Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så er vi igang igen-igen…

November er tulipan tid. Vi lægger årligt massevis af tulipaner i haven, såvel rigtig mange tulipanløg i krukker. Det hele sker i løbet af november måned, som er bedste tidspunkt til at lægge tulipaner.

Tulipan tid og tulipan sæson

Ingen tvivl om at det er sæson for tulipaner i foråret. Det er i foråret, at tulipaner blomster. Her på matriklen, så er det dog november, som er tulipan tid. Det er nemlig i november at tulipanløg skal lægges i jorden.

I havens etablerede bede lægger vi ikke nye tulipan løg. I havens bede lægger vi kun de sikre tulipaner, som vi ved kommer igen år efter år. Vi er dog kun lige ved at etablere haven.

Vi er vel 25-30% færdige med haven. Haven er vældig stor. Vi har en have på ca. 10.000 kvadratemeter. Overtog haven i 2017, så har kun været igang med haven i 5 år – og startede med et tomt og fladt stykke jord, da vi begyndte.

Vi tager ét bed af gangen. Eller måske mere korrekt at sige, at vi tager et område af haven ad gangen og arbejder os langsomt frem derfra. Dette for at sikre at vi kan nå og følge med til også at vedligeholde – de første år, efter etablering af et ny bed, så er der ekstra meget arbejde. Specielt lugearbejde, indtil bedet er vokset til og dækkes af blomster.

tulipaner have blomster mange

Derfor har vi årligt også et, to, tre eller fire nye bede, som skal fyldes med tulipan løg. I år har vi to bede, hvortil der skal tilføjes knap 2000 kvadratmeter blomstereng, som vi har tæppebombet med forårsløg.

Læs om lægning af forårsløg i græsplæne her

Foruden de mange nye bede med forårsløg, så lægger vi årligt MANGE tulipan løg i krukker.

Krukker med tulipaner er en genial måde at flytte noget farve ud i haven, hvor man færdes meget – f.eks. ved hoveddøren, terrassen osv. Efter afblomstring, så kan krukkerne fjernes – og erstattes med andre krukker med blomster.

Lægning af tulipan løg i krukker er en årlig tilbagevende begivenhed. Vi lægger løgene i løbet af november, når solen er gået ned. Det bliver jo hurtigt mørkt i november, så det er herligt at kunne gå i værkstedet og få lidt ekstra timer i haven – i lyset fra loftlamperne.

Hvornår sættes tulipanløg?

Nu har jeg sagt at november er tulipan tid her hos os. Lad det dog blive tilføjet, at november er BEDSTE tidspunkt til lægning af tulipanløg. Det er en stor misforståelse at tulipaner kan lægges i løbet af september, når salget af tulipaner starter i supermarkeder og planteskoler.

Påskeliljer kan fint lægges i september og oktober. Lægning af tulipanløg bør man dog vente med indtil november, for at beskytte løgene bedst muligt. De ofte varme temperaturer i oktober, kombineret med den den megen nedbør, får løgene i vækst. Løgene tror ganske enkelt, at det er forår. Og når frosten efterfølgende kommer, så er der stor risiko for at løgene blot fryser væk – hvis de da ikke bare rådner væk.

Tulipanløg bør først sættes i jorden, når temperaturerne er under 10 grader. Og det sker først hen i løbet af november, hvorfor november er tulipan tid.

tulipan løg krukker tulipaner lægning tulipanløg

Hvordan sætter man tulipanløg i krukker?

Når det kommer til at lægge tulipan løg i krukker, så glem alt om de mærkelige afstands anbefalinger, som står på poser med tulipaner. Plantedybden skal dog være den samme, så en krukke til tulipanløg skal have en god størrelse – plads til 10 cm jord over løget og gerne også 10 cm under løget. Gerne 20 cm under løget, hvis løgene skal bruges igen næste år.

Anbefalingen til afstand imellem tulipanløg kan forresten også fint glemmes i havens bede, når man lægger tulipanløg. De 30 cm imellem løg, som det oftest anbefales, er altså helt tosset.

Når det er sagt, så er det i havens bede dog alligevel en god iden at holde nogen afstand imellem løgene. I hvert fald imellem løgene, som lægges i samme niveau – altså plantedybde.

Lad mig lige præcisere den med niveau. Jeg mener plantedybde. Tulipanløg lægges med 10 cm jord over. Samme med påskeliljer. Krokus og perlehyacinter derimod lægges blot med 7-8 cm jord over. Og kejserkroner lægges med 20 cm jord over. Altså forskellige plantedybder – og afstand imellem løgene bør KUN tænkes på i samme niveau. Der kan altså sagtens lægges krokus ovenpå tulipaner. Og tulipaner ovenpå kejserkroner. Intet problem!

Det hedder sig egentlig at lave en løglasagne, når løgene lægges lagvis. Det kan man også gøre i krukker – og dermed sikre en længere blomstring. Vil man gemme løg fra år til år, så bliver det dog noget rod. Jeg gør det ikke, men bytter løbene krukker med forårsløg ud. Har man blot nogle få krukker – og alligevel køber nye løg hvert år – så læg da ENDELIG løgene i krukkerne lagvis.

Guide til løglasagne her

Nu kom jeg på et sidespor. Pointen er at når man lægger forårsløg i havens bede, så sørg for større afstand end ved lægning af forårsløg i krukker. Krukkerne tømmes årligt, så løgene kan lægges meget tæt. I havens bede bør der være 15-25 cm imellem løgene – i samme niveau – dermed sikres plads til de sideløg, som kommer frem i løbet af sommeren og som vil blomstre næste forår.

Hvor tæt sættes tulipan løg?

Når det kommer til hvor tæt tulipanløg sættes i krukker, så er reglen egentlig blot at løgene ikke må røre hinanden. Jeg vil da også KRAFTIGT anbefale at proppe så mange løg i krukkerne, som der kan være – uden at løgene rører hinanden.

Det er bare meget flottere, når en krukker står helt fyldt med tulipanløg. Fremfor at der kun stikker et par blomster op hit og her.

Husk forresten: ét tulipanløg, én tulipan. Der kommer aldrig to blomster op af et tulipanløg. Så antallet af tulipanløg betemmer antallet af blomster.

tulipan løg krukker tulipaner lægning tulipanløg

Efter løgene er lagt i krukkerne, så er det blot at fylde op med jord. Fyld krukkerne godt op med jord, så der blot er 1 cm til kanten. Dernæst gennemvandet krukkerne, hvilket får jorden til at falde sammen. Og der er vel 5-6 cm til kanten, hvilket letter vanding til foråret.

Når krukkerne er vandet efter lægning af løgene, så skal der ikke vandet mere førend til foråret og løget er i god vækst. Krukkerne kan desuden fint opbevares udenfor, når blot krukkerne dækkes. I krukker drukner løgene, hvis de står udækket for regn.

Vi har godt plads i stalden, så her stables krukker med forårsløg op. Og står hele vinteren, indtil foråret. Det er dog mindst ligeså fint, blot at lægge en pressenning henover krukkerne, så det tager regnen.

tulipan løg krukker tulipaner lægning tulipanløg

Vi fylder ca. 200 krukker med forårsløg, så vi stabler krukkerne i flere lag. Et par lister eller et bræt henover en række med krukker, så er der plads til endnu en række af krukker ovenpå. Løgene kommer alligevel først i vækst til foråret, hvor de tages ud af stalden – så ingen grund til at have krukkerne stående med jorden synlig.

2 Kommentarer

 1. Henrik Olsen
  Henrik Olsen 11. november 2021

  De ser ret praktiske og hyggelige ud zink(?)-spandene med hanke. Hvor køber man dem? Synes ikke det er super nemt at finde nogle pæne.
  Går det an uden dræn i bunden?

  • Martin
   Martin 12. november 2021

   Hej Henrik

   Dem er jeg virkelig også mægtig glade for! Og nej, det er bestemt ikke nemt at finde pæne zinkspande eller baljer.

   Nå ja! Og de gamle – virkelig flotte og solide – koster helt tosset meget 🙁

   Har købt mine i en boligforretning engang, hvor de havde ophørsudsalg. Ikke været heldig at finde nogen siden, så kan ikke være til meget hjælp. Udover at opfordre til at kigge i boligbutikker. Planteskolerne ved godt, hvad de skal tage for zink.

   Kan tilføje, at zinkbakkerne vist var tænkt, som vasketøjskurve. Jeg bruger dem dog kun til løg.

   Og det er en KÆMPE gevinst med zinkspande til løg, da zink er let. Fyldt med jord, så flyver de ingen steder – men man kan få nogle store krukker med løg, som også kan flyttes.

   Jeg har boret hul i bunden for dræn. Det er nødvendigt.

   Held og lykke med det.

   Skøn fredag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *