Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forbereder på det værste. Håber det bedste!

Efterårsvejret har været helt fantastisk i år. Nu varsles dog koldere vejr, trods solen skinner idag. Derfor er vi igang med at forberede vinteropbevaring af vores Dahlia knolde… De tåler ikke frost.

Dahlia i krukker

Normalt starter vi med opgravning af dahlia knolde i haven – og tager dahlia i krukker, som de sidste.

Krukkerne står bare mere beskyttet langt husmuren.

I år er det dog krukkerne, som tømmes for knolde først. På afstand ser det endnu pænt ud, men når vi kommer tæt på, så er planterne ved at være temmelig trætte.

dahlia krukker

Vi kunne formeltigt sagtens vente 1-2 uger endnu førend vi gravede knoldene op – og fik forberedt til vinteropbevaring af vores Dahlia knolde. Alting kan dog ikke gøre samtidigt. Og idag havde jeg tiden til det. Og planterne er, som sagt, ved at se lidt triste ud.

Vores Dahlia knolde i haven – altså havens bede – får lov at stå lidt endnu. Det lune efterårsvejr gør at knoldene, som er plantet i jorden, har det fantastisk godt netop nu.

Det varer dog nok ikke længe, førned vi også må få gravet alle knoldene i jorden op. For nu får de lov at blive – så har vi også endnu mulighed for flere skønne buketter med Dahlia blomster. Herligt!

Opgravning af Dahlia knolde

Dahlia buket blomster

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget – som et ordsprog fint lyder. Og opgravning af dahlia knolde er da bestemt en fornøjelse, når der samtidigt kan plukkes en stor buket blomster til spisebordet.

Så er det pludselig ikke så sørgeligt at sæsonen for Dahlia er slut – og vinteropbevaring af Dahlia knolde et mørkt og frostfrist sted, er vejen for knoldene de næste mange måneder.

Opgravning af dahlia knolde gøres ganske nemt – først klippes planten ned, hvilket virkelig letter arbejdet.

Vinteropbevaring af Dahlia Knolde

Dernæst fjernes plantestativ – vi bruger plantestativ fra zinkbakken.dk, som kraftigt kan anbefales. De fungerer bare. Plus plantestativerne fylder intet, vinteren igennem.

Støtte plantestativ dahlia

Dernæst er det blot at grave knoldene op. Dette er ekstra nemt for Dahlia i krukker.

For Dahlia i krukker er det blot at undlade vanding i nogle dage, så jorden tørrer ud. Dernæst kan krukken vendes, så knoldene vælter ud – med jord og det hele. Og jorden kan nemt børstes af knoldene.

Læs om rengøring af Dahlia knolde her

Vinteropbevaring af Dahlia knolde

Vinteropbevaring af Dahlia Knolde

Efter opgravning får knoldene lov til at tørre, nogle dage. Bruger nogle store kasser, hvor hver sort ligger og tørrer.

Navneskiltene er hjemmelavet. En træstok, som er savet til. Dernæst er brugt en træbrænder til at brænde navn og farve ind i træstokke – yeps, samme træbrænder vi kender fra sløjd i skolen. Læs om hjemmelavet navenskilte her

Stokken følger sorten. Både ved vinteropbevaring af Dahlia knolde, men også i forspiring og plantning. Samme navneskilt vi bruger til det hele.

Efter tørring pakkes knoldene i kasser med avis og dækkes af lidt jord. Dernæst placeres kasserne ovenpå hinanden i stalden, hvor de står mørkt og forholdsvis frostfrist – nemmere kan vinteropbevaring af dahlia knolde næsten ikke gøres.

Jeg hverken kigger til knoldene i løbet af vinteren. Eller på anden måde “passer” knoldene. De klarer sig selv, indtil jeg finder knoldene frem igen i marts – får delt knoldene og gjort klart til planting.

2 Kommentarer

 1. Camilla Johansen
  Camilla Johansen 17. januar 2024

  Tak for tips. Jeg skal igang med Dahlia i krukker i år. Hvilken sort er den mørkere pink med de lidt lilla blade?

  Dbh Camilla

  • Martin
   Martin 18. januar 2024

   Hej Camilla

   Herligt at du læser med – og rigtig meget held og lykke med dyrkning af Dahliaer i krukker.

   Den lilla er Purple Haze – fantastisk flot mærkt løv. Og nogle super flotte mørke stængler. Meget sund georgine. En af mine favoritter til krukker, såvel som snitblomst. Netop pga løv og stængler… blomsterne er nu også virkelig fine.

   Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *