Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kan ikke få for mange!

Jeg er VILD med krysantemum. Det er en fantastiske efterårsblomst – og genial i krukker, som gør det nemt at overvintre krysantemum. Heldigvis også NEMT med formering af krysantemum…

Krysantemum i krukker

Krysantemum er virkelig en efterårsblomst. Helt fantastisk! Når alts andet er færdig med at blomstre, så starter krystantemum med at blomstre.

Tror næsten at den eneste blomst, som jeg kan tænke mig til, gør det samme, er asters. De er da vist også i familie. Asters spreder sig dog voldsomt ved rodskud, som kan være temmelig generende i haven. Krysantemum spreder sig ikke, men bliver samme sted – medmindre man aktivt sætter fokus på formering af krysantemum ved stiklinger eller deling.

Trods krysantemum er skønne efterårsblomster, så lad det hurtigt blive sagt, at krysantemum er MEGA MONSTER MEGET kedelige resten af året. I januar, februar, marts og april står planten helt nøgen og temmelig sørgeligt. I maj begynder planten godt nok at skyde på ny med grønne blade, men det er en kedelig falmet grøn. Og på alle måder virkelig en kedelig plante, førend vi kommer til august. I august skifter de grønne blade farve og bliver kraftigt grønne. I løbet af september dannes knopper og fra oktober begynder krystanemum af blomstre. En blomstring, som fortsætter indtil december – slut december i milde vintre.

Netop fordi krysantemum er så kedelig størstedelen af året, så er krysantemum GENIAL i krukker. Jeg har alle mine krysantemum i krukker. Krysantemum i krukker gør det også meget nemmere at sikre at at krysantemum overvintre, så man har glæde af samme plante år efter år.

Overvintring af krysantemum

Frostvejr er egentlig ikke noget problem for krysantemum. Krysantemum klarer fit hård frost. Krysantemum er trods alt en asiatiske plante, hvor vintre kan blive MEGET koldere end vi har det her i Danmark.

Udfordringen for at overvintre krysantemum er vores enorme mængde nedbør henover vinteren. Og igen til foråret. Det kan krysantemum ikke lide. Faktisk skal krysantemum kun vandet ganske sparsomt.

Derfor er det også GENIALT med krysantemum i krukker. Krukkerne kan nemt tages ind i læ for regnen – eller dækkes at noget plastik. Lad værre at have temperaturen i tankerne. Det er nærmest ligemeget, når bare der beskyttes mod for meget vand.

Læs om overvintring af krysantemum her

Formering af krysantemum

formering krysantemum stiklinger dyrkning

Når først man opgaver, hvor enormt nemt det er at overvintre krysantemum, så ønsker man sig straks flere krysantemum. Heldigvis er det enormt nemt med formering af krysantemum ved stiklinger.

Ovenstående foto viser små nye krysantemum planter, som jeg lavede tilbage juli.

Altså halvdelen af stiklinger. Til venstre er mine stiklinger af pelargonier, som skal sættes til overvintring inden længe. Dermed har jeg massevis af pelargonier klar til udplantning til foråret.

I august blev de mange stiklinger pottet op i hver deres lille potte, hvor de er vokset til planterne, som ses på ovenstående billede.

Læs om stiklingeformering af krysantemum her

Det er ganske vist fortsat små planter. Det er først næste år, at de nye stiklinger rigtigt kommer til at fylde noget. Der er dog allerede massevis af knopper på stiklingerne – og det er tid til at give planterne mere plads. Det er jo netop her i efteråret at krysantemum virkelig vokser.

formering krysantemum stiklinger dyrkning krukker

Jeg potter stiklingerne op i en 29 cm krukke, hvor jeg sætter 3 stiklinger i hver potte. Derved fylder stiklingerne mere. Jeg kunne selvfølgelig vælge en mindre potte, men så ville jeg blot skulle potte om igen om 1-2 år. Plus det ville give mange små potter.

Potten her er perfekt til 3 stiklinger, hvor de kan vokse videre de næste 4-5 år og blive til nogle fine store planter. Om 4-5 år, så potter jeg om til at hver plante får én krukke for sig selv på 29 cm i diameter.

4-5 år lyder måske af meget. Det er da også lang ude i fremtiden. Og det tager jo SLET ikke så længe førend jeg får glæde af mit arbejde med formering af mine krysantemum. Jeg kommer til at nyde de første blomster allerede i år, trods på nogle små planter. Næste år vil hele krukken være skjult af grønt – og størrelsen på planten vil være ligesom en af de store kugle krysantemum, som mange køber her i efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *