Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så er der ferie…

Mandag morgen. Første officielle feriedag. Og sommerferie projektet er allerede godt igang – vi er ved at støbe en havedam i beton.

Havedam i beton

Det er allerede nogle uger side, at vi første gang skrev om vores projekt med at lave en havedam i haven – og få vand i have – til glæde for dyr og øjet.

Læs blogindlægget om vand i haven her

Sidenhen har vi gået lidt til og fra projektet. Mest i forhold til at få tiden. Vi har dog fået sat vandhullet i vatter, lagt plejet presenning ud og fået placeret de store sten – de sten, som ikke let kan løftes på plads i betonen.

Nu har vi ferie. Gik på ferie fredag, hvor vi startede med familie besøg fredag og lørdag. Søndag begyndte vi med at lave beton til vores havedam i beton.

Grunden til vi støber i beton – Og grunden til at vi overhovedet laver en havedam – skyldes at der i forvejen er lavet en mindre havedam i beton. Den er dog i stykker, men stadigvæk støbt så kraftigt at vi ikke bare lige kan banke den væk. Nu reparerer vi den, og laver en større og flottere havedam i beton.

Vi har allerede fået leveret cement og sand. Det blev leveret torsdag, så vi er klar til at begynde at støbe beton.

havedam i beton

Ovenstående foto viser, hvordan havedammen så ud, søndag morgen – før vi begyndte at støbe vores havedam i beton. Umiddelbart ikke noget kønt syn. Og det er måske svært at forestille sig, at dette skal blive en smuk havedam.

Nu det mandag. Og først lag beton er lagt – hele bunden af havedammen er støbt. Det ser ikke kønnere ud, men nu begynder det at ligne noget. Der er støbt 7-10 cm bund.

Idag fortsætter vi med at få lavet kanter til vores havedam – og får pyntet hele kanten rundt med sten, så man ikke ser beton’en. Desuden skal hele bassinet have en ekstra omgang beton på 1-2 cm, som udlægges på én gang – uden ophold – det er denne top, som skal gøre bassinet helt vandtæt.

Blandingsforhold af beton

Bunden af vores havedam er støbt i 7-10 cm beton. Blandingsforholdet er 1:4. Altså 1 skovfuld cement til 4 skovfulde sand og grus – vi bruger en sandblanding 0-16, hvormed der er op til 16 mm store sten i.

Der er ikke brugt armering, da det blot er bunden – og vandet over ikke bliver dybt. Væggene, som giver bassinet sin dybde, er jo allere støbt – før vores tid. Skulle vi støbe dem, så skulle der have været armeret med jern i siderne. Også for at holde på betonen i opbygningen.

Der skal endelig ikke blandet ret meget vand i. Des mere vand, des dårligere beton. Så målet er at bruge mindst mulig vand.

Det er desuden en god ide at støbe beton på en overskyet dag, da beton helst skal tørre langsomt. Fremfor at solen tørrer beton hurtigt. Derved kan man også gå til og fra arbejdet, hvilket gør det mere overkommeligt med et stort støbeprojekt.

Kanten – rundt langst bassinet – laves i en blading 1-2. Altså 1 skovfuld cement og 2 skovfulde beton. Og med ganske lidt vand, for at lave en tyk masse, som ikke falder sammen.

Der bruges blandingsforhold 1:2 til kanten, da det ikke her er muligt at lave den øvre forsegling – da der jo sættes sten i kanten, for at skjule beton’en.

Det aller sidste er at der laves en blanding 1:2 med lidt mere vand – for at gøre den mere flydende – og dette klaskes på i 1-2 cm over hele bassinet. Her bør der ikke laves ophold, men dette bør gøres i nogenlunde én arbejdsgang.

Kant og øvre vandfast lag beton skulel vi gerne nå idag. Derefter er det blot at vente – og krydse fingre for tæthed. Beton skal tørre langsomt. I løbet af de næste 2-3 dage vil betonen være hård. Der går dog 3 uger før beton har nået sin fulde styrke og før vi arbejder videre. Så ja, efter idag er det blot at vente.

2 Kommentarer

 1. Frederik
  Frederik 15. juli 2019

  Det som mange vil betegne som arbejde, tager I simpelthen fat på i jeres ferie – respekt herfra og håber at I kommer til at nyde processen.

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 16. juli 2019

   Hej Frederik

   Du hiver fat i en pointe, som vi faktisk lavede det lille blogindlæg for ikke så længe siden – nemlig “arbejde”. Eller rettere sagt havearbejde.

   https://nymolle1900.dk/blomster-stauder-prydhave/havearbejde/

   Er det ikke netop, hvad definerer “hobby” – at man ikke ser det, som arbejde. Vores have er netop vores hobby, og du kan tro vi nød processen. Aldrig arbejdet med beton før, så det var da sjovt at prøve 😀

   hehe…. og hej, ferie er jo netop til for at få en pause fra arbejdet – og koble fra – det har vi bestemt fået gjort. Intet ved vores arbejde, som tilnærmelses har noget med beton at gøre… hehe… Og med flere timer i gang med samme opgave, så er hovedet tømt. Der er ikke en arbejdstanke tilbage… Kan anbefale det 😉

   Spøg til side. Tak for din hilsen. Og tak for din “respekt”. Vi er super glade for resultatet – og glæder os til at dele flere fotos her på bloggen af vores ny havedam 🙂

   Rigtig skøn sommer til dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *