ned i august, så vil man hurtigt opdage at der omkring de gamle planter er flere små nye planter – selvsåede lavendel planter og rodskud fra.

Her er rødderne allerede godt igang og med god pleje, kan der hurtigt laves store planter.

Kan vel finde 2-5 rodskud og selvsåede planter, omkring en lavendel plantet, når den klippes ned.

Lavendel har det bedst i en sandet jord. Plantejord til lavendel laves nemt ved at blande lige dele jord med sand og grus.

lavendel stiklinger jord

Jord og sand blandes godt sammen – og hældes i plantepotter.

plantejord lavendel stiklinger hjemmelavet

Derefter er det blot at stikke de opgravede lavendel planter i jorden. Derefter klippes stiklingen ned, så der kun er 2-3 blade – disse vil hurtigt forvandles til grene, så der skabes en god forgrening fra starten.

Og voila, sådan laver man hurtigt lavendel stiklinger – og massevis af nye planter.

lavendel stiklinger

Der kan nemt være 2-3 stiklinger i en plantepotte. Til foråret omplantes planterne og derefter vokser de hurtigt til – og kan sidenhen plantes ud i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *