Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal der knibes og nippes stolt kavaler

Forspiring af Stolt Kavaler – også kaldet Cosmos – gjorde jeg i marts. Nu store flotte planter, og tid til at knibe mine stolt kavaler. Ganske enkelt for mere buskede planter med langt flere blomster.

Dyrkning af stolt kavaler

Stolt kavaler – også kaldet Cosmos og med det latinske navn “Cosmos bipinnatus” – er i Danmark en etårig sommerblomst, da den ikke tåler frost.

Til gengæld selvsår den livligt, hvis den får lov til at smide frø. De små planter kan dog nemt hives op, når de spirer frem – eller man fjerne planten før frø smides. Nå ja, eller bare nyde de mange nye planter – som dog godt kan blive RET voldsomt.

Jeg fjerner planten i efteråret, før alle frø smides. Det kan virkelig blive til mange nye planter – rundt i hele haven – får Stolt kavaler lov til bare at smide frø.

For største og flotteste planter, så er det desuden en god ide at forspire i marts. Og sidenhen dyrke frem med vækstlys. Ganske enkelt fordi stolt kavaler er lys sensitiv – kræver lys for at sætte knopper.

Mange frøpakker anbefaler såning på friland i april eller maj. Det skal også nok fungere, men vil give en noget mindre blomstring – ganske enkelt fordi planten mangler lys i fremspiringsfasen.

Jeg starter såning af Stolt Kavaler i starten af marts. Start april prikle jeg om til individuelle såpotter. Og når vi kommer til maj, så flytter planterne ud i drivhuset.

såning stolt kavaler dyrkning cosmos forspiring

Her står de endnu – og som på fotoet ovenfor, så de ud i aftes. Førend jeg begyndte at nippe, knibe eller beskære – hvad en man vil kalde det.

Bemærk at langt de fleste af planterne allerede har sat knopper. Det er helt perfekt – og et tydeligt teng på, at planterne har fået godt med lys. Helt perfekt.

Knibe stolt kavaler

Jeg kunne vælge ikke at knibe mine stolt kavaler. Det vil give nogle vældig høje planter og blomstring skal vi nok få.

Ved at knibe stolt kavaler, så skaber jeg dog en kraftigere forgrening – fremfor at planten bare skyder i vejret med én gren. Så får jeg skabt en plante som skyder i vejret med minimum 6 grene. Og dermed langt flere grene til at bære blomster.

knive stolt kavaler cosmos beskæring klip nip

Knibning af Stolt Kavaler – beskæring af stolt kavaler, om man man vil – gøres nå planten har sat tre bladpar. Jeg holder en finger ved hvert bladpar.

Og hele behandlingen er nu, at jeg klipper toppen af planten.

knive stolt kavaler cosmos beskæring klip nip

Den næste uges tid vil det opleves som om planten går lidt i stå med at vokse. Men derefter vil man hurtigt opleve at de 3 bladpar virkelig tager fart. Inden længe har man en planten med minimum 6 rigtigt fine grene, skydende ud til hver side.

Udplantning i haven gør jeg engang i juni. Når pæoner har overstået først store blomstring. Jeg bruger nemlig stolt kavaler som fyld i mine to kæmpe store pæonbede. Rodnettet på stoltkavaler er nemlig meget lille, så presser og klemmer ikke mine pæoner. Helt perfekt nabo plante til pæoner.

Læs om de store pæonbede her

Kan lige tilføje at jeg desuden har digitalis – fingerbøl – plantet i bedet med pæoner. Digitalis er virkelig også en super naboplante til pæoner.

Læs om selskabsplanter til pæoner

2 Kommentarer

 1. Henrik Olsen
  Henrik Olsen 9. marts 2024

  Kniber du også mamelukærmer og tagetes under forspiring?

  • Martin
   Martin 11. marts 2024

   Hej Henrik

   Det gør jeg ikke. De forgrener sig fint selv. Det er i hvert fald min oplevelse.

   Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *