Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forberedelse til sensommer blomstring

Beskæring af sommerfuglebusk gøres egentlig i februar. Men endnu en beskæring her i august sikrer endnu en blomstring – og det pynter gevaldigt.

Få MANGE blomster på sommerfuglebusk

Vil næsten starte med at sige, at jeg virkelig ikke kan klage over blomstringen for havens sommerfuglebusk. Det er anden sommer vi nyder de skønne blomster – og det er en sikker vinder, hver sommer.

Busken er dækket af blomster. Når det er på sit højeste, er det slet ikke til at se hverken blade eller grene. En sommerfuglebusk er virklelig en skønhed i haven og præcis som navnet, så tiltrækker sommerfuglebuske enormt mange sommerfugle.

Faktisk er det kun 14 dage siden at jeg viste sommerfuglebusken i fuld blomstring – og dækket af flere hundrede sommerfugle.

Se fotos her

Desværre er det ikke altid sådan. Mange har problemer med at få sommerfuglebuske til at blomstre. Hemmeligheden er korrekt beskæring.

Beskæring af sommerfuglebusk

For at få mange blomster på sommerfuglebuske, så er det virkelig vigtigt med beskæring.

Første – og vigtigste – beskæring af sommerfuglebusk sker i januar eller februar. Altså vintermånederne, hvor planten er i dvale. Her klikkes busken ned til 30-70 cm over jorden.

Sommerfuglebuske blomster nemlig KUN på nye grene, som er vokset frem i løbet af sæsonen.

Det kan virke voldsomt at klippe en busk så voldsomt ned i vintermånederne. Måske især fordi man jo også netop gerne vil have en stor busk, men bare rolig. Væksten skal nok tage fart – og inden blomstring står der en 2 meter høj busk, dækket af smukke blomster.

Nu skal det dog ikke handle om vinter beskæring af sommerfuglebuske. Det skal handle om den anden beskæring – sommer beskæring af sommerfuglebusk.

Sommer beskæring af sommerfuglebusk

Sommer beskæring af sommerfuglebusk er måske ikke så meget en beskæring, som det er en let trimning. Englænderne vil måske kalde det at deadheade, men det begreb har vi ikke på dansk. Og i alt sin enkelthed handler det om at fjerne alle afblomstrede blomster.

Når de visne blomster klippes væk, så vær opmærksin på ikke at klippe de nye skud ud – på nedenstående foto ses et skud, hvor der allerede er 3 nye blomster på vej.

Beskæring sommer busk

Faktisk er det netop anden blomstring, som kan vise sig at være årets vildeste blomstring. For hver vissen blomst, som klippes af, kommer nemlig nemt 2-3 nye blomster.

Sommerfuglebusk sommerfuglbusk

Endnu en fordel ved denne sommer beskæring er, at det pynter gevaldigt.

Tilføjes skal det. Ideelt burde man løbende klippe blomsterne af, for kontinuerligt at sikre ny blomstring. Min erfaring er dog, at blomstring sker nogenlunde samtidigt – og dermed også afblomstring i løbet af 14 dage derefter, så én sommer beskæring af lettest. Går 14 dage, så er busken dækket igen af blomster.

Nu man er igang med saksen, så kan busken også lige trimmes lidt – måske busken er blevet lidt for bred eller har fået en enklet lang gren udover en sten eller græsplæne. Klip den rolig væk, men ald ellers værre med at vær for voldsom med saksen. Det er netop i sideskud, at de nye blomster kommer.

Genbrug af afklippet

afklip kompost sommerfuglebuske

Afklippet kommer på komposten, hvor det kan forvandles til lækker kompost – som senere kan bruges i haven. Så det er ren win-win. Alternativt kan afklippes også lægges på jorden omkring sommerfuglebusken – eller andre buske i haven, hvor det kan fungere som jorddække og dermed mindske ukrudt.

Der er med andre ord ingen grund til at spilde et par plastsække til indsamling, såvel benzin på en køretur til genbrugspladsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *