page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Brug af de sidste tomater fra haven…

Vi får sikkert snart frost. Derfor har jeg idag høstet de sidste tomater fra køkkenhaven – og forvandlet dem til en ordentlig portion tomatsuppe, som nu skal henkoges til vinter.

Hjemmelavet tomatsuppe

Det har været et FANTASTISK år til dyrkning af tomater på friland. Vi har fået så mange tomater. Mange tomater er spist friskplukkede – brugt i salat, til morgenmad, på æggemadder osv osv osv. Det har været virkelig lækkert.

Nogle få tomater – når en gren var knækket – er forvandlet til syltede grønne tomater, som vi skal nyde henover vinteren. En stor del af tomaterne fra haven er forvandlet til tomatpure, som vi kan bruge til gryderetter og pasta. Det er især de overmodne tomater, som er forvandlet til tomatpure. Altså tomaterne vi ikke har kunnet nå og spise, førend ny var modne og da tomatsæsonen var på sit højeste.

De sidste tomater – både de delvist røde og de fuldt modne – har jeg netop høstet idag. Der kom vist også et par grønne tomater med. Det hele er forvandlet til tomatsuppe. En stor portion tomatsuppe. Hele 5 liter tomatsuppe er det blevet til. Det er mere end vi har plads til i fryseren. Fryseren bugner allerede af frosne bær, tomatpure, kyllinger og kaniner – og massevis af andre grøntsager, som er frosset ned og klar til vinter forrådskammeret.

Tomatsuppe må også gerne være nemt. Her på matriklen er suppe nok mest fastfood, til de dage vi ikke har lyst til at lave mad. Oftest fordi vi er i haven eller har gang i andre projekter. Derfor er det også fint at vi ikke først skal til at tø suppe op, men bare kan hente et glas i skabet. Og derfor henkoger jeg dagens produktion af suppe. Det er så nemt!

Dyrkning af tomater på friland

Førend jeg kommer med min opskrift på tomatsuppe og guide til henkogning af suppe, så lad mig dog først slå et slag for dyrkning af tomater på friland.

Mange er af den opfattelse at tomater skal dyrkes i drivhus. Det er synd! Drivhus gør godt nok at tomater modner tidligere, ligesom dyrkning af tomater i drivhus hjælper til en større høst. Det er dog INTET problem at dyrke tomater på friland – altså dyrkning af tomater udenfor.

Man skal nok plante lidt flere tomatplanter, men det er der måske også bedre plads til udenfor i køkkenhaven. Desuden kan man vælge nogle mere hårdføre sorter, trods det ikke er nødvendigt. Vi dyrker Purple Ukrain, som er en god tomat til friland. Desuden dyrker vi San Marzano, som normalt anbefales at dyrkes i drivhus. Begge tomater fungerer super fint på friland i Danmark.

Læs mere om tomater på friland her

Opskrift på tomatsuppe

I køkkenhaven dyrker vi sugo tomater, som er ekstra kødfulde tomater. Perfekt til tomatpure, -suppe og mad. Når vi laver suppe af tomater, så tilsættes derfor kun lidt væske – blot for at det ikke koger på, lige i starten.

Bruges tomatpure eller flåede tomater til at lave suppe, så skal der tilsættes samme mængde væske. Derudover er fremgangsmåde og opskrift præcis den samme.

Ellers laves tomatsuppe blot af massevis af tomater. De vaskes og skæres i stykker. Kommes i en gryde med lidt olie og væske i bunden. Og der tilsættes løg, hvidløg og de krydderier man kan lide.

Vi havde massevis af frisk basilikum i køkkenhaven, så det har jeg tilføjet en ordentligt portion af til suppen. Giver en lækker rund smag. Dertil kommer, naturligvis, rigeligt salt og peber. Og det er faktisk det. Sværere er det ikke at lave tomatsuppe.

tomatsuppe opskrift hjemmelavet

Lad suppe simre en 20-30 minutter. Med en stavblender kan suppen nemt pureres, så den er helt glat… som den skal være.

Nogle tilføjer fløde, men det synes jeg næsten er unødvendigt. I hvert fald skal det først tilføjes, lige før suppen skal spises.

Lad koge videre 5 minutters tid. Smag til. Og hæl på patentglas.

henkogning holdbarhed tomatsuppe suppe tomat dyrkning patentglas

Luk straks lågene. Stil patentglas i en bradepande med nogle karklude i bunden. Fyld kogende vand i bradepanden og stil det hele i ovnen.

OBS! Vigtigt at patentglas er samme størrelse og indeholder samme mængde, når man henkoger. Dermed sikres en ensartet henkogning.

Tænd for ovnen på 150-160 grader. Når ovnen når temperaturen, så skrues ned på 100 grader og minuturet stilles på 40 minutter. Derefter slukkes ovnen. Tag IKKE bradepanden ud af ovnen. Det hele skal blive i ovnen og langsomt køle ned. Gerne natten over. Derefter er henkogningen færdig og den færdige henkogt tomatsuppe kan nemt holde sig hele vinteren.

Når suppen skal spises, så hældes suppen blot i en gryde og varmes op. Det er nu, at der kan tilføjes fløde, hvis man vil. Det gør vi dog ikke, men spiser tomatsuppen, som den er. Oftest med lidt brødkrutoner drysset udover eller et stykke ristet brød til. Lækkert

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *