Tryk "Enter" for at gå til indhold

Den helt store løgsæson…

Efteråret er VIKELIG løgsæson. Planteskoler sælger forårsløg i massevis. Her på matriklen starter løgsæsonen dog med lægning af amaryllis løg, for at sikre de blomstrer til jul.

Amaryllis løg eller ridderstjerne

Jeg er kommet til en erkendelse i år. Eller rettere sagt jeg har givet op. Nu begynder jeg altså også at kalde ridderstjerne for amaryllis, trods det er forkert.

Amaryllis er en helt anden sort. Har tynde stilke. Hvorimod Ridderstjerne har de kraftige stilke, og desuden har meget store løg, såvel de kæmpe store blomster.

Overalt sælges Ridderstjerne dog, som Amaryllis. Det er noget rod, men nu er det vist engang ved at være så “normalt” at sige det forkerte, at jeg hopper med. Ganske enkelt for at undgå forvirring, når jeg taler om ridderstjerne – og nogle tror, at jeg taler om noget andet end Amaryllis løg.

Læs om forskellen på ridderstjerne og Amaryllis her

Med det på plads, så lad os tale om Amaryllis løg. Det er nemlig tid til at få løgene i jorden, hvis de skal nå og blomstre til jul.

Plantning af Amaryllis løg

amaryllis dyrkning planting pasning

Jeg lægger Amaryllis løg i små potter her i midten af oktober. Der går nemlig 6-8 uger førend de blomstre. Vel at mærke, hvis de er behandlet ordentligt forud. Det er dog en anden snak.

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan man får Amaryllis til at blomstre igen. Det vil jeg ikke gentage nu og her. Læs om det her:

Sådan får man amaryllis løg til at blomstre igen

Jeg vil blot sige, at det er ganske nemt at få Amaryllis løg til at blomstre igen. Jeg bruger de samme løg år efter år. Nogle gange kommer et nyt løg til, når jeg får et i gave. Ellers er det blot de samme løg, jeg genbruger år efter år. Nu er jeg på 8 store amaryllis løg. Heraf er 4 røde og 4 er bordeaux røde.

Jeg lægger løgene i hver deres potte, da de ikke altid blomstre samtidigt. Tager potterne ind i stuen løbende, som de blomstre. Ellers passer de sig selv i værkstedet. Nogle gange har jeg 3 løg stående på et bord samtidigt – i fuld blomst – andre gange blot ét enkelt løg. Det afhænger af, hvornår løgene blomstre. Jeg har dog hvert år succes med at løgene blomster i løbet af december.

Vanding af amaryllis

Den største udfording ved amaryllis er faktisk vanding. Forstået på den måde, at de fleste vander ALT for meget. Når jeg har lagt mine Amaryllis løg i jorden, så stiller jeg potterne med løg i en spand med vand i 15-20 minutter. Jorden skal være plaskvåd. Det er mere eller mindre det vand, som løget får.

amaryllis blomstre igen

Efter jeg tager potterne opad spanden, så vander jeg ikke yderligere. Løgene får blot lov at stå lyst i værkstedet, hvor de begynder at spire i løbet af kort tid. Når jeg tager løgene ind i stuen, så bestemmer bladene om løget skal have vand. Begynder bladene at se lidt slatne ud, så får løget lidt vand. Ellers vander jeg ikke.

Faktisk er det før, når løget er afblomstret – gentager lige AFBLOMSTRET – at jeg rigtigt begynder at vande og passe løget, som enhver anden stueplante.

Og det er så faktisk ikke helt sandt. Når løget er afblomstret, så stilles løget retur i værkstedet. I løbet af nogle uger begynder plantent at skyde med mange grønne blade. På dette tidspunkt potte jeg løget om i større potter – oftest 3-4 løg i en stor potte – og herfra behandler jeg mit løg, som en hver anden stueplante.

Ja! Jeg har mine amaryllis indenfor, som en flot grøn plante. Nogle FANTASTISK flotte grønne blade løget får. Hele foråret, indtil før sommerferien, har jeg fornøjelsen af denne smukke grønne plante. Derefter rykker løget i et helt mørkt lokale, som omtalt i “sådan får du amaryllis til at blomstre igen“.

Nemt ik? Og jeg har fornøjelsen af mine amaryllis løg år efter år, såvel over en længere periode – altså ikke bare til jul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *