Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal de første løg i jorden…

Hvornår sætter man bedste hvidløg? Vi gør det i oktober, men i løbet af efteråret er det helt rigtige tidspunkt til at sætte hvidløg i køkkenhaven…

Typer af hvidløg

Førend man begynder at tale om dyrkning af hvidløg, såvel hvornår man sætter hvidløg, så er det måske en god ide at pointere, at der altså findes flere typer af hvidløg.

De færreste tænker måske over det. Hvidløg er dog ikke bare hvidløg. Kål er jo heller ikke bare kål, men der er både palmekål, grønkål, hvidkål, rødkål og mange andre typer af kål – og under hver type af kål, så er der forskellige sorter. Det er det samme med hvidløg. Der er flere typer af hvidløg.

Meget forenklet, så er der overordnet to typer af hvidløg. Den mest solgte i supermarkedederne – og derfor nok det mest almindelig hvidløg – er blødnakket hvidløg. Den findes i MASSEVIS af sorter, som hver har forskellige smag, størrelse og holdbarhed.

Blødnakket hvidløg er også de hvidløg, som kan flettes. Behøver måske ikke meget mere præsentation. De fleste kender blødnakket hvidløg fra supermarkedet. Jeg vil dog sige, at blødnakket hvidløg har én ydre krans af store fed – og en indre krans af mindre hvidløgsfed.

Hårdnakket hvidløg er, præcis som navnet antyder, kraftigere i stænglen og nakken. Hårdnakket hvidløg står flottere i køkkenhaven. Vælter ikke sådan. Desuden står hårdnakket hvidløg altid med en flot grøn stilk, når man høster. Hårdnakket hvidløg kan desuden ikke flettes, da stænglen er alt for hård.

Kendetegnet for hårdnakket hvidløg er desuden at hvidløgsfed kun sidder i én krans. Hvidløgsfed er altså alle – næsten – samme størrelse. Ofte temmelig store hvidløgsfed.

Når det kommer til sorter, så er af hårdnakket hvidløg især slangehvidløg og elefanthvidløg meget kendt og meget populære hvidløgs sorter. Netop fordi det er store hvidløgsfed. Elefanthvidløg er meget store. Slangehvidløg er også store, men stænglen snor og drejer sig også – deraf navnet.

Bedste hvidløg?

Smagsmæssigt er det dog nok blødnakket hvidløg, som gør sig bedst. Men det er da nemt med elefanthvidløg og slangehvidløg, da det er kæmpestore løg – og også meget store fed. Plus det er da desuden pænt i køkkenhaven, at stænglerne ikke vælter eller visner før høst.

Vi dyrker blødnakket hvidløg. Har fundet en rigtig god sort til vores jordforhold i Therador, som giver store flotte hvidløg – og er en sort med store fed. Jeg vil dog sige, at hvidløg nok mest handler om at vælge en sort, som man kan lide. Smagsmæssigt er der altså ikke den store forskel, når først hvidløg blandes i maden. Så lad værre at gå for meget op i det. Det bedste hvidløg er det, som klarer sig bedst i køkkenhaven – og der kan være KÆMPE stor forskel fra hvidløg til hvidløg, afhængig af hvilken jord det er dyrket på.

Hos os fungerer Therador rigtig fint. Og vi får store fine hvidløg, som sætter store fed. Andre sværger til slangehvidløg og andre sværger til en anden sort. Tror det bedste råd i forhold til valg af hvidløg, er at prøve sig lidt af. Vi har også forsøgt med messidor og themidor, som skulle give store løg, men bare ikke i vores køkkenhave. Vi fik nogle sørgelige små hvidløg.

Hvornår sætter man hvidløg?

Uanset hvilken type eller sort af hvidløg, som man dyrker, så gælder desuden samme fremgangsmåde til dyrkning af hvidløg. Og bedste tidspunkt til at sætte hvidløg i køkkenhaven er i oktober – eller i hvert fald i løbet af efteråret.

Uanset hvilken type hvidløg man dyrker, så gælder desuden at man først skal starte med at dele sit hvidløg i fed.

Nå ja! Og vigtigt ved dyrkning af hvidløg er, at man ALTID sætter gode hvidløgsfed. Når vi høster hvidløg, så tager vi de flotteste og største hvidløg og gemmer til efteråret – det er de hvidløg vi sætter i køkkenhaven.

Plejer at passe med at vi sætter 4-5 hvidløg, som er delt i fed, i køkkenhaven. Men hvor mange hvidløg man sætter afhænger jo helt af, hvor meget hvidløg man spiser. Vi bruger hvidløg i temmelig meget. Vi er vældig glade for hvidløg, så vi sætter 2 rækker hvidløg på 3,5 meter. Det passer med at vi sætter ca. 60-65 fed, som igen bliver til 60-65 hvidløg.

Hvordan og hvornår sætter man hvidløg?

Og til spørgsmålet hvornår sætter man hvidløg, så er vores klare anbefaling at man gør det i oktober. Der er godt nok mange guides på nettet om, hvordan og hvornår man sætter hvidløg, hvor det nævnes at hvidløg fint kan sættes i august eller september. Det har vi så bare ikke succes med. Desuden har vi ikke plads i køkkenhaven førend oktober. Der har været spinat, som efterafgrøde for tidlige kartofler, hvor vi skal sætte hvidløg.

køkkenhaven dyrkning grøntsager

Jeg er faktisk så påpasselig med hvornår vi sætter hvidløg, at jeg har en alarm på telefonen – som en reminder. Første uge i oktober skal der sættes hvidløg. Og det er køkkenhaven planlagt efter. På ovenstående foto ses knoldselleri til venstre, persillerod til højre og i midten spinat. Spinaten er ved at være spist. Den er i hvert fald spist og fjernet fra, hvor der skal sættes hvidløg.

Der er endnu godt med spinat til nogle måltider. Det spinat lader jeg stå. Og sætter hvidløg i midten af højbedet. Bemærk forresten lige, hvor store og fine mine knoldselleri er. Og de smager virkelig godt!

Hvordan sætter man hvidløg?

Nå! Tilbage til hvidløg. Hvornår man sætter hvidløg er en ting. Hvordan man sætter hvidløg noget andet. Det første man skal tænke over ved hvordan man sætter hvidløg er, at hvidløg har en lang vækstperiode. Sættes nu i efteråret og vokser sig store og fine i løbet af foråret og sommeren, for at blive høstet engang i juli. Det er derfor en god ide at planlægge hvordan man sætter hvidløg i køkkenhaven, så det passer med ens sædskifte og passer med ens øvrige afgrøder. Når først hvidløg er sat, så kan de ikke flyttes!

Jeg sætter hvidløg i midten af et højbed. Derved står hvidløgene bedste for os. Midten af højbedet er desuden der, hvor det er sværest at komme til – og hvidløg passer jo sig selv, så ingen grund til at sætte dem ved kanten.

hvornår sætter man hvidløg hvordan dyrkning køkkenhaven plantning

Hvidløg sættes desuden bedst i rækker. Sættes med 8-10 cm imellem hvert fed. Også anbefales det godt nok mange steder at dyrke med en rækkeafstand på 50 cm. Det er noget sludder! Og gør da kun behovet for lugning meget større.

Jeg sætter med 20-25 cm imellem rækkerne. Jeg sætter to rækker hvidløg. Og imellem rækkerne udplanter jeg desuden persille.

Har forspiret persille i mit lille væksthus, som vist egentlig mest er Martins væksthus til stiklinger – men jeg har lige lånt en hylde til forspiring af persille.

Mange vil sige at det er ALT for tæt. Det fungerer dog! Persille vokser sig lidt større nu, før vinteren, og skærmer for ukrudt. Når vi kommer til foråret, så er hvidløgene godt igang og persille dækker jorden pænt af – så der holdes på fugten. Når hvidløg høstes i løbet af juli måned, så passer det med at persillen virkelig også har brug for den ekstra plads – også har jeg en hel hæk af persille.

Læs om såning af persille her

Gevinsten med persille i forhold til hvidløg er, at persillen holder på fugten i jorden. Og det er vigtigt at hvidløg ikke mangler vand, ellers får man små og kedelig hvidløg.

Dyrkning af hvidløg

Faktisk er det vigtigst ved dyrkning af hvidløg, at løgene aldrig må mangler vand. Udtørring giver – som sagt – små og kedelig hvidløg. Sørg desuden for at have luget ukrudt væk førend hvidløg sættes. Og har man ikke persille klar til udplantning, så læg et lag græsafklip henover rækken med hvidløg – for at holde ukrudt væk.

Endnu et godt råd ved dyrkning af hvidløg er, at sørge for en let jord – jorden skal altså være graves løs, så jorden ikke er helt kompakt. Endelig er det vigtigt med godt med næring i jorden. Faktisk netop derfor at vi har haft dyrket spinat, da det fungerer som grøngødning. Når vi kommer til foråret får hele højbedet her et lag kompost fra kompsten – ikke så vi dækker de fremspirede hvidløg, men helt tæt op til. Også skal der side om side med hvidløg dyrkes asier.

4 Kommentarer

  1. Lotte
    Lotte 28. juli 2022

    Hej 🙂
    Jeg fik sidste år nogle hvidløg af min svigermor, som vi satte. Hun siger at dem skal vi høste nu (alle uanset størrelse). Dem der kan bruges beholder vi indenfor (hænger dem til “tørre”), og dem vi skal sætte igen, altså dem hvor der endnu ikke er fed på, skal vi ligger på et stykke avis, lade dem tørre og så sætte dem igen i efteråret.. Tænker I det lyder som en OK plan?

    • Rune
      Rune 29. juli 2022

      Hej Lotte

      Altid skønt med sådanne “arvede” grøntsager og planter 🙂

      Vil nødig tale imod svigermors råd… hehe… Jeg er dog ikke helt enig i den videre avl.

      Vil altid kun avle videre på det bedste.

      At I høster nu, er helt korrekt – vi har selv lige høstet løg.

      Alle fed skulle gerne være blevet til løg – ellers bør I sortere disse fra og spise, som de første.

      Alle hvidløg tørres og kan gemmes. Nogle har dog sat bedre skal end andre. Og nogle er større end andre. Sorter de mindste løg fra, såvel dem hvor skal ikke er helt intakt – disse spises først. De perfekte, holder længst.

      Af de perfekte løg, så tager i det antal fed i vil dyrke. Det er disse i sætter til efteråret.

      Held og lykke med det.

      Vh. Rune

      • Lotte
        Lotte 31. juli 2022

        Hej 🙂
        Tak for svar! 🙂
        Ok, så dem der er blevet til løg, det er dem vi skal plante ud igen til efterår? Og er det så forstået rigtig at disse løg skal skilles, og så er det deres fed der skal sættes?
        Vh Lotte

        • Rune
          Rune 2. august 2022

          Velbekom 🙂

          Alle fed du satte i efteråret skulle gerne være blevet til løg – altså flere fed i en krans, som du kender det for hvidløg 🙂

          Nogle vil være større end andre. Nogle har måske kun 3-4 fed, hvor de fleste har de normale MANGE fed, som du kender det fra hvidløg.

          Du skiller et hvidløg i fed, og det er fed du lægger i jorden – lad værre at læg fed for tæt, da det blot forbindre at det kan vokse stort. 10-15 cm imellem fed, så er der god plads til at du kan få skabt nogle store flotte hvidløg 🙂

          vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *