Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu prøver jeg…

De fleste liljer er ikke hårdføre, men kræver vinteropbevaring indenfor. Det er dog muligt at dyrke liljer på friland, hvis man vælger de rigtige sorter. Og nu forsøger jeg…

Vinteropbevaring af liljer i krukker

Jeg har sagt det før. Der er ingen regler uden undtagelser – og sådan gælder det især med planter i haven. Dette blogindlæg kommer derfor til at stå i skærende kontrast til Runes blogindlæg om vinteropbevaring af liljer, som han postede for en lille uges tid siden.

I blogindlægget nævnte Rune godt nok, at jeg legede med ideen om at tilføje liljer til skærehaven – og forsøge mig med nogle hårdføre liljer, som ikke behøver vinteropbevaring. Hvad Rune ikke vidste var, t jeg allerede havde bestilt liljerne. De er plantet idag. Nu prøver jeg – og krydser fingre – at de overlever vinteren.

Det gælder da også for langt de fleste liljer, at de ikke kan overleve udenfor. Det gælder desuden altid for liljer i krukker, at det er en god ide at tage dem ind. Både for at skærme mod frosten, men også for at løget ikke rødner væk i krukken.

Trods godt dræn i en krukke, så har krukker det svært med vand henover vinteren. Problemet er især, at kommer der frost – efterfulgt af rens, så når jorden ikke at tø førend vandet har stået i krukken længe. Dermed bliver krukker hurtigt til ikke bare våd jord, men meget våd jord og det kan de færreste planter klare.

Det er især de asiatiske liljer, som er hårdføre liljer til friland. Og det er da også netop en række asiatiske liljer, som jeg har fået hjem. Og nu vil forsøge at plante i skærehaven.

Læs om vinteropbevaring af liljer i krukker her

Liljer på friland til buketter

liljer på friland dyrkning plantning hårdfør hårdføre overvintring

De, som følger blogge, vil vide at jeg har udvidet køkkenhaven med en række højbede dedikeret til dyrkning af blomster til buketter. Jeg har lavet en såkaldt skærehave.

Denne sommer var første sæson med skærehaven. Det har været en kæmpe succes, hvorfor skærehaven nu udvides endnu mere.

Til start var skærehaven tiltænkt blomster fra frå, såvel blomster fra løg og knolde. Altså blomster, som årligt graves op og vinteropbevares – eller ender på komposten efter endt blomstring.

Udvidelsen af skærehaven er et højbed til permante blomster. Altså blomster, som kommer igen år efter år. Helt konkret, så har jeg plantet en masse pæoner. Tre forskellige sorter af pæoner, som er gode pæoner til buketter.

I højbedet har jeg tre rækker med pæoner. Og nu tilføjes to rækker med liljer. Liljerne plantes i rækkerne imellem pæonerne.

Mange vil måske mene, at det bliver for tæt med 5 rækker stauder på 1,5 meter. Pæonerne er dog færdige med blomstring, når liljerne får brug for pladsen. Pæonerne spirer desuden frem i foråret, hvor liljerne først begynder at spire frem, når pæonerne blomstre. Det er derfor en perfekt kombination.

Plantning af liljer

liljer buket lilje buketter skærehave hårdføre plantning dyrkning

Det går ganske hurtigt med planting af liljer. Løgene er lagt ud, hvor de skal graves ned. Dernæst er det blot at grave et lille hul – og lægge løget ned.

Liljer skal plantes i 10 cm dybde, ligesom tulipanløg, så den del er ganske nem.

Det er desuden en god ide at sørge for en jord med godt dræn. Det er jorden allerede, da pæoner har samme krav – så det har jeg sørge for, da jeg fyldte højbedet.

Plantning af liljer på friland anbefales desuden at gøres i efteråret, trods det er mest normalt at plante liljer i foråret. Sørg desuden for at vælge de asiatisk sorter, da de er mest hårdføre liljer til friland.

Endnu en gevinst ved asiatiske liljer – synes jeg i hvert fald – er at asiatiske liljer ikke har nogen duft. Duften fra liljer er ellers meget voldsomt, hvorfor mange liljer – efter min mening – ikke dur til buketter.

Ved at plante liljer i efteråret, så bruger løget hele sin energi i efteråret på at sætte rødder. Beskyttet i 10 cm dybde, hvor frosten først rammer om nogle måneder, så har løget en god tid at vokse videre i. Og dermed er liljen klar til at spire hurtigt frem i foråret, hvormed planten får længere vækst førend efteråret – og dermed er bedre rustet til at overleve vinteren.

Liljer på friland og liljer haven

Det er egentligt spøjst med liljer. Jeg er vild med liljer i buketter. Jeg synes også liljer i krukker er vældig flotte – har efterhånden en del liljer i krukker – og nyder at sætte krukker med liljer frem på terassen blandt georginer og gladiolus (også i krukker).

Jeg er dog ikke til liljer i haven. I mine øjne, så passer de store og eksotiske blomster bare ikke ind i en staudehave, som vi har det.

Igen, ingen regler uden undtagelse. Dagliljer har vi massevis af i haven, som matcher helt perfekt. Dagliljer er dog heller ikke helt så eksotiske i deres blomst, som f.eks. asiatisk liljer og orientalske liljer

Om mit forsøg med liljer på friland lykkedes, skal jeg naturligvis nok vende retur med. Forhåbentligt i form af en stor flot buket med liljer til spisebordet.

Lykkedes det ikke, så har det været et forsøg. Og en af fornøjelserne ved at have en have, er jo også at prøve forskelligt af. Ikke altid at man har succes, men man har forsøgt – leget om man vil.

Nå ja! Og liljerne har ikke kostet alverden. Mange steder er der store rabatter at få på salg af liljer, da de forskellige forhandlere af liljer ønsker at komme af med de sidste liljer, før den næste sæson.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *