page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nemt, når tålmodigheden er med…

Intet er nemmere end formering af gladiolus. Det handler i bund og grund blot om tålmodighed – og naturligvis korrekt vinteropbevaring…

Elsker gladiolus

Jeg er virkelig glad for gladiolus. Det er klart en af mine favorit blomster. En glæde, som jeg deler med min mor.

Min mor ELSKER gladiolus.

Der har dog aldrig vokset gladiolus i min mors have. Hun har aldrig haft succes med dyrkning af gladiolus, men det var da klart en udfordring jeg påtog mig, da jeg fik have med Martin.

I først omgang for at kunne forære min mor en KÆMPE buket gladiolus i 60 års fødselsdagsgave. Kan tilføje, at hun blev vældig glad.

Dyrkning af gladiolus har vist sig, at være ganske nemt.

Der er naturligvis udfordringen med vinteropbevaring, men når det er løst, så er dyrkning uden problemer. Og til stor, stor glæde.

Læs om vinteropbevaring af gladiolus her

Faktisk har det vist sig at være ganske lige til at dyrke Gladiolus. Løgene skal langt henad vejen blot behandles ligesom tulipanløg – blomstringen er blot august og september for gladiolus, modsat april og maj for tulipaner.

Formering af gladiolus foregår desuden på præcis samme måde, som med tulipanløg. Dog i meget, meget, meget større skala.

Gladiolus formering

Gladiolus kan formeres fra frø, ligesom tulipaner. Nemmest er formering af gladiolus dog ved brug af sideløg – præcis som det er langt lettest at formere tulipanløg med sideløg.

Tulipanløg sætter 3-6 sideløg, som i løbet af en sæson vokser sig store. Sideløgene dannes allerede i det tidligere forår, når løgene graves op i juli – efter bladene er visnet ned – så er løgene allerede store. Lægges løgene i jorden til efteråret blomstrer de til foråret.

Anderledes er det med gladiolus formering ved sideløg. Gladiolus løg sætter mange sideløg. Virkelig mange sideløg.

Gladiolus formering

Et enkelt løg kan nemt sætte 50 små sideløg. Og hvert af disse løg vil med tiden blive til et stort gladiolus løg – bemærk med tiden.

Ovenstående foto viser et stort gladiolus løg. Det er ikke lige til at se, men løget er 8 cm i diameter. Alle de små hvide vækster på løget er sideløg. Hvert sideløg er ikke meget større end en perle.

Hvert eneste af disse løg vil i løbet af 3 år bliver til et stort løg på 8-10 cm i diameter.

Lad endelig sideløg blive på løget under tørring. Når løgene senere på vinteren pakkes i sække, så kan de mange sideløg nulres af med fingrene. Det er ganske nemt.

Gem de små løg i en pose for sig selv. Og læg løgene i en kasse – eller ved at drysse dem i bedet med gladiolus løg – når gladiolusløg om maj lægges i jorden.

Ved at lægge de små løg i en kasse – eller potte – for sig selv, er det lettere til efteråret at grave dem op.

De små løg vil ikke blomstre det første år. Det først år kommer blot en grøn stilk opad jorden på 20-40 cm.

Voldsom vækt!

Det først år vokser løget helt vildt. Alt energi bruges på at løges skal vokse. Til efteråret vil de bittesmå sideløg være vokset til løg på 2-4 cm i diameter. Det er en voldsom vækst.

Gladiolus formering

Det lille bitte sideløg – ikke meget større end en perle – er mange gange fordoblet i størrelser. Utrolig vækst, trods man ikke har kunnet nyde nogen blomstring.

Præcis ligesom de store løg, skal de – nu 1 år gamle løg – gemmes korrekt vinteren igennem.

Til maj lægges løgene igen. Denne sommer vil nogle – de største – af de nye løg, blomstre. De fleste vil dog ikke blomstre, før igen næste år.

Tålmodighed ved Gladiolus formering

Trods mange sideløg, så er tålmodighed altså nødvendigt, for at se de små sideløg blomstre.

Man skal nok regne med at det først er tredje gang, hvor sideløg lægges i jorden, at de vil blomstrer. Fra løgene graves op – med sideløg – i efteråret og indtil sideløg blomstrer er sideløg altså plantet 3 gange.

Desuden Vinteropbevaret 3 vintre. Plantet i maj måned 3 gange.

Jo tak! Formering af gladiolus tager tid, men er ganske nemt. Og ét enkelt løg bliver hurtigt til rigtigt mange løg. Med tiden vil de store løg desuden gå til, så det er kun fint at der årligt kommer nye løg til ved formering. Og det er da sjovt at kunne formere sine egne løg.

2 Kommentarer

  1. Bente Henneberg Søby
    Bente Henneberg Søby 3. juli 2022

    Jeg søgte på “frø af gladiolus hvordan” og kunne læse i artiklen, at “ja, de kan godt formeres fra frø”, men ikke et ord om hvordan.

    • Rune
      Rune 4. juli 2022

      Hej Bente

      Herligt, at du læser med. Hvad google viser dig, når du søger. Det er jeg dog ikke herre over…

      Jeg nævner blot i artiklen, at det er muligt at frøformere gladiolus. Præcis ligesom jeg nævner at det er muligt at tage de bittesmå sideløg og opformere disse til nye store gladiolus løg…

      Frøformering af gladiolus kan lade sig gøre, men det tager enormt lang tid. Samme gælder det med formering af gladiolus fra de bittesmå sideløg. Jeg gør ikke brug af hverken frø eller de bittesmå sideløg. Jeg tager de større sideløg, som opformeres – og bliver til et stort gladiolus løg i løbet af et par sæsoner.

      Så en guide til frøformering af gladiolus, det kan jeg ikke hjælpe med… Jeg vil da også langt hellere anbefale at du graver dine gladiolus op og tager sideløg, da du ellers kommer til at vente mange – rigtig mange – år førend du ser blomst 🙂

      Du kan læse om deling af gladiolus her:

      https://nymolle1900.dk/blomster-stauder-prydhave/formering-af-gladiolus/

      Held og lykke med det 🙂

      vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *