Tryk "Enter" for at gå til indhold

Levering fra holland. HURRA!

Netop fået leveret en masse forårsløg. Især mange tulipanløg, som er min favorit blomst. Nu skal de sorteres, men hvornår lægges tulipanløg bedst?

ELSKER tulipaner og forårsløg

Jeg har snart skrevet temmelig meget om forårsløg. Jeg har især skrevet en del om tulipaner, som jeg virkelig er enormt glad for. Jeg elsker tulipaner.

Vi har allerede enormt mange tulipanløg i haven – og mange andre forårsløg. Hvert år udvider vi dog haven, hvormed der bliver plads til flere forårsløg – herunder massevis af flere tulipanløg.

I havens bede dyrkes kun de sikre tulipanløg. Altså tulipaner, som kommer igen år efter år. Modsat er det i mine mange krukker med tulipaner, hvor jeg efterhånden har temmelig mange specielle tulipaner. Læs om sikre tulipaner her

Jeg vil nødig sige, at jeg er ekspert i tulipaner. Jeg er nok nærmere bare tosset med tulipaner. Jeg har dog efterhåndende en del erfaring med dyrkning af tulipaner. Jeg er efterhånden blevet ret godt til at spotte, hvilke tulipaner der kommer igen i haven. Omvendt hvilke tulipaner, som skal graves op – og derfor (her i haven) dyrkes i krukker.

Og jeg er da også ved at være ganske god til at formere tulipaner. Der er næsten gået sport i det. Jeg synes det er super fedt, når jeg har nogle svære tulipanløg, at få dem til at trives og formere sig.

Når jeg starter med en pose med 10 løg, som jeg pludselig forvandler til 60 løg og flere krukker med tulipaner, så er der jackpot. Dobbelt jackpot er, når jeg begynder at kunne forære at mine løg til familie og venner – ganske enkelt fordi jeg har for mange af samme sort til mine krukker.

Når det handler om formering af tulipanløg, så er det især de specielle tulipaner jeg arbejder med – ofte papegøje tulipaner, eller tulipaner med ekstra lange stilke, forskellige farver og sådan. Her dyrkes løgenen i krukker, hvor løgene efter afblomstring visner ned. Dernæst graves op, tørres, sorteres og gemmes til efteråret – førend de igen lægges i krukker. Og det leder mig til pointen med dette blogindlæg: HVORNÅR lægges tulipanløg, for at passe på tulipanløgene og sikre blomstring?

Hvornår lægges tulipanløg?

Jeg spoler lige lidt tilbage. Tilbage til august, hvor mange havecentre allerede begynder at sælge tulipanlæg. Flere og flere supermarkeder er også begyndt at lokke med tulipanløg til salg, ofte til billige penge. Herligt! Jeg kan næste ikke stå for der!

Jeg køber dog de fleste af mine tulipanløg i holland. Vi lægger så mange af de samme sorter – FYLDER havens bede med tulipanløg – så en pose med 8-10 løg rækker ikke meget. Vi køber normalvis mere end 100 af samme sort, hvormed vi får det til en noget bedre pris ved at bestille tulipanløg fra holland.

Lad mig dog lige tilføje. Der skal købes en del løg, for at det kan svare sig. Der kommer jo også fragt oveni, som skal tages højde for.

Når salg af tulipanløg starter i Danmark i løbet af august og september, så har jeg allerede bestilt mine tulipanløg. Plejer at bestille tulipanløg i løbet af juli, når de frigives i holland.

Levering af tulipanløg får vi dog først her i oktober. Det er ALT for tidligt at lægge tulipanløg i jorden i august og september. Påskeliljer kan man godt lægge i jorden i september og oktober, men tulipanløg bør man vente med.

Har man købt tulipanløg, så løg dem hellere et køligt, ventileret sted ovenpå jorden. Det kunne måske være i en garage eller udhus. Vigtigt er det dog at sørge for at løgene opbevares MØRKT. Helt mørkt, ellers begynder de at spire!

Brug desuden endelig ikke plastik til at dække løgene, da der hurtigt dannes kondens og fugt, som får løgene til at rådne.

Det er dog ALT for tidligt at lægge tulipanløg i jorden i august og september. Risikoen er at løgene vil rådne inden vinteren, som jo bare er enormt ærgerligt – og enormt meget spild af de dyre løg.

Hvornår kan man lægge tulipanløg i jorden?

Helt optimalt bør man vente indtil slutningen af november, førend tulipanløg lægges i jorden. Det afgørende er jorden skal ned under 9 grader, hvorfor det heller intet problem er at lægge tulipanløg i jorden i december. Løgene bør blot i jorden inden midten af januar. I starten af januar kan vi dog ofte opleve, hård frost i jorden. Dermed kan det være svært at få løgene i jorden, hvorfor det er en god ide at lægge tulipanløg i jorden i løbet af november og december.

Lægges tulipanløg i jorden, som ikke er kold nok, så vil løgene bare ligge i jorden i dvale og vente på, at temperatur falder. Lægges løgene i jorden i august og september, så bliver det hurtigt mange måneder, hvor løgene bare ligger i jorden. Og det uden at løgene har sat rødder. Dermed stiger risiko for at løgene rådner, ligesom risikoen for svampeangreb er meget stor.

Trods det ideeelt er bedst at lægge tulipanløg i jorden fra slutningen af november, så begynder jeg allerede i starten af november med at lægge tulipanløg i krukker. Her bliver jorden hurtigere kølet ned. Plus jeg stiller krukker med tulipanløg inden i stalden, hvor de er beskyttet mod regn – og dermed risikoen for råd.

Normalt bestiller jeg også først levering af forårløg, så de leveres i starten af november. I år har vi dog ENORMT mange påskeliljer, som skal lægges i jorden i vores blomstereng. Derfor har jeg bestilt tidligere levering af løgene, så vi allerede nu kan begynde at få langt de næsten 2000 påskeliljer i jorden – spredt udover hele vores blomstereng. Det bliver så flot.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *