Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det var den sommer…

Kalenderen skriver 1. september. Dermed er efteråret officielt begyndt. Og det er nu det perfekte tidspunkt at klip lavendel ned – for at sikre sundere plantere.

Klip lavendel ned i efteråret

Det virker voldsomt. Ingen tvivl om det! Det er desuden heller ikke særligt pænt, efter man har klippet lavendel ned. Det er dog vigtigt at klip lavendel ned i efteråret – lige når lavendel er færdig med at blomstret.

Den nye vækst begynder nemlig nu og her. Væksten kommer nedefra. Og for at sikre sunde planter – såvel sikre disse store puder med lavendel – så er det vigtigt at klip lavendel ned.

Klip lavendel helt ned. Ikke noget med “bare lige” at studse toppen – eller endnu værre, at nøjes med at klippe blomsterne af. Lavendel skal klippet hårdt tilbage, for at bibeholde den pudeformede vækst.

Klippes lavendel ikke hårdt ned, så vil planten på sigt rejse sig fra jorden – ikke at den går nogen steder. Den pudeformede vækst forsvinder dog, og planten vil udvikle sig så der er massevis af grene i bunden – og væksten først længere oppe. Det er virkelig bare ikke pænt!

Hæk af lavendel

Vi har en hel hæk aflavendel rundt langst vores terasse. Det er et fantastisk syn i sommermånederne, når lavendel blomstrer – især fordi bier, sommerfugle og insekter virkelig nyder lavendel.

Lavendel er en super god plante til terassen, da lavendel også holder edderkopper væk fra havemøblerne – såvel holder myg væk fra terassen.

Vi har 70-75 puder af lavendel rundt langt terassen – placeret i to rækker, side om side, så vi virkelig får en hel hæk af lavendel. Det er noget så skønt!

Det virker dog ekstra voldsomt – ekstra bart og nøjent – når vi i efteråret klipper alle lavendel ned. Det er dog nødvendigt at klip lavendel ned. Og vi har sørget for at have nyt at kigge på, som kan fange øjet.

Have hibiscus syrisk rose

Vi har 3 store syriske roser – også kaldet have hibiscus – i hvis og lilla. De skaber virkelig blikfang. Dertil kommer alle jernurt, såvel massevis af storkenæb. Så trods alle lavendel er klippet hårdt ned, så er der ved terassen endnu noget for øjet.

Guide til at klip lavendel ned

Klip lavendel ned

Det er faktisk ganske lige til. Jeg tager en lavendel “pude” og får ved alle skud.

Kan vel sammenlignes med, når man laver en hestehale.

Alle skud skal i samme hånd, så lægger jeg vægten til den ene side og foretager adskillige klip ind i planten. Smider det hele i trillebøren, og kører på komposten.

Læs om vores hjemmelavede kompost

Det kan næsten allerede skimtes på ovenstående billede, at der er nye skud. På nedenstående foto har jeg dog zoomet helt ind, så alle de mange nye skud kan ses.

lavendel beskæring klip vækst

Det er super vigtigt at få lys ned til disse nye skud. Ellers dør de bare – også er det man får sådan en masse grene i bunden, som bare hæver planten op fra jorden.

Netop derfor at det er vigtigt at klip lavendel ned her i sensommeren. Endnu en fordel er at i løbet af den næste måned, så vokser alle skud frem og laver en fin lille sølvgrå pude – denne står smuk hele vinteren over. Havde jeg ikke klippet ned, så havde det hele bare stået og set trist og brunt ud fra om 1-2 måneder.

At klip lavendel ned er altså ikke bare for at sikre en bedre vækst næste år. Det hjælper også til at sikre en smuk plante hele vinteren.

Hvad med insekterne?

Nu tænker du måske: hvad med insekterne, som ellers nød lavendel buskene?

De havde skam allerede opgivet lavendel. Planten var jo afblomstret. Så trods der for 1 uge siden var dækket af bier, brombasser, sommerfule og insekter i alle de mange lavendel, så mødte jeg kun en enkelt brombasse idag.

Istedet er sankt hans urt og hjortetrøst blevet meget populær – begge blomstret smuk i haven nu.

Læs om sommerfugle i haven her

Nå ja! Også er der jo også alle solhat, roserne og alle de mange andre blomster i haven. De er også flittigt besøgt. Og i løbet af 14 dage, så får sommerfuglebusken endnu en blomstring. Den blev klippet tilbage for ikke så længe siden, og er snart klart til blomstring igen.

Læs om dobbelt blomstrende sommerfuglebusk her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *