Tryk "Enter" for at gå til indhold

Et mareridt for mange…

Mange “elsker” at hade liljer. Nogle pga. duften, som kan være temmelig kraftigt. Andre fordi det er nødvendigt med vinteropbevaring af liljer indefor. Personligt er jeg glad for liljer.

Liljer i krukker

Når det kommer til liljer, så er det kun daglilje og brandlilje – sidste nævnte med det latinske navn “Lilium bulbiferum” – som kan overvintre i haven. De er begge frostfølsomme.

Brandlilje synes jeg dog er en kedelig blomst. Og den angribes nærmest altid af liljebillen, som hurtigt gør at planten ser endnu mere kedelig ud.

Dagliljer har vi massevis af i haven. Det er en skøn blomst, men som navnet antyder holder blomsten kun én dag. Heldigvis kommer der ekstremt mange blomster, så det er okay. Og blomstringen er lang.

Der er dog mange andre skønne liljer. Kan bare nævne skærmliljer – også kaldet afrikanske liljer – eller det mere almindeligt kendte liljer, trompetlilje, AOA lilje, orientalske liljer og asiatiske liljer.

Sidste nævnte fire arter af liljer er nok det, som de fleste bare vil kalde liljer. Der er dog stor forskel, men håndtering, blomstring og pasning er den samme. Og for dem alle, så gælder det at de ikke tåler frost.

Derfor er det nødvendigt med vinteropbevaring af liljer. Altså at tage liljer indenfor i et frostfrit lokale, henover vinteren. Netop derfor har vi også alle vores liljer i krukker. Det gør det langt nemmere at tage planterne ind, trods man nu også sagtens bare kan grave planterne op – hvis man vil.

Endnu en gevinst ved at have liljer i krukker er, at man kan tage krukkerne frem, når liljerne blomstre – og ellers have andre krukker stående, som har blomster i sæson.

Vinteropbevaring af liljer

vinteropbevaring af liljer AOA asiatiske skærmliljer afrikanske orientalske overvintre

Trods mange fravælger liljer pga. vinteropbevaring, så er det nu altså ikke det store problem. Når efteråret kommer, så er liljen visnet ned. Planten fylder dermed ikke mere end krukken. Og krukker med liljer kan nemt stables – planten begynder først at skyde, når vi er godt igang med foråret og krukken igen kan komme ud.

Det er desuden ikke nødvendigt med vanding i løbet af vinteren, så man behøver ikke kunne komme til krukkerne med liljer.

Vinteropbevaring af liljer gør vi ved at placere en palle på jorden – for at løfte krukkerne fra jorden, så der er cirkulation af luft. Krukkerne placeres tæt ovenpå, med et bræt henover bliver plads til endnu en række krukker med liljer. Ganske nemt.

Det hele står i værkstedet. I et lille lokale på 10 kvadratmeter, hvor vi også har vores fryser. Lokalet er ikke opvarmet eller isoleret – udover lidt flamingo plader foran vindue. Varmen fra fryseren er dog nok til at sikre at lokalet er frostfrit indtil minus 10 grader. Og det er trods alt sjældent at vi kommer derunder. Så ja, det behøver ikke være besværligt med vinteropbevaring af planter.

I løbet af weekenden, så får vi også flyttet vores meget store krukke med afrikanske liljer ind i lokalet. Der er allerede lagt en palle klar til den. Godt nok har Martin amaryllis løg optaget pladsen, men de må flyttes til side for krukken.

Læs om dyrkning af amaryllis løg her

Kan liljer overvintre udenfor?

I forlængelse af ovenstående guide til vinteropbevaring af liljer, så vil jeg lige tilføje at Asiatiske liljer er undtagelsen til reglen. Måske også fordi vi efterhånden har mildere og mildere vintre. Det hedder sig at asiatiske liljer er delvist vinterhårdføre og mange har da succes med at have asiatiske liljer på friland.

Vi har ikke selv prøvet, men Martin leger med ideen om at plante asiatiske liljer i skærehaven – og her vil de få lov at stå ude hele året. Det vil dog være et forsøg om de overvintre eller ej. Asiatisk liljer er dog super gode til buketter, så forstår ham godt. Og endnu en gevinst ved asiatiske liljer er, at de ingen duft har. Dermed løses også et af de store problemer med liljer i buketter. De fleste liljer har en kraftig duft, som kan gøre en buket med liljer til en decideret hadegave – kan virkelig forpeste et helt hjem.

Forstår faktisk slet ikke, hvorfor det er så populært at komme liljer med duft i buketter. Endnu mindre, når der netop findes liljer uden duft – som f.eks. de asiatiske liljer.

Indtil videre, så er vi dog ganske tilfredse med at tage vores liljer ind om vinteren. Det går ganske nemt, når vi har liljer i krukker. Og vi VED at de overlever vinteren, så vi har glæde af blomsterne år efter år.

2 Kommentarer

  1. Anna Johnsen
    Anna Johnsen 30. september 2023

    Hvis I har den rigtige Brandlilje, Lilium bulbiferum i haven, vil jeg gerne hjælpe jer af med lidt af den. Den er svær at finde, og jeg kan godt lide den 🙂

    • Rune
      Rune 2. oktober 2023

      Hej Anna

      Herligt, at du læser med 🙂 Det er ikke lige mig, som har styr på liljerne – men jeg skal høre Martin ad… så hiver han fat i dig, hvis det er noget vi kan hjælpe med 🙂

      vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *