Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det er NU, at næste års blomster skal sikres!

September er tid til høst af frø fra havens mange blomster. Mamelukærme, er en af mange sommerblomster i haven, som vi høster frø af, år efter år.

Høst af frø giver gratis planter

Jeg nævte det i forrige blogindlæg, at jeg lørdag skulle høste frø fra mange af havens planter. Det blev gjort – og her følger lidt motivation til at sætte fokus på høst af frø fra haven.

Den alt overskyggende fordel ved at høst af frø fra havens blomster, planter og sågar grøntsager er at det giver gratis planter næste år.

Frø er som sådan ikke dyre at købe. I hvert fald ikke, når der skal købes én pose frø. Skal der pludselig købes mange poser frø, så bliver det hurtigt mange penge…

Desuden har høst af frø fra haven den fordel, at man hurtigt – meget hurtigt – kan få oparbejdet en temmelig stor forsyning af frø.

Tag nu bare frø som f.eks. ærteblomst. I et brev frø med ærteblomst fås oftest 20 frø til 20-40 kr, afhængig af sort. Af 20 frø må forventes lidt tab, så 12-13 planter bliver det nok til. Egentlig ikke meget, hvis man vil dække et espalier eller sådan. Ved høst af frø fra ærteblomst kan der hurtigt høstes 50-75 frø her i efteråret.

Endnu en fordel ved høst af frø fra ens egne blomster – eller måske fra en andens haven – er bevaringen af netop DEN blomst.

Fair nok! Mange sorter kan efterhånden købes på planteskoler, men nogle af de gamle sorter er ikke sådan lige at få fat i. Andre gange er der hele historien omkring den ene blomst. Her i haven er en af havens største skatte mamelukærme – ikke fordi hverken Rune eller jeg har planten som favoritblomst.

Frø fra mamelukærme

Årsagen til vores fokus på høst af frø fra mamelukærme, er at vores frø fra mamelukærme er gamle – virkelig gamle. Frøene er fra min farfars have, som efter sigende har dem fra hans mor. Alle mine år, jeg har besøgt min farmor og farfar, så har krukker med mamelukærme fyldt gårdspladsen – hele sommeren.

Nu jeg tænker. Måske det er derfra jeg har arvet min passion for blomster i krukker. Måske… trods jeg nu også er vældig inspireret af Claus Dalby – og hans fantastiske opsætninger af krukker i haven.

Så ja! Jeg værner rigtigt meget om mine frø fra mamelukærme. Godt ser det da virkelig også ud, når de blomster langs hækken. Og insekterne elsker dem.

høst frø mamelukærme

Høst af frø fra mamelukærme

Jeg er nødt til at gentage fordelen ved høst af frø fra haven – i forhold til, hurtigt at få mange frø. Jeg fik af min farfar en lille smule frø. Der var vel til 2-3 meter.

I løbet af de sidste år har jeg fået oparbejdet min frøsamling ganske betydeligt, så vi nu sår mamelukker langshækken. Der er 20 meter stendig langt hækken, hvor mamelukker pynter fra slut juni og indtil frosten sætter ind.

At vi har mamelukærmer til at blomstrer i så langt en periode kan kun lykkes, da jeg har mange frø og kan så af flere omgange. Sår 3-4 gange fra april og indtil slut juli. Fra såning og indtil blomst går ca 10 uger, hvorefter der er blomstret i ca 2 måneder. Læs om dyrkning af mamelukærme her

Høst af frø fra mamelukærme gøres ganske nemt. På en tør dag, efter et par dage med tørvejr, så finder jeg de brune frøstande – på ovenstående foto kan se nogle grønne frøstande, de dur ikke. Kigges ekstra efter, så ses også et par brune. Det er dem, som høstes.

Høster løbende igennem nogle uger, for at sikre en god mængde frø – såvel sikre forskellige “kvaliteter” og farver.

høst frø mamelukærme

Jeg høster frøstandende i en bøtte, hvor jeg lader frøstandende tørre videre. Om 1 månedstid, så kan jeg ryste dåsen og alle frø rasler i bunden af bøtten. Dernæst kan jeg nemt fjerne alt det brune. Og får tilbage i dåsen kun en masse frø – ganske nem måde til høst af frø fra mamelukærme.

Egentlig samme metode jeg bruger for alt høst af frø.

Læs om høst af frø fra tagetes her

Guide til succes med frø fra haven

Lettest er det med høst af frø fra haven for planter med blomst – her giver det ligesom hurtigt sig selv, hvad der skal høstes.

Vil man igang med at høste egne frø fra haven, så start med sommerblomster. Her går det ganske let. Stauder er egetnlig også nemme at høste fra fra, men her skal man blot huske at give frøene en periode med frost.

Frø fra stauder kommer jeg i fryseren 2-3 uger. Det gør jobbet. Også skal der, ekstra varme til ved såning af frø fra stauder. Læs om dyrkning af stauder fra frø her

Når det kommer til frø fra grøntsager, så er det straks en anden sag. Her skal som regel høstes grøntsager, hvor frøene kan findes inde i grønsagen – dette gælder f.eks. tomater, agurk, melon o.l.

Næste det samme gælder for ærter, bønner og andre bælgplanter. Også alligevel ikke helt, da man blot lader bælgen tørre på planten og høster de tørrede bælge – det samme, som gøres for ærteblomst.

Krydderurter såsom dild er også ganske nemt, da der blot høstes nogle skærme og gemmes til næste år.

Straks sværere er det med gulerødder, rødbeder osv. Her skal planten gå i stok, før der kan høstes frø. Og jeg må indrømme, at jeg ikke har tålmodigheden til det. For rodfrugter bliver der årligt købt nye frø.

Skøn søndag! Nu vil jeg i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *