Tryk "Enter" for at gå til indhold

Få amaryllis til at blomstre igen…

Amaryllis løg kender de fleste. Mange har dem til jul, hvorefter de smides ud. Det er dog en flot grøn plante resten af året – og nemt at få amaryllis til at blomstre igen, næste jul.

Pasning af amaryllis løg

Tidligere på ugen skrev jeg et blogindlæg om avl af tulipanløg. eller, det er måske mere korrekt at sige, at jeg skrev en status på årets høst af tulipanløg.

Læs blogindlægget her

Mange har sikkert ikke engang tanke på forårsløg endnu. Det er ellers er snart, at forårsløg skal lægges i jorden. Samme gælder det med de løg, som skal blomstre til jul. Løg såsom amaryllis. Forårsløg skal lægges i november. Løg til jul, skal plantes allerede i starten af oktober, for at nå og blomstre.

Ligesom mange sikkert ikke engang tænker på forårsløg eller blomster til jul endnu, så tænker mange sikkert slet ikke på at få amaryllis løg til at blomstre igen. Det er dog ganske nemt. Og det er da virkelig synd at smide så kæmpestore løg ud, når de er afblomstret

Jeg er nok lidt tosset med blomsterløg. Og for mig, så er der virkelig gået sport i at sikre, at løg blomstrer igen og igen – år efter år. Ikke kun fordi blomsterløg er dyre, men også fordi det – efter min mening – er noget værre forbrugs svineri at kassere blomsterløg hvert år.

Tag bare et amaryllis løg. Det tager mange år førend et lille frø er blevet til et stort løg, som kan blomstre. Amaryllis løg sætter desuden ikke ret ofte sideløg, som de fleste blomsterløg ellers gør. Et amaryllis løg opformeres oftest ved frøformering eller ved at et løg deler sig. Deling af løg sker, når et løg er blevet meget stort. Deling af løg er altså igen en proces, som tager flere år. Det er naturligvis også derfor, at amaryllis løg er så dyre.

Pasning af amaryllis løg er desuden ganske nemt. Blot lidt vand, fra tid til anden. Desuden gødning, som enhver anden stueplante fra marts, og indtil løget graves op i juli.

Få amaryllis til at blomstre igen

Det er nu 4 år jeg gør mine amaryllis løg klar til at blomstre igen. Jeg har altså allerede haft fornøjelsen af mine fire amaryllis løg 3 gange til jul. Det er da skønt.

Lad det desuden hurtigt blive sagt. Amaryllis er en VIRKELIG skøn grøn stueplante, når den er afblomstret. Lange, smukke og kraftigt grønne blade. Jeg forstår slet ikke, hvorfor amaryllis løg ikke er mere populært. Det er jo ellers så enormt populært med grønne planter. Modsat de fleste grønne planter, så vil Amaryllis løg gerne stå i solrigt. Et sydvendt vindue er helt super, men løgene trives også fint i et nordvendt vindue. Og vanding behøver løget ikke ret meget af. Læs mere om grønne planter her

Når blomsten er afblomstret, hvilket ofte sker engang i løbet af julen – eller start januar – så klippes blomsterstilken væk. Samtidigt begyndes vandingen, som bliver mere og mere, som sollyset tager til. Fra marts tilføres gødning, som til enhver anden stueplante.

Jeg vander med flydende gødning, som tilsættes 1 gang månedligt i marts og april. Dernæst 2 gange månedligt.

I løbet af marts plantes løget desuden om, så det får ny jord at vokse i. Til denne tid har jeg allerede en flot grøn plante. Eller rettere sagt fire, da jeg har fire amaryllis løg. Nogle år har jeg pottet i samme potte, andre år i hver deres potte – det kommer sig ikke så nøje, løget skal ikke have ret meget plads.

Når vi kommer til slutningen af juni, så stopper jeg med at vande. Jorden får lov at tørre helt ud, førend jeg første uge af juli tager løgene uden for. Her får de en ORDENTLIG omgang vand. Lader blot løgene stå i blød i 20 minutter.

vanding amaryllis pasning blomstre igen

Dernæst stilles løgene et mørkt sted. Her står løgene indtil midten af august og visner ned. Vigtigt at der er mørkt, da det snyder løget til at tro det snart skal blomstre.

Har netop taget løgene frem igen. De er helt visnet ned. Toppen skæres af og næste trin er at få løgene gravet op og tørret helt.

Tørring af amaryllis løg – og få amaryllis til at blomstre igen

Førend løgene kan lægges til tørring, så skal de graves op. Med løgene i plastpotter, så er det nemt. Bemærk forresten nogle fantastiske rødder.

Jorden løsnes fra løget og rødderne skæres væk. Dernæst er det blot at lægge løgene til tørring. Jeg bruger en løgpose, som hænges op i værkstedet. Det er jo kun fire løg, så de fylder ikke ret meget.

Ved tørring af amaryllis løg, så er det blot vigtigt – som ved tørring af alle løg – at tørring sker et tørt, luftigt og mørkt sted.

få amaryllis til at blomstre igen

Det er egentlig det. Når vi kommer til oktober – første uge i oktober – så lægges løgene i jord. Vandes grundigt, hvorefter løgene passer sig selv. I oktober står løgene køligt i vores uopvarmede værksted. 1. november flytter løgene i et kældervindue og tager løgene op i stuen, når de er i god vækst. Det plejer at passe med at være i starten af december.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *