page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sommerbeskæring af stauder i haven

Mange tidligt blomstrende sommerblomster har glæde af beskæring i juli – start august – for at fremme ny blomstring. Idag er det tid til beskæring af salvie.

Højsæson for saksen

Juli og august må virkelig siges at være højsæson for saksen. Det hele starter med roserne i midten af juli, hvor alle afblomstrede knopper klikkes væk – dette for at sikre ny blomstring

Indskyder lige, at roser med fordel kan klippes løbende. Har man mange roser – måske en rosenhæk – så kan beskæring også gøres på én gang, midt juli.

Efter roserne kommer sæsonen for beskæring af alle frugttræer med stenfrugt. Og slut juli er det tid til at klippe alle krydderurter tilbage – igen for at fremme ny vækst, så der kan høstes krydderuter indtil frosten.

Læs om beskæring af krydderurter her

Det er også i løbet af juli at mange tidligt blomstrende sommerblomster kan klippes tilbage, for at fremme endnu en blomstring. Dette gælder både ridderspore, lupin og mange, mange flere.

Her i start august er det tid til beskæring af salvie.

Jeg ved naturligvis godt, at salvie er en krydderurt – og jeg tidligere har nævnt beskæring af krydderuter, som en opgave til juli. Salvie er dog også prydsalvie. Det er kun Salvia officinalis, som kan burges i madlavning. Hverken russisk salvie – den smukke blå staude, som bliver 1-1,5 me høj – eller det mere kendte prydsalvie, kan spises.

Prydsalvie fås i et utal af farver. Ens for dem alle er at de meget let spreder sig ved frø, såvel hurtigt bliver en bred busk. Har man først prydsalvie i haven, så bliver det hurtigt til meget – medmindre man sørger for at være over planten. Beskæring af salvie er en rigtig god måde at begrænse planten på.

prydsalvie salvie

Beskæring af salvie

Her i august står salvie med lange lyst lilla eller pink frøstande. De er egentligt ganske dekorative. På afstand er det umuligt at se, at det ikke er blomster. På nedenstående foto er det dog tydeligt at se, at blomsterne sidder i toppen – den 1-2 cm helt lilla blomst.

afblomstret salvie

Tilbage er nu den afblomstrede blomsterstand, som indeholder flere tusinde frø – får de lov at drysse ud over jorden, så spirer de let. Og hvad der skulle være en pryd bliver et mareridt.

Derfor klippes alle frøstande væk. Korrekt beskæring af salvie, så bør dog klippes lidt ned i planten – dette fremmer ny vækst. Og sikre en blomstring igen, slut august.

Beskæring af salvie

Det ser måske lidt kedeligt ud, når beskæring af salvie netop er foretaget. I løbet af en uges tid, så er her igen en flot vækst. Og slut august, så blomstrer prydsalvie igen – Den spiselige “Salvia officinalis” blomstrer først senere, hvilket muliggør høst af krydderurten indtil blomstring. Efter anden blomstring bør ikke høstes salvie til madlavning.

2 Kommentarer

 1. Frede
  Frede 6. august 2020

  Jeg skal altid tage mig gevaldigt sammen for at beskære stauderne så voldsomt, men jeg ved jo, det lønner sig. Så jeg tager mig selv i nakken, gør jeg!

  • Rune - Nymolle1900
   Rune - Nymolle1900 6. august 2020

   Hej Frede

   Jeg forstår fuldstændigt, hvad du mener! Jeg har det på præcis samme måde – havde må jeg vist sige, trods det fortsat gør ondt… hehe.

   Martin har dog – heldigvis – altid insisteret, trods mine protester. For ja, det er virkelige det værd.

   Tag bare prydsalvien jeg viste her i indlægget. Det stod da fint nu og her – og kan man leve med det smider i tusindvis af frø, så kunne man lade den stå og nyde frøstandende.

   Om 2-3 uger, så vil planten dog være visnet og TEMMELIG grim.

   Nu har jeg klippet den voldsomt ned, så der står en grøn pude tilbage. I løbet af en uges tid, en flot grøn pude og fra slut august, massevis af blomster igen-igen. Det er da herligt 😀

   God torsdag til dig.

   Bh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *