Tryk "Enter" for at gå til indhold

Lidt projekter før frosten…

Fredag vågnede vi til rimfrost på plænen. Og der varsles frost. Derfor har jeg været i haven og forbederede vinteropbevaring af canna, afrikansk lilje og havens andre frostfølsomme planter…

Vinterklargøring af haven

Når det kommer til vinterklargøring af haven, så handler det egentlig mest om at beskytte de sarte planter. Her tænkes specielt på de frostfølsomme planter.

Vi har ikke mange planter, som ikke tåler frost. Vi har dog lidt – både pelargonier, afrikansk lilje og canna.

Nå ja! Også er der Dahlia knolde og gladiolus løg, som skal graves op. Dahlia i krukker har Martin allerede gravet op – læs om vinteropbevaring af Dahlia knolde

For både pelargonier, canna og afrikansk linje hander vinterklargøring om at klippe blomsterne væk – og det er egentlig det.

Vinteropbevaring Canna afrikansk lilje

Dernæst flyttes planterne ind. I første omgang i garagen, hvor de får lov til at tørre lidt ned.

Vi har de frostfølsomme planter i krukker. Det lettere vinteropbevaring af både canna, afrikansk lilje og pelargonier gevaldigt meget. Her skal planterne nemlig ikke graves op, men vinteropbevaring gøres bedste ved at lade planten forblive i jord.

Ved våde efterår har vi blot dækket krukkeren – med plastik – nogle dage på deres plads i haven. Når jorden i krukkerne er tørret lidt, så er krukkerne langt lettere at løfte – den store krukke på ovenstående foto af den Afrikanske Lilje kan, trods strørrelse, let flyttes. Vel at mærke, når jorden er tørret ind 🙂 Når jorden er våd, så er krukken tung, som bare pokker.

Vinteropbevaring af Canna og Afrikansk Lilje

Selve vinteropbevaring handler blot om at finde et forholdsvis frostfrist sted. Vi har ingen steder 100% frostfrit, men de fleste planter tåler også fint nogle få frostgrader – eller få dage med frost.

Vi har i hvert fald endnu ingen problemer haft med vinteropbevaring af Canna eller vinteropbevaring af afrikansk lilje.

Husk dog! Undlad at vande. Planterne skal gå i dvale vinteren over, hvormed de langt bedre håndterer frostgrader. Ved fortsat vanding, så holdes planten i vækst – og dermed ekstra følsom for frost.

I løbet af vinteren visner planterne ned – forsvinder fuldstædigt. Når foråret kommer og vanding igen genoptages, så vokser planterne dog hurtigt til.

Vi bruger præcis samme fremgangsmåde som, beskrevet ovenfor om vinteropbevaring af Canna og afrikansk lilje, til vinteropbevaring af pelargonier.

Ved godt at mange vil sige, at det er HELT forkert. Nogle vil tage pelargonier ind. Andre vil sende pelargonier afsted til vinteropvarmet drivhus, hvor væksten holdes igang – med vanding, gødning og kunstigt lys. HELT unødvendigt…

Og ja, vores pelargonier visner også væk i løbet af vinteren. Vokser dog hurtigt frem igen, i løbet af foråret. Læs om vinteropbevaring af pelargonier her – og læs om vores pelargonier i foråret her

Vinteropbevaring af canna, afrikansk lilje og pelargonie gør vi i stalden. Her stilles planterne på flamingokasser, for at isolere mod frost. Afrikansk lilje pakkes desuden ind i bobleplast omkring krukken, for at holde på varmen. Ellers gør vi intet. Ganske nemt.

2 Kommentarer

 1. Frederik
  Frederik 20. oktober 2020

  Tusind tak for en fin lille guide til vinterklargøring af diverse planter. Det kan virkelig være en JUNGLE når man som 1. gangs haveejer skal orientere sig om hvad der skal gøres hvornår – så tak for gode råd!

  • Rune - Nymolle1900
   Rune - Nymolle1900 20. oktober 2020

   Velbekom, Frederik!

   Dejligt at du kan bruge mit blogindlæg. Og tillykke med haven… et hurtigt råd herfra, til en ny haveejer. Husk at vi alle har været nye engang. Martin og jeg fik have, da vi overtog Nymølle i 2017. Vi er godt nok begge vokset op i hus med have, men vores første rigtige have fik vi sammen… kun for nogle år siden. Vi har allerede lavet vores del af “forsøg” – nogle, som fungerede og andre, som ikke…

   Min pointe er, at du hurtigt kommer efter det 😀

   Og når det kommer til vinterklargøring, så gjorde vi den første vinter et STORT nummer ud af det med frostfølsomme planter. De blev pakken i bobleplast, varme på lokalet osv osv… Et værre cirkus og alt for meget arbejde, men det var et vi læste os til var BEDST. Nu har vi dog fundet en nemmere løsning, som fungerer – måske ikke den 100% bedste, men planterne overlever og har det godt 🙂 Og vinterklargøring er langt nemmere.

   Bedste hilsner, Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *