Efteråret er HØJSÆSON for frøsamling og -høst. Det samme gælder med høst af solsikkefrø, hvor det yderligere er nødvendigt med tørring af solsikke blomster og sidenhen tørring af solsikkefrø
Dyrkning af egne solsikke i haven
I mange år har solsikke været en umoderne blomst. Nogle har ligefrem set solsikke som en børneblomst – måske fordi solsikke er nemme at dyrke og mange børn lærer om frøspiring og dyrkning ved at så solsikke.
Det er heldigvis ved at vende. Nu ses marker med solsikke til pluk selv. Og det er mere og mere populært med en stor buket solsikke på bordet. Det er det helt sikkert også her i huset, men det har det nu været i mange år. Måske mest for mig, da jeg virkelig bare er enormt glad for solsikke. Elsker de store flotte gule blomster.
Og ja! Jeg ved at solsikke også fås i andre farver. For mig, så er solsikke dog gule. Jeg er faktisk ikke videre begejstret for de sorte, røde, brune eller rødlige solsikke.
Martin er heldigvis også glad for solsikke. Og i Martins nye tilføjelse til køkkenhaven – en skærehave – dyrkes nu også solsikke i haven, som er tiltænkt buketter. Det vil sige nogle lindt mindre solsikke, som passer i en vase. Det bliver lidt voldsomt med de kæmpe store solsikke i en vase.
Buket solsikke fra have
Trods dyrkning af solsikke til buketter bliver mere og mere populært – eller i hvert fald brug af solsikke til buketter bliver mere populært – så er solsikke fortsat ikke en decideret populær blomst i haven. Hvor mange har f.eks. solsikke i den pæne have?
Solsikke er endnu gemt væk til at skulle stå i køkkenhaven – eller måske foran legehuset, langs en husmur eller sådan. Solsikke er dog mere og mere populære, så hvem ved. Om nogle år ser vi måske solsikke, som del af den pæne have. Vi har allerede taget hul på moden – hvis man kan sige det – vi har allerede krukker med solsikke. Det ser super flot ud!
Igen er det andre sorter. Lidt lavere sorter. De store solsikke dur ikke i krukker, men 4-5 solsikke på 1-1,5 meters højde fungerer fint i en stor krukke. Med flere forskellige sorter af solsikke, så har vi også fået flere frø at høste – og derfor dette blogindlæg om høst af solsikkefrø.
Kæmpe store solsikke
Førend jeg kommer med min guide til høst af solsikkefrø, så vil jeg dog lige nævne de kæmpe store solsikke. Det er man næste nødt til, når man taler om solsikke.
De fungerer godt nok ikke i buketter. Dur ikke i krukker. Ikke desto mindre, så er der bare noget fantastisk over de 4-5 meter KÆMPE STORE solsikke, med deres enormt store sol formede blomst.
Når det kommer til dyrkning af kæmpe solsikke, så er det ekstra vigtigt med ordentligt høst af solsikkefrø. Det er nemlig frøet, som bestemmer sort og type af solsikke. Når man høster solsikkefrø, så er det derfor vigtigt – især med kæmpe solsikke – kun at høste frø fra de allerstørste solsikke.
Gælder egentlig det samme med alt høst af frø. Sørg for at høst frø fra de flotteste, sundeste og pæneste blomster. Vil man gerne have helt gule solsikke, så høst fra gule solsikke. Vil man gerne have rødlige solsikke, så høst kun fra de rødlige solsikke – eller rettere sagt, sørg for at hold styr på frøene med korrekt mærkning af frø.
Kæmpe solsikke opnås dog ikke kun ved hjælp af frøet, trods det er en afgørende og vigtigt faktor. Gødning og massevis af vand er også nødvendigt, når man taler om dyrkning af kæmpe solsikke.
Høst af solsikkefrø
Med den indledning, så lad mig komme til pointen med dette blogindlæg. Nemlig min guide til høst af solsikkefrø.
Efteråret er HØJsæson for høst af frø. Ved langt de fleste blomster i haven, hvorfra man vil høste frø, så skal man vente indtil frøene er tørre og helt modne, førend man høster frøene. Sådan burde det egentlig også være med solsikkefrø, men det kan man ikke.
Forklaringen er at fugle ELSKER solsikkefrø. Og førend man når til at høste frø fra solsikke, så har fuglene spist alle ens frø. Det er bare ærgerligt!
Derfor klipper jeg blomsterhovederne af solsikke, når solsikken er afblomstret. Vigtigt at mange venter indtil alle kronblade er visnet ned. Ellers vil frøene ikke kunne nå og modnes ved tørringen. Også er det hele spildt.
Gentager lige. Jeg høster KUN fra de flotteste solsikke. Høster kun solsikke i de farver jeg ønsker. Og især med kæmpe solsikke høster jeg kun fra de højeste solsikke med de største hoveder.
Når man har høstet sine solsikke hoveder, så skal de ligge og tørre i nogle uger. Lad endelig værre med at begynd at krads frøene ud nu. Lad også det gule blomsterfnuller henover frøene sidde på. Blot klip hovederne af og løg hovederne et tørt og luftigt sted, så de kan ligge og tørre nogle uger.
Når solsikkehovederne er tørret i nogle uger, så er det tid til at høst af solsikkefrø. Det gøres ved først t nulre alt det gule væk – og finde frem til solsikkefrøene, som gemmes bagved. Dernæst kan man nemt kradse solsikkefrøene ud af blomsterhovedet. Nogle frø vil ikke løsne sig, dem kan man ligeså godt lade værre – de frø som er modne til høst (og vil spire næste år) de kan nemt kradses og nulres ud af blomsterhovedet.
Tørring af solsikkefrø
Efter høst af solsikkefrø, så skal frøende tørres igen-igen. Spred de høstede solsikkefrø ud på en plade – eller en avis – og lad dem ligge og tørre i en uges tid. Vend gerne frøene nogle gange i løbet af tørretiden, så de bliver helt tørre.
Lad værre at brug tid på at sorter blomsteraffaldet væk. Når først solsikkefrøene er helt tørre, så kan det nemt gøres.
Når tørring af solsikkefrø er ovre, så kom alle frøene i en stor plastikbøtte med en kant på 8-10 cm. Det er nu tid til rengørring af frøene, hvilket gøres ganske nemt ved at gå udenfor og puste let ned i frøene – samtidigt med at man ryster bøtten med frø ganske let, så frøene lige hopper lidt rundt på hunden.
I løbet af kort tid vil man opleve at alt fnuller flyver væk. Frøene bliver i bøtten, da de er alt for tunge til at blive pustet ud af bøtten. Kun alt blomsteraffald er – efter tørringen – blevet så let, at det hurtigt flyver væk med vinden. Smart ik?
Tilbage står man med en bøtte med tørrede solsikkefrø, rengjorte solsikkefrø – nå ja og egne dyrkede og høstede solsikkefrø — klar til at så ud i haven igen næste sommer.
Kom frøene på et glas – eller i en papirspose – stil det mørkt, tørt og køligt. Og frøende kan NEMT holde sig i nogle år. Huske forresten at sørg for mærkning. Til foråret kan man ikke huske forskel på frøene.
Høst af solsikkefrø til hjemmelavet fuglefoder
Skulle man ikke få brugt alle sine solsikkefrø. Eller man ganske enkelt har høstet langt flere solsikkefrø, end man tænker at få brugt, så vil havens fugle elske at få frøene.
Man kan selvfølgelig også bare lade ens solsikke stå i haven, så skal fuglene nok komme og spise.
Det gør vi. Vi høster kun ganske lidt af de mange solsikke, som vi har i haven. 80-90% af vores solsikke bliver i haven til glæde for havens fugle. Og det er noget så hyggeligt at se fuglene kravle rundt på de kæmpe store solsikke og høste frø. Nogle fugle kravler på stammerne nærmest, som edderkopper – det er meget underholdende at kigge på.
Hej Rene & Martin
Jeg tror, at jeg formentlig har dyrket Danmarks højeste solsikke. D.d. Er den målt til 700 cm.
Jeg leder med lys og lygte efter et officielt medie, der vil stå for målingen, så solsikken kan godkendes og registreres. Ude og hjemme er kontaktet i dag, Idenyt har allerede bragt en historie på Facebook, men de har ikke responderet på min appel om hjælp.
Kunne I være behjælpelig?
Mvh. Anita Dietz
Kirstinebjergvej 17
5792 Årslev
Tlf.: 21618199
Mail: as.dietz@live.dk
Hej Anita
Det lyder da super sejt. Vildt med en 7 meter høj solsikke 🙂
Ikke lige noget vi kan hjælpe med – men mon ikke, at det bare er at kontakte guinnes world of records. Det er jo dem, som netop laver den slags 🙂 Det er bedste bud.
Vh. Rune