page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det er virkelig løg sæson…

Butikkerne bugner af løg. Massevis af forårsløg. Samtidigt er det tid til opgravning af gladiolus løg, men HVORNÅR lægger man gladiolus løg i jorden igen?

Gladiolus

Jeg tror at enten elsker man gladiolus eller også gør man ikke. Det er en stor blomst og meget voldsom, flamboyant og vild. Jeg er vild med gladiolus. En buket med gladiolus er – i min verden – bare noget så skøn.

Jeg virkelig elsker at have en høj vase med en ordentlig buket gladiolus. Det er nærmest et helt kunstværk med de lange spir og de skønne kraftfulde farve. Elsker det!

Hver år lægger jeg rigtig mange gladiolus løg i haven. I år har jeg også lagt massevis af gladiolus løg i skærehaven, hvilket har været en KÆMPE succes! Sikke en fornøjelse at kunne gå ud og plukke en stor buket gladiolus og stille på spisebordet. SKØNT!

I år har jeg desuden, som et forsøg, for første gang haft gladiolus i krukker. Det har fungerer super godt. Langt over forventning faktisk. Selv nu, hvor gladiolus er afblomstrer har det været flot med gladiolus i krukker – bladene visner pænt ned, så det nærmest ligner siv. Meget efterårsagtigt. Har passet rigtig flot sammen med mine georginer, som grønt fyld.

Nedenstående foto er godt nok af en krukke med gladiolus, som er taget ind – og skal graves op og deles, såvel lægges til tørre. Men bladmassen står da endnu rigtig flot.

gladiolus i krukker hvornår lægger man gladiolus løg

Da jeg har en opsætning af krukker ved indkørslen, så har netop gladiolus blomsterne i krukker også bidraget med mange spørgsmål.

Jeg har især fået spørgsmålet: “hvornår lægger man gladiolus løg”. Eller rettere sagt. Mange har troet at gladiolus lægges i efteråret – og har så spurgt ind til om gladiolus var flerårig.

Hvornår lægger man gladiolus løg?

Lad mig hurtigt starte med at sige at gladiolus IKKE lægges i jorden i efteråret. Det er godt nok højsæson for læg i alle plantecentre. Der sælges massevis af forårsløg, som naturligvis skal i jorden her i efteråret.

Et godt råd! VENT med at læg tulipanløg indtil november. Der er langt større risiko for problemer med tulipanløg, hvis de lægges for tidlig. Påskeliljer, krokus og alle andre forårsløg kan dog fint lægges allerede nu i september og oktober. Tulipanløg først til november. Læs om lægning af tulipanløg i krukker her

Samtidigt med alle forårsløg skal i jorden her i efteråret, så skal også hvidløg i jorden. Rune var i køkkenhaven tidligere på ugen og lægge hvidløg.

Læs om lægning af hvidløg her

Måske det er pga alt den fokus på læg, som skal i jorden nu og her, at mange er forvirrede om, hvornår man lægger gladiolus løg? Ved det ikke. Tidspunktet til, hvornår man lægger gladiolus løg er i hvert fald ikke nu! Det er først til foråret – engang i maj.

Tværtimod så er tidspunkt nu til opgravning af gladiolus løg. Det er netop det, som jeg er igang med denne uge. I først omgang skal alle krukker med løg tømmes. Dernæst skal gladiolus løg i skærehaven graves op. Endeligt skal jeg rundt i havens bede og grave gladiolus løg op. Sidst nævnte er altid det mest besværlige, hvorfor jeg da virkelig også er SUPER glad for gladiolus løg i krukker. Det er bare nemt!

Opgravning af gladiolus løg

gladiolus opgravning opbevaring hvornår lægger man gladiolus løg

Med gladiolus løg i krukker, så er opgravning NEMT! Det er ganske enkelt blot at vende krukken i vejret – og vippe alt indholdet ud i en trillebør.

Ved at bruge en trillebør, så har man også en god arbejdshøjde. Det er jo også vigtigt, så man passer på sin ryg. Desuden har man alt jord, rødder og svineri i trillebøren, så oprydning er nemt. Kan bare køre det hele på komposten.

Eftersom det regner udenfor, så er jeg rykket ind i stalden. Her er dejlig tørt. Når løgenen er ude af krukken, så er det nemt at grave løgene frem fra rodklumpen. Pas på ikke at knæk toppe af – den skal ENDELIG blive på, hvis man vil gemme sine gladiolus løg!

Når løgene er graves op, så vil man se en masse rødder – og ligesom en klump af rødder under løget. Det skal knækkes væk. Ingen grund til at gemme det til næste år. Men igen, pas på ikke at knæk stilken af! Den skal altså blive på løget endnu.

Jeg bundter løgene i sorter, binder en snor omkring og hænger dem op i loftet. Her får de lov at hænge og tørre i nogle uger, førend de tages ned, toppen klippes af og løgene kommes i en løgpose – klar til lægning af gladiolus løg i foråret.

Læs om tørring af gladiolus løg her

Deling af gladiolus løg

Nu fik vi styr på, hvornår man lægger gladiolus løg. Og vi fik styr på opgravning, rengøring og tørring af gladiolus løg. Sidste del er egentlig deling af gladiolus løg – formering af gladiolus løg om man vil.

Lad det hurtigt blive sagt, at man ENDELIG ikke skal begynde at skære løgene over – eller på anden måde dele ét løg i to. Deling af gladiolus løg gør planten selv, hvilket sker ved sideløg – præcis ligesom både tulipaner og påskeliljer gør.

formering deling hvornår lægger man gladiolus løg

Når man er igang med opgravning af gladiolus løg vil man se at langt de fleste løg har en masse bitte små knopper. LIgner nærmest svamp, som løget er angrebet af. Det er det dog ikke. Det er sideløg. bittsmå sideløg, som med tiden bliver til et stort løg. Det tager dog år, så jeg gemmer altså ikke de bitte små løg.

Jeg gemmer kun de større ny løg. Det er her, hvor løget har delt sig i løbet af sommeren – eller har brugt alt energi på ét sideløg.

Man er egentlig ikke i tvivl! Når der kommer to stilke – en stilk meget mindre end den anden – fra samme løg, så har løget delt sig. Løget er cirka 1/4 del størrelse af de normale løg, men skal nok blomstre næste år. Eller i hvert fald året efter. Og disse løg vælger jeg at gemme. Ikke de helt bittesmå løg, hvor jeg først for lov at se en blomst om mange år.

Gentager lige: Hvornår lægger man gladiolus løg?

Jeg har nævnt det. Gentager det dog lige, for at der ikke sker forvirring. Gladiolus løg lægges FØRST i foråret. I løbet af maj er helt perfekt tidspunkt til lægning af gladiolus løg.

Lad værre at blive forvirret af alt det fokus på løg, som der er nu og her, og tro at gladiolus løg kan lægges i efteråret. Det kan de ikke! Løgene vil rådne i løbet af vinteren, så det er helt spildt.

Dermed også sagt. Man kan ikke lade gladiolus løg blive i jorden vinteren over. Løgene tåler ikke frost og løgene tåler slet ikke den meget nedbør, som vi får i løbet af vinteren her i Danmark. Løgene vil rådne, så det er et ærgerligt sats at forsøge at overvintre gladiolus løg i jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *