Tryk "Enter" for at gå til indhold

Få bliver hurtigt til mange…

Havens tagetes står virkelig flot! Utroligt at tænke, at det startede med en lille håndfuld frø – nu skal der høstet frø fra tagetes, så der kan blive sået endnu flere tagetes næste sommer.

Mormors have

Der voksede tagetes i min mormors have. Præcis som der vokser tagetes i min og Runes have, her på Nymølle. Der voksede også tagetes i min mors have.

Mange gange var jeg selv med til at så de mange tagetes, som blev sået i mit barndomshjem. Og helt sikkert var det, at det var mig, min bror og to nabo piger, som høstede frø fra tagetes i efteråret.

Husker ikke helt “legen”, men sjovt husker jeg det var. Og der blev høstet mange frø fra tagetes. De blev samlet i en opvaskebalje, hvorfra min mor tørrede og gemte frøene til næste sommer.

Nu jeg tænker tilbage, så må vi have høstet langt flere tagetes end min mor gemte.

Jeg husker kun svagt min mormors tagetes. Hun flyttede fra det store hus og den meget store have, imens jeg var en lille dreng. Jeg husker dog at der groede tagetes rundt om drivhuset.

I efteråret var det svært at åbne døren til drivhuset for de store tagetes buske. Det var en ren labyrint at komme igennem, for at komme ind og smage nogle vindruer i drivhuset.

Forresten. Egentlig forkert at skrive min mormors have. Vi kaldte hende bedstemor. Og det var nu nok nærmere min bedstefars tagetes. Det var vist ham, som var den største haveentusiast.

Pointen med at bruge mormor er, at det er kommet mig for øre, at Rune og min have kaldes en mormor have – af naboer.

Nu gik vi ellers og troede vi var ved at lave en staudehave – og med inspiration fra den engelsk have og bondehaven. Også kan det hel koges ned til “mormor have”.

Det er da et skønt kompliment. Min mormor havde en smuk have. Det har min farmor stadigvæk.

Gamle frø fra tagetes

Mine tagetes er da netop skabt af frø fra min mormors have – eller rettere sagt bedstefars have. Dog i andet led. Min mor fik frø fra min bedstefar. Jeg har fået frø fra min mor.

Kort sagt. Der er altså tale om ganske gamle frø fra tagetes, som gror i min have.

Skøn tanke. Samme gælder det med mine mamelukker, som er fra min farfar.

Læs om at tage frø fra mamelukker her

Høst af frø fra tagetes

Nu er tiden igen kommet til at høste frø fra tagetes. Præcis som jeg har gjort det så mange gange for min mor, tilbage i min barndom.

frø fra tagetes

Den lille smule frø, som jeg fik fra min mor, er efterhånden blevet til flere og flere tagetes. I år skal der høstes en stor mængde frø, da jeg næste år vil så et langt større stykke til med tagetes. Elsker tagetes. Det er en fantastisk smuk blomst.

Der findes utroligt mange variationer af tagetes. Personligt holder jeg mest af den mange farvede og spraglede, som vist på billedet. Elsker at blomsten både er rød, brun, gul og orange – det er en smuk kontrast til det grønne løv. Jeg er især glad for at blomsterne er så spraglede, fremfor de mere pompom aftige tagetes.

Tagetes er især skøn, fordi den blomster så ubeskriveligt længe. Starter i juli og blomstrer langt ud på efteråret. Utroligt at tagetes ikke bruges mere, men måske tagetes har ry for at være en mormor plante.

Det skal tagetes nu ikke lide under i min have. Jeg elsker tagetes og sår den glædeligt, år efter år – i min mormor have 🙂

Guide til høst af frø fra tagetes

Jeg tør nok sige, at jeg er lidt af en ekspert i høst af frø fra tagetes. Har trods alt gjort det siden jeg var barn.

Man behøver nu ikke være ekspert, for at få succes med tagetes frø.

Det er ganske nemt. Når blomsten er begyndt at visne og blomsterbladene er faldet af, så sidder blomsterknoppen tilbage på stilken. Det er denne frøene er inde i.

Nu kan man vælge at høste blomsterhovedet, men lettest er det blot at hive let i det visne der stikker ud af blomsterknoppen. Dermed får man hevet frøene ud af blomsterknopperne – og tørring går meget nemmere. For ikke at sige, at det letter arbejdet en del, da man ikke senere skal til at knuse blomsterhovederne, for at få frøene ud.

Efter høst tørres frøene et tørt og luftigt sted. Jeg stiller ganske enkelt blot bøtten med frø i garagen i 1-2 uger. Derefter kommes frøene i en papirspose og gemmes til foråret.

Min mor gemte frøene i gamle nylonstrømper. Fungerede fint. Nylonstrømper er dog ikke lige noget vi har på Nymølle, så det bliver en papirspose.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *