Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så blev det oktober…

Med oktober, så er efteråret også rigtigt igang. Og det er tid til at få alle krukker med efterårsblomster fundet frem… og stillet op i haven, igen-igen.

Tilplantning af krukker

Når det kommer til tilplantning af krukker, så gør jeg det nemt. Jeg planter samme blomst i én krukke. Jeg gør mig faktisk aldrig i sammenplantninger af forskellige blomster i samme krukke.

Omvendt, så gør jeg mig i at sammensætte MANGE krukker sammen. Og dermed lave en større opsætning af krukker. Jeg synes både, at det er sjovt og jeg synes det er flottere – Det ser bare godt ud, når der står mange krukker sammen. Det synes jeg i hvert fald.

krysantemum i krukker græs taks

Udover at jeg tænker på farvesammensætning og naturligvis tænker på, hvilke blomster der er i sæson, så har jeg altid fokus på at have 3 krukker med det samme.

En god designregel er da også 3, 5 eller 7. Derefter er antal ligemeget. Jeg gør mig mest i 3. Altså 3 pink krysantemum, 3 lyserød krysantemum, 3 sart lyserød krysantemum, 3 ens græsser osv. osv. osv.

Det giver bare mere ro, når krukkerne sættes op. Derudover mikser jeg både buske, græsser og blomster – især her i efteråret. I foråret er det selvfølgelig anderledes, da der mikses tidlige stauder, og forskellige forårsløg osv.

Hvor havens bede selvfølgelig er plantet til, så blomsterne varierer igennem sæsonen – har gjort et stort arbejde for at sikre at alle havens staudebede altid står flot i blomst. Det er dog svært sådan helt at sørge for, da der jo altid vil været noget, som er ved at visne ned… Det er netop derfor jeg er så glad for krukker.

Når noget begynder at visne – eller rettere sagt, straks noget er færdig med at blomstre og se pænt ud, så tager jeg det væk. Og skifter ud med noget nyt, som er mere i sæson. Mine krukker er da også placeres strategisk rundt i haven, hvor vi færdes meget – f.eks. ved hoveddøren, terassen og indkørslen – så jeg altid sikrer det ser helt perfekt ud der.

Efterårsblomster i krukker

efterårsblomster i krukker krysantemum krukke opsætning plantebord

Ved indkørslen er farverne i år pink. Ved hoveddøren er farvetemaet orange. Og ikke kun i forhold til efterårsblomster i krukker, at jeg tænker farve. Jeg sørger også for at buske, græsser og blade matcher farvetemaet.

Ved de pink krukker har jeg f.eks. rødbladet blærespirea, ligesom pibegræs med rødt skær i stænglerne. Ved de orange krukker har jeg f.eks. træpæoner, som visner så flot orange og rødgult ned. Samtidigt med at jeg har pibegræs med et gulligt skær i bladene.

Alle mine krysantemum er endnu ikke sprunget ud endnu. Det er tidligt på sæsonen – og mange er jo først lige pottet op i krukker, fra jeg har lavet stiklinger i sommeren. Læs om stiklingeformering af krysantemum her

Jeg bruger desuden også forskellige typer af grønt. Både græsser, men også taks, buksbom og lignende stedsegrønne planter, til at skabe fylde – lidt ligesom man også bruger grønt i en buket.

Genbrug af efterårsblomster i krukker

Udover at jeg naturligvis nyder opsætningen – og virkelig nyder at se alle de mange blomster – så har jeg også stor fornøjelse af at sørge for at alle blomster genbruges år efter år. Sker naturligvis at jeg køber nye planter – Specielt for at få nye farver og sorter.

De orange krukker på ovenstående foto er dog alle genbrug. De helt store pink kugle krysantemum er dog ny indkøbte i år. Men græsser, taks, blærespirea osv osv osv er genbrug fra tidligere år – og tidligere sæsoner.

Men jeg har nu rigtig stor fornøjelse af at sørge for at mine planter overlever og bruges igen. Når en opsætning af krukker skifter, så gemmes de afblomstrede blomster bagved stalden indtil de skal bruges igen – altså indtil de er pæne igen.

Nå ja! Og en stor del af blomster i krukker tages indenfor, hvilket f.eks. gælder de mange krysantemum. For slet ikke at tale om de mange krukker med forårsløg, som straks er en helt anden sag. Her opgraves og tørres løg, førend de igen til efteråret lægges i krukker på ny. Så ja, der går da mange timer med forberedelse til at kunne lave en flot opsætning af krukker. Jeg synes det er vildt sjovt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *