Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ingen regler uden undtagelse

Det virker voldsomt. Det skal gøres. Og det skal gøres nu, trods andre stauder først klippes ned til foråret. Guide til at klip lavendel

Det vigtigt!

En af de vigtige opgaver i haven, her i august, er at klip lavendel.

Mange vil måske mene, at det er forkert med beskæring af lavendel her i august. Det er dog ganske vigtigt, trods det bryder reglen om at stauder skal klippes ned i foråret – efter vinteren.

Lavendel er undtaegelsen til reglen om at stauder klippes ned til foråret. Det samme gælder for den sags skyld stokroser, som vi nævnte i gårdagens bloginglæg.

Læs om beskæring af stokroser her

For stokroser handler beskæring – her i august – om at mindske overvintring af stokroserust i planten. I forhold til at klip lavendel hander det ikke om sygdomme, men handler om at sikre næste års blomstring.

Helt præcist det om at sikre næste mange års blomstring.

Klippes lavendel ikke ned. Helt ned, så vil planten nemlig vokse sig busket og ranglet – og med tiden blomstre mindre og mindre.

Derfor! KLIP lavendel i august!

klip lavendel

Det virker måske voldsomt at klippe en blomst helt ned – og der menes virkelig helt ned til jorden – straks lavendel har afblomstret.

Det er dog vigtigt for at sikre en større og større blomstring år efter år.

Klippes lavendel ikke ned, så bliver mere og mere af planten grene og hård. Og til slut vil planten ikke sætte blomst, men ligne en sørgelig opstammet udgave af sin tidligere skønhed.

Det bedste tidspunkt til at klip lavendel er august. Sådan midten af august, hvormed planten har nogle måneder til at sætte nye skud – inden vinter.

Lad dog værre at klip lavendel i regnvejr. Vent til en dag, hvor beskæring af lavendel kan gøres i tørvejr.

Det ser måske ikke så flot ud, når lavendel lige er klippet ned. Det bliver specielt tomt i bedet, hvis man har plantet mange lavendel på række. I løbet af 2-3 uger, så står de brune og nøgle tomme dækket af grågrønne nye skud, som vil stå smukt hele vinteren igennem.

klip lavendel beskæring pasning

Vi har dog anlagte det lilla bed, så der er masser af smukke blomster i bedet endnu. Både geranium og kæmpe jernurt pryder bedet. Det samme gør syrisk rose i lilla, som netop først blomstrer nu.

Det er desuden netop nu, at vores afrikanske linje står flottest. Se fotoet nedenfor.

bistader

Hele august, september og oktober står den afrikanske lilje smukt i den store krukke, foran bistaderne. Derefter flyttes krukken ind i beskyttelse for frosten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *