Tryk "Enter" for at gå til indhold

En landingsbane til julemanden…

Der er blevet joket med, om vi var ved at lave en landingsbane til julemanden. Det er vi nu ikke, men ved at udvide vores stier i haven. Ganske enkelt for at skabe nye bede, lave rum i haven og skabe stemning.

Rum i haven

Når det kommer til havedesign, så er der meget snak om at skabe rum i haven. Hvad betyder det dog egentlig at skabe rum i haven?

Det er faktisk ganske enkelt. Det handler om at skabe begrænsninger for øjet. Altså sørge for at man kun oplever en lille del af haven, når man kigger – og dermed gøres nysgerrig på, hvad der senere måtte komme.

I forbindelse med at skabe rum i haven, så er et vigtigt punkt også at skabe fokus punkter. På havesprog “point de vue”, som kommer fra fransk og egentlig bare betyder synspunkt – eller fokuspunkt, som bedre beskriver det.

Point de vue handler nemlig om at lede øjet den retning, som man gerne vil. Altså et fokuspunkt, for øjet, og dermed også et punkt at bevæge sig imod.

Havedesign handler altså på mange måder om at lede havegæsten igennem haven, på den måde man ønsker. Samtidigt med at man giver havegæsten den oplevelse, som man ønsker.

De fleste vil gerne skabe en hyggelig stemning i deres have. Intet er meget bedre til dette, end rum i haven, hvorfor der netop ved havedesign er så meget fokus på rum i haven. Det er nemlig hyggeligere at være i et lille rum, end en stor balsal. Så ja, rum i haven er et smart kneb til at skabe hygge.

Hække er fantastiske til at skabe rum i haven. Samme er bygninger, en mur eller blot nogle buske. Stier i haven er dog også med til at skabe rum. Specielt, hvis stier i haven er kombineret med beplantede bede, måske også med hække til at skabe afgrænsning. Nå ja! Og stier er med til at bestemme måden, hvorpå haven opleves på. Samtidigt med at stier gør det nemt at komme rundt i haven. Kombineret med et par “point de vue”, så har man hurtigt bestemt den måde, hvorpå havegæster oplever haven. Og det gør faktisk hele beplantningen MEGET nemmere, da man blot skal plante derefter.

Stier i haven

Når det kommer til stier i haven, så kan en sti sagtens være af græs. En sti kan også være af belægningssten. Stier i haven kan også bare være et stampet stykke jord – eller måske bare en række af trædesten efter hinanden.

Vi bruger lidt det hele her i haven. Vi har trædesten igennem nogle bede – både for at give en tur ind i bedet, lette beskæring og for at lave en naturlig vej.

Læs om trædesten i haven

Vi har også stier af græs. Indgangen til haven er f.eks. en 2 meter bedre græsplæne – eller rettere sagt sti af græs, som skærer ind igennem haven. Stien er en 15 meter lang og prydet med blomster på begge sider.

Vi har også stier i vores vilde have. Her er græsset klippet kort nogle steder, så der dannes en naturlig gåtur igennem den vilde have. Læs om den vilde have her

Mest af alt, så har vi dog stier af grus i haven. Vi er mægtig glade for grusstier. Grusstier er både billige, nemme at vedligeholde og skaber hurtigt den helt rigtige stemning – netop at her er en sti, her må du gå osv.

Det er desuden nemt at forme grusstier. Nemt at lave snoede veje, som gør det hele mere roligt. Samtidigt med at det er meget nemt at lave en helt lige sti, som er perfekt til skabelsen af et “point de vue”. Kombination af både snoede og lige stier, kan desuden være med til at gøre haven større, såvel være med til at få havegæsten til at gå hurtigere eller langsommere.

På en snoet sti, så går man automatisk langsommere. Hvorimod på en lige sti, så går man hurtigere.

En lang lige sti, kan dog hurtigt komme til at ligne en langdingsbane, som vi har erfaret med vores nye tilføjelse til haven. Der er hørt mange jokes, om vi forberedte landingsbane til julemanden. Det gjorde vi nu ikke, trods vi blev færdige med stien til første søndag i advent.

stier i haven rum havedesign design anlæg

Anlæg af stier i haven

Stien skal dog netop være lang og lige, for at skabe et langt vue i haven. Forstærket af at stien løber langs vores hæk.

Med stien har vi desuden fået skabt nogle store lange bede langs hækken, som vi glæder os til at få beplantet til foråret. Bedene er skabt af græstørv, som er gravet af køkkenhaven. Og dermed har vi samtidigt fået lavet en forhøjning i haven, langs hækken, som også er med til at skabe rum i haven.

Så ja! Projektet har stået på længe. Og er blevet til MANGE MANGE MANGE ture med trillebøren. Først skulle alt græsset graves væk fra køkkenhaven.

Havde græs omkring vores højbede. Det er nu væk, hvilket letter pasning betydeligt. Vi får desuden lavet vandingsanlæg og lagt flis ud, som igen letter pasning af køkkenhaven MEGET.

Siden hen er spændt massevis af snore ud, for at afmærke stier og bede.

rum i haven havedesign anlæg

Dernæst er gravet jord væk til stierne, førend der er opsat kantbånd. Og endeligt kørt flere trillebørfulde med stabilgrus på stien. Begynder allerede at ligne noget. Nu får gruset lige lov til at sætte sig, så skal der pænt grus ovenpå – altså endnu flere ture med trillebøren.

stier i haven rum havedesign design anlæg

Få guide til anlæg af grusstier i haven

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *