Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så kom sommeren – og sommerfuglen

Ferien er slut. Vi er begyndt arbejde igen. Skolebørn begynder næste uge. NU kom varmen og sommervejret – og dermed besøg af sommerfugl i haven.

Sommer ligmed sommerfugl

Kalenderen har godt nok længe skrevet “sommer”. Juni, juli og august er årets sommermåneder. Sådan ser havens sommerfugl dog ikke på det.

Næppe heller skolebørn, som har haft 6-7 ugers sommerferie og har skolestart næste uge. I år måske endnu flere danskere end normalt er frusterede over det danske sommervejr. Mange ferier er jo aflyst – og ændret til dansk sommerferie.

Sommervejret er i hvert fald først kommet nu. Trods vi nogle år har været heldige at have en god juli måned, så er det nok mere reglen at juli er kølig, våd eller bare overskyet. Og sommervejret først slår igennem i august.

Det kan tiltider virke som om juli er en “kølig pause” efter et varmt forår og god start på forsommeren. Maj og Juni er ofte temmelig gode. Juli temmelig dårlig. Også kommer sensommeren i august og september, hvor solskinstimerne virkelig indhentes.

Samtidigt med at solen – og sommervejret – kommer frem, så kommer også havens sommerfugl. Eller måske nærmere sommerfugle. For når først solen tager fat, så får haven hurtigt besøg af talrige sommerfugle.

I aftes var igen undtagelse. Haven lå badet i sol hele dagen – og der var et virvar af flere tusinde sommerfugle. Og det uden at overdrive, at jeg skriver flere tusinde. Jeg har godt nok ikke fotomateriale til at dokumenterer det – hver gang jeg nærmede mig en blomst, så lettede langt de flest. Det lykkedes mig dog at få nogle fotos, hvor jeg i hvert fald har 5-7 sommerfulge med. Ikke helt tusinde, men prøv selv at fotografer en sommerfugl. Det er svært! 😉

Sommerfugl i haven

Sommerfugle i haven

Alene navnet på planten – eller rettere sagt busken – gør det vist åbenlyst at en sommerfugl er glad for sommerfuglebuske.

Sommerfuglebuske kan man aldrig få for mange af. Det er en fantastisk busk, som er rigt besøgt af sommerfugle hele sommeren. Prydværdien af en sommerfuglebusk er desuden stor.

Med den rigtige beskæring leveres en busk dækket af blomster fra juli mange måneder frem. Dertil kommer en smuk grøn plante hele sommeren – såvel store dele af foråret. Og en stor busk af grene til fugle og insekter vinteren igennem.

Læs om bed med sommerfuglebusk

Af gode blomster til sommerfugle i haven skal også nævnes solhat og lavendel. Især solhat. Trods sommerfulgebusken er rigt besøgt, så er der ingen blomst i haven, som besøges så rigt af sommerfugle – som solhat.

Sommerfugl Nældens takvinge

Der sidder næsten altid en sommerfugl på toppen af i hvert fald de fleste solhat. Sidder der ikke en sommerfugl, så sidder der en brombasse eller bi. Solhat er virkelig en nødvendig plante til haven, hvis man gerne vil have mange sommerfugle. Solhat besøget specielt meget af – den på fotoet – nældens takvinge, såvel dagpåfugleøje.

Om sommerfugle kan se farve ved jeg ikke. I vores have er det dog helt sikkert, at sommerfuglene foretrækker den pink solhat – på ovenstående er det den svenske variant, Magnus. Virkelig en skøn solhat, som kun kan anbefales.

Lavendel er også en sikker vinder – sammen med jernurt. For lavendel er det dog den hvide kålsommerfugl, som er på besøg.

Sommerfugl kålsommerfugl

Lavendel får også tit besøg af Okkergul Randøje. En lille smuk brun-gul sommerfugl, som dog flakker meget – umulig at komme tæt på og fotografere. I hvert fald for mig.

For jernurt er det igen nældens takvinge og dagpåfugleøje, som er de helt store gæster.

Nå ja. Og for lavendel gælder det også at brombasser er ivrige gæsster. Intet sted i haven har vi så mange brombasser, som i vores hæk af lavendel – vi har 60-70 lavendel buske plantet i to rækker omkring terassen. Der er en summer uden lige, på en varm sommeraften.

Brombasse lavendel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *