Tryk "Enter" for at gå til indhold

Såtid for valmuer

Kribler det i fringre for at komme i haven, så er det valmuer du skal dyrke! Valmuer er en af de tidligst sommerblomster, som skal sås…

Frost skal der til…

Valmuefrø skal have frost for at spire. Valmuer kan derfor med fordel sås i det sene efterår – husk at så en dag, hvor det ikke blæser! Frøene er ganske små og du får dem hurtigt spredt over hele haven, hvis du ikke er varsom.

Køber du valmuefrø i foråret og vil så i maj eller juni, så læg først posen med frø i fryseren i 3-4 dage. Ellers er der stor risiko for, at de ikke vil spire.

Pointen med at valmuer hurtigt spreder sig er desuden ulempen ved at så valmuefrø i efteråret. Drømmer du om at have valmuer et bestemt – og afgrænset – sted i haven, så så i de senere vintermåneder. Igennem en blæsende vinter bliver de små frø, hvis sået i efteråret, hurtigt spredt over hele haven.

Februar er det perfekt tidspunkt at så valmuer. I februar er fortsat sikkert for nattefrost et par gange – og det er snart forår, så frøene når næppe at flytte sig fra deres plads.

Valmuer i krukker

Valmuer fungerer desuden rigtigt godt i krukker, hvor det også er nemt at sikre planten ikke spreder sig vildt i haven. Vil næsten sige at valmiuer er værre end mælkebøtter, de spreder sig meget let.

Man skal virkelig være god til at få klippe frøstandende af, når planten er afblomstret, hvis man ikke vil have de mange valmuefrø til at sprede sig i hele haven.

Kan tilføje, at en frøstand med valmuefrø hurtigt indeholder flere tusinde valmuefrø – det bliver til mange nye planter. Eller meget lugearbejde, hvis frøene forvilder sig rundt i haven.

Vi dyrker valmuer i krukker. Både for at sikre, at frøene ikke spreder sig rundt i hele haven. Vi har desuden en gangsti foran huset – for at kalkning af huset – her stiller vi en del krukker, langt husmuren.

I foråret står her massevis af tulipaner i krukker. Tulipanløgene er lagt i krukkerne i flere lag, så vi har tulipaner fra marts og indtil slut april.

Læs om dyrkning af tulipaner i krukker her

Når tulipanerne er afblomstret, tages krukkerne væk. Tulipanerne får lov til at visne ned skjult bag i haven, før de graves op og tørres – klar til næste år

Efter tulipanerne stilles krukker med valmuer frem – til maj er valmuefrøene for længst spiret og ved at være store planter. Krukkerne med valmuerne blomstrer i juni og juli.

Efter valmuerne har blomstret – og vi sidste del af juli har nydt de dekorative frøstande – skiftes krukkerne ud med Georginer, som er klar til at blomstret.

Læs om dyrkning af Georginer her

Dermed har vi blomster foran huset, fra tidlig forår – og indtil frosten sætter ind.

Det skulle handle om: dyrkning af valmuer

Dyrkning af valmuer er super nemt, når blot man husker at frøene skal have frost.

Vi dyrker som sagt i krukker, men fremgangsmåden er egentligt den samme, hvis der sås direkte i haven.

Valmuer skal dog sås, hvor de skal blive! Det er ikke muligt at begynde at flytte valmue-stiklinger, når de først er spiret. Lykkes sjældent, da det er sarte planter!

Vi har fundet 6 store krukker frem. I bunden lægges et stykke avispapir over hullet i bunden af krukke. Ovenpå fyldes med 5-10 cm lecakugler. Til slut fyldes krukken med god plantejord og jorden fugtes let.

krukker valmuer plantetid såtid

Bland frøene med lidt sand og så tyndt, ved at drysse frøene udover jorden. Valmuefrø er ekstremt små, så det er meget let at så for tæt. Forsøg at så tyndt, da der ellers senere skal udtyndet kraftigt – og planterne kan, som sagt, ikke flyttes.

Når der senere på sæsonen udtyndes, så smid de fjernede planter ud. Det er spild af energi at forsøge at flytte valmue-stiklinger.

Valmuefrø

Der findes et hav af forskellige valmuefrø. Der findes desuden mange forskellige arter af valmuer.

De mest almindelige arter af valmue, som findes i planteskoler og frøbutikker er:

 • Alpevalmue (Papaver alpinum)
 • Gærdevalmue (Papaver dubium)
 • Kornvalmue (Papaver rhoeas)
 • Kæmpevalmue (Papaver bracteatum)
 • Køllevalmue (Papaver argemone)
 • Opiumvalmue (Papaver somniferum)
 • Orientalsk valmue (Papaver orientale)
 • Sibirisk valmue (Papaver nudicaule) eller Islandsk Valmue

Kornvalmue kender de fleste. Det er den, som blomstrer i kornmarker og på enge – den er rød og dur ikke at plukke.

Kæmpevalmue er meget populær på planteskoler, så den kender de fleste sikkkert også. Det er desuden en staude, så den kommer igen år efter år.

Vil ikke gå igennem de mange forskellige valmue-arter. Jeg vil dog sige, at drømmer man om at dyrke egne birkes, så skal man gå efter Opiumsvalmue.

På Nymølle dyrker vi Opiumsvalmuer, da det hurtigt bliver til rigtigt, rigtigt, rigtigt mange frø med få planter. Istedet for bare at smide ud, så er det herligt at kunne være selvforsynende med birkes.

Enårig plante

Opiumsvalmuer er desuden en plante, som skal sås på ny hvert år. Det gør Opiumvalmuer gode til krukker.

Kæmpevalmue dur ikke i krukker, da den meget nødig vil omplantes – og en staude vil altid blive større og større.

Ved at høste birkes – hvilket vi gør i august – så fjerner vi også de mange tusinde frø fra haven, så vi ikke risikerer at få valmuefrø rundt i hele haven.

Husk desuden at gem frø til næste år. Opiumsvalmuer er neme at tage frø fra, som kan sås år efter år.

Vi havde gemt frø, men i renoveringsprojektet er de blevet forlagt. Øv!

Vi har derfor været ude og lede efter nye frø, hvilket ikke er sådan lige. I Danmark sælges der ikke mange opiumsvalmuefrø. Og dog, de sælges, men ofte i rød og hvid.

Vi vil gerne dyrke i pink og lilla nuancer. Frøbutikken Sarah Racen fra England er dog et sikkert hit, når man leder efter specialfrø.

valmuer valmuefrø frøposer

Frøene kom med posten den anden dag. Og nu er de sået i krukkerne, som skal pryde haven til sommer med massevis af flotte valmueblomster.

8 Kommentarer

 1. Bruno Nissen
  Bruno Nissen 15. november 2022

  Hej.
  Spændende side her,
  Da jeg har eftersøgt blå birkes til vores undulater og desværre købte i supermarkedet som de ikke ville spise da de lugtede muggent, købte vi hos bageren.
  Det er ikke længere muligt og derfor spurgte jeg i en fugleforum.
  Her blev jeg opmærksom på at man selv kan dyrke dem.
  Her kommer så mit spørgsmål. ( har læst hele beskrivelsen ) og vil plante i krukker.

  1. Kan jeg bruge de blå birkes som vi har efter en tur i fryseren ?
  2. Da jorden skal være let fugtigt ved såningen, hvordan skal der så vandes fremover?

  Glæder mig til at gøre forsøge

  Mvh. Bruno Bissen

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 16. november 2022

   Hej Bruno

   Herligt du kigger med – og tak for de pæne ord.

   Sjovt, som dyr kan være kræsne… også når de får maden serveret, fremfor at skulle lede efter den selv. Hehe 🙂

   Absolut intet problem at bruge frø fra fryseren. Jeg har faktisk netop igår skrevet et blogindlæg om korrekt opbevaring af frø – og der er fryseren klart det bedste.

   Vil dog lige tilføje. Hvis der er tale om birkes-frø fra bageren – eller anden butik – så er det ikke sikkert de vil spire. Måske, måske ikke. Hvis de er økologiske, så vil de temmelig sikkert. Men er de ikke økologiske, så er de formentligt behandlet med noget efterfølgende for at forlænge holdbarhed , mindske råd osv – og det påvirker spiringen. Nuværende husker jeg ikke lige, hvad det hedder. Det må dog ikke bruges økologisk, hvorfor økologiske frø næten alitd vil spire.

   I forhold til vanding, så skal skal der ikke vandet mere i år – først til foråret, når der igen rigtigt er vækst 🙂

   Endnu en tilføjelse. Du kan også selv dyrke hørfrø, hvis du ikke er opmærksom på det. Dem skal du dog først så til foråret – april/maj. Super flot blomst – når de visner ned i løbet af sensommeren, så lad dem stå og tørre lidt… og så kan du høste. Høst med stilk og frøstand, kom i en pose og slå løs… så har du hurtigt massevis af hørfrø.

   Held og lykke med selvforsyningen til undulaterne 🙂

   Vh. Rune

 2. Shirley Bredal
  Shirley Bredal 9. september 2022

  jeg ELSKER jeres blog <3

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 12. september 2022

   Hej Shirley

   Ej, hvor er du skøn… MANGE tak for denne super søde hilsen. Dejligt at høre, at du kan lide den information vi deler. TAK !

   Vh. Rune

 3. Tine Amar
  Tine Amar 6. august 2022

  Hej, jeg har høstet små hvide valmuer og ønsker at have mange i haven til birkes, hvordan sår jeg flere til min baghave? Har frø og kapslerne ril Tørring nu. Jeg er i tvivl om, hvad jeg skal gøre? Mvh Tine

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 8. august 2022

   Hej Tine

   Valmuer er skønne, men vær lige opmærksom på at det kun er frø fra opiumsvalmuen “Papaver somniferum”, som kan bruges til birkes.

   Der er mange valmuer, men langt de fleste kan ikke bruges til birkes 🙂

   I forhold til såning, så har du to muligheder.

   De tørre frø kan smides i haven i efteråret – oktober er fin måned. Bland eventuelt med lidt sand, da frøene ellers er svære at få fordelt ligeligt.

   Alternativt kan du gemme frøene til foråret. Sørg dog for at de får frost inden du sår dem. Læg i fryseren i 1-2 uger. Derefter kan du strø frøene i haven i foråret.

   Begge løsninger har fordele. Ved såning i efteråret har du tildiger eblomstring. Ved såning i foråret har du senere blomstring, da frøende frøst skal igang i foråret. Så ja, det er ldit et spørgsmål om hvornår du ønsker blomstring. Efterår giver blomstring maj-juni. Forårs såning giver blomstring juli-august. Det er i hvert fald min erfaring.

   Held og lykke med det.

   Vh. Martin

 4. T.B. Olesen
  T.B. Olesen 9. august 2021

  Og så kan man jo ryge saften fra planten når den løber ned af den afblomstrede valmue og tørrer i solen. 🙂
  Kineserne gjorde det jo i middelalderen og de ved vel et og andet om helbredende urter. 😉

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 10. august 2021

   Der er helt sikkert massevis af muligheder med valmuer. Der er jo også fra Valmuer, at opium stammer 😉 Men det skal vi nu ikke ud i at producere… hehe…

   Personligt holder vi os nu til at nyde blomsterne og ellers høste frø til bagning – frøene er jo birkes 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *