Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sommerbeskæring af stauder i haven

Mange tidligt blomstrende sommerblomster har glæde af beskæring i juli – start august – for at fremme ny blomstring. Idag er det tid til beskæring af salvie.

Højsæson for saksen

Juli og august må virkelig siges at være højsæson for saksen. Det hele starter med roserne i midten af juli, hvor alle afblomstrede knopper klikkes væk – dette for at sikre ny blomstring

Indskyder lige, at roser med fordel kan klippes løbende. Har man mange roser – måske en rosenhæk – så kan beskæring også gøres på én gang, midt juli.

Efter roserne kommer sæsonen for beskæring af alle frugttræer med stenfrugt. Og slut juli er det tid til at klippe alle krydderurter tilbage – igen for at fremme ny vækst, så der kan høstes krydderuter indtil frosten.

Læs om beskæring af krydderurter her

Det er også i løbet af juli at mange tidligt blomstrende sommerblomster kan klippes tilbage, for at fremme endnu en blomstring. Dette gælder både ridderspore, lupin og mange, mange flere.

Her i start august er det tid til beskæring af salvie.

Jeg ved naturligvis godt, at salvie er en krydderurt – og jeg tidligere har nævnt beskæring af krydderuter, som en opgave til juli. Salvie er dog også prydsalvie. Det er kun Salvia officinalis, som kan burges i madlavning. Hverken russisk salvie – den smukke blå staude, som bliver 1-1,5 me høj – eller det mere kendte prydsalvie, kan spises.

Prydsalvie fås i et utal af farver. Ens for dem alle er at de meget let spreder sig ved frø, såvel hurtigt bliver en bred busk. Har man først prydsalvie i haven, så bliver det hurtigt til meget – medmindre man sørger for at være over planten. Beskæring af salvie er en rigtig god måde at begrænse planten på.

prydsalvie salvie

Beskæring af salvie

Her i august står salvie med lange lyst lilla eller pink frøstande. De er egentligt ganske dekorative. På afstand er det umuligt at se, at det ikke er blomster. På nedenstående foto er det dog tydeligt at se, at blomsterne sidder i toppen – den 1-2 cm helt lilla blomst.

afblomstret salvie

Tilbage er nu den afblomstrede blomsterstand, som indeholder flere tusinde frø – får de lov at drysse ud over jorden, så spirer de let. Og hvad der skulle være en pryd bliver et mareridt.

Derfor klippes alle frøstande væk. Korrekt beskæring af salvie, så bør dog klippes lidt ned i planten – dette fremmer ny vækst. Og sikre en blomstring igen, slut august.

Beskæring af salvie

Det ser måske lidt kedeligt ud, når beskæring af salvie netop er foretaget. I løbet af en uges tid, så er her igen en flot vækst. Og slut august, så blomstrer prydsalvie igen – Den spiselige “Salvia officinalis” blomstrer først senere, hvilket muliggør høst af krydderurten indtil blomstring. Efter anden blomstring bør ikke høstes salvie til madlavning.

5 Kommentarer

  1. Charlotte
    Charlotte 9. november 2020

    Hej 🙂
    breder lavendel sig lige så meget? Jeg har lige plantet lavendel og et par staude salvie rundt om roser. Lavendel fordi jeg har fået det anbefalet for at hjælpe med at roserne bliver sundere/ bunddække. Staude salvien fordi jeg havde nogle til overs og manglede lidt lavendel. De må jo gerne brede sig begge to til næste år, så de bliver bunddækkende, men salvien skulle helst ikke overtage for lavendlerne. Vil du anbefale at jeg klipper dem begge selv om jeg gerne vil have at de breder sig? Og gentager lige første spørgsmål, breder lavendel sig lige så meget som salvie? Tusind tak 🙂
    Charlotte

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 10. november 2020

      Hej Charlotte

      Lyder som en flot blanding du har plantet – især lavendel bruges ofte omkring roser, netop fordi det er en rigtig god naboplante.

      Lavendel breder sig mest cirkulært fra planten – altså at planten bliver større og større, med årene. Og den SKAL klippes ned, ellers bliver den ikke pæn. Klipper ud ikke ned, så får du lange ben på planten og kun lidt blomster i toppen. Ved at klippe lavendel ned, så skyder planten på ny fra jorden.

      Det er dog for sent at klippe ned nu. Det er vejret for vådt til, så vent til foråret – hvor du normalt klipper stauder ned. Og klip der. Og fremafrettet, så vil jeg anbefale at klippe ned i august – efter blomstring, så har du flotte stedsegrønne buske af lavendel hele vinteren omkring dine roser.

      Og ja, du vil opleve at lavendel i løbet af allerede et år er blevet mere end dobbelt så stor. Vi startede med ganske små planter – nærmest blot små stiklinger, vi stak i jorden. Vi har nu 4 år efter lavendel planter, som er 20-30 cm i diameter.

      Men at sige at lavendel breder sig, meget, kan man ikke sige. Planten vokser blot større og større – og bliver den for stor, så deler du blot en plante, ligesom du vil gøre med enhver anden staude.

      Salvie derimod er noget mere voldsom. Salvie spreder sig MEGET ved frø. Spreder sig også ved at stauden bliver større, men især meget ved frø. En god ide er at klippe frøstandene væk efter blomstring – trods du gør dette, så får du alligevel mange frøformerede planter. Klipper du ikke frøststandende væk, så får du hurtigt et bed fyldt af salvie.

      Har du netop plantet roser her i efteråret, så er det en rigtig god ide at være ekstra over bedet det frøste år – og sikre at især salvie ikke overtager det hele. Når først roserne har stået et år, så skal de nok tage kampen op – og kæmpe sig igennem.

      God fornøjelse med bedet. HUSK at nyd de mange brombasser, bier, sommerfulge og andre insekter du får besøg af – lavendel, salvie og roser er virkelig en god insekt-kombination 🙂

      • Charlotte
        Charlotte 10. november 2020

        Tusind tak for grundigt svar, det blev jeg en hel del klogere af! Jeg vil følge alle dine råd og heldigvis er det nogle hysterisk flotte store mørkerøde roser, der står og har klaret sig uden nogen opmærksomhed andet end fra mælkebøtter i mange år, tror jeg. Men de har en del gule og hullede blade, så nu håber jeg at lavendel og ny jord vil gøre dem glade. Og glæder mig til insektbesøg! Det bliver en fest 🙂 Tak igen:)

  2. Frede
    Frede 6. august 2020

    Jeg skal altid tage mig gevaldigt sammen for at beskære stauderne så voldsomt, men jeg ved jo, det lønner sig. Så jeg tager mig selv i nakken, gør jeg!

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 6. august 2020

      Hej Frede

      Jeg forstår fuldstændigt, hvad du mener! Jeg har det på præcis samme måde – havde må jeg vist sige, trods det fortsat gør ondt… hehe.

      Martin har dog – heldigvis – altid insisteret, trods mine protester. For ja, det er virkelige det værd.

      Tag bare prydsalvien jeg viste her i indlægget. Det stod da fint nu og her – og kan man leve med det smider i tusindvis af frø, så kunne man lade den stå og nyde frøstandende.

      Om 2-3 uger, så vil planten dog være visnet og TEMMELIG grim.

      Nu har jeg klippet den voldsomt ned, så der står en grøn pude tilbage. I løbet af en uges tid, en flot grøn pude og fra slut august, massevis af blomster igen-igen. Det er da herligt 😀

      God torsdag til dig.

      Bh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *