Den første havebog jeg købte handlede om vand. Vand i haven helt præcist. Nu 12 år senere er bogen fundet frem igen – og vi skal have bygget en havedam.
Tiden flyver, men det føles som igår…
Min første havebog har jeg købt som 20 årig. Det var en fødselsdagsgave til en moster, som skulle igang med at bygge en havedam.
Jeg afslører gerne, at jeg hellere havde beholdt bogen selv – end give den væk. Jeg afslører også gerne, at jeg læste bogen, før jeg forærede den væk i gave.
Bogen hed “vand i haven” og handlede netop om anlæg af havedam, havebassin og søer i haven. Det er en fantastisk bog! Stadigvæk lige aktuel, som dengang den blev skrevet.
Vand i haven
Min moster – ved hjælp af min onkel – fik anlagt en smuk havedam. Jeg ved at endnu en moster lånte bogen og ligeledes fik vand i haven – hvilket blev gentaget, da de for 5 år siden flyttede i nyt hus.
Hvor bogen er idag, skal jeg ikke kunne sige. Måske den er end på en genbrugsplads. Måske bogen er gået videre til endnu en haveinteresseret, som har fået skabt vand i haven.
Det er i hvert fald en fantastisk bog. Og når jeg tænker på havedam, så tænker jeg ofte udfra netop den bog – den beskriver så perfekt opbygningen af en havedam, så den bliver naturlig og flot. Og alt er så vældig godt forklaret med fotos og sammenligninger.
“Vand i haven” er skrevet af anlægsgartner, Lars Juncker. Og den kan idag fås gratis, som pdf.
Det er da også, som pdf, at jeg har bladret bogen igennem de sidste mange år. Jeg har som sagt aldrig ejet bogen selv. Kun købt den, som gave. Og trods jeg idag ikke ved, hvor bogen er endt, så sidder jeg netop nu med bogen i trykt udgave – venligst udlånt af juncker selv.
Juncker til nabo
Jeg tror egentlig ikke på skæbnen eller en forudbestemt fremtid. Det er dog pudsigt, at min første havebog – købt for egne lommepenge i en alder af 20 år – skal forfølge mig på denne måde.
Da vi købte Nymølle i 2017 vidste vi ikke, at der allerede var lagt fundamentet til en havedam. Vi vidste heller ikke, at vores nabo hed Juncker. Vores nabo er godt nok ikke forfatteren til “vand i haven”, men tæt på.
Vores nabo er forfatterens forældre.
Ingen tvivl om at Lars Juncker har fået sin haveinteresse ind med modersmælken. Vores nabo – Lars Junckers forældre – er begge haveinteresserede og har helt fra første spadestik i vores egen have på Nymølle været til stor hjælp. Og ikke mindst motivation.
Det er næsten uhyggeligt!
Hvad er chancerne for at forfatteren til min første havebog skal ende med at have sin gang hos min nabo. Og hvad er chancerne for at der i den have vi overtog, pludselig dukker et støbt havebassin op – fyldt med jord og gemt væk under nogle rhododendron, som havde det meget skidt.
Læs om vores redningsprojekt af rhododendron her
Men nu er vi her. Jeg har lånt “vand i haven” af vores nabo – det er bare endnu mere fantastisk at bladre i en bog, fremfor en pdf. Og vi skal igang med at forvandle den sørgelige undskyldning af et støbt havebassin til en smuk havedam, så vi kan få vand i haven.
Nu må vi se, om vi kan leve op til inspirationen fra bogen “vand i haven” – og de 12 års drøm om at få en havedam. En naturlig havedam, naturligvis. Ikke en havedam, som ser kunstig ud.
Bogen har vi. Den er læst mange gange igennem – og nu har vi den (til låns – med en bunke andre bøger om vand i haven) i tryktudgave, så vi skulle være godt rustet til at skabe en smuk havedam.
Junckers havedam
Tænker vi må kalde vores havedam “junckers havedam”. Ikke med reference til forfatteren Lars Juncker og ikke på baggrund af bogens symbolværdi i at være den første købte havebog – så sentimental er jeg alligevel ikke.
Nej! Vi må kalde havedammen for “junckers havedam” fordi vores skønne nabo – helt sikkert – glæder sig endnu mere til at havedammen står færdig, end Rune og jeg gør. Trods jeg nu må sige, at jeg virkelig også glæder mig meget! Det bliver skønt med vand i haven.
Vand i haven skaber liv
Den helt store årsag til at få en havedam i haven er naturligvis for dyreliv.
Apropos uhyggeligt. Året vi beslutter at skulle anlægge en havedam, udråber “Wild About Gardens” til året for fokus på vand i haven – og med den store inspiration, som alle henter fra england, så er verdens øvrige organisationer (og specielt magasiner) hoppet med på ideen om et år med fokus på at få vand i haven.
En havedam er nemlig fantastisk til at skabe liv for insekter, fugler og havens dyreliv. Det er helt sikkert derfor, at vi nu tager kampen op med den beton sø vi har i haven – og får anlagt en havedam i haven.
Vand i haven, behøver ikke være besværligt
Inden jeg skriver mere om vores anlæg af en havedam, så må jeg vist hellere indskyde at det er ganske nemt at få vand i haven. Det behøver ikke være så besværligt, som det vi kaster os ud i.
En halveret whisky-tønde eller et zinkkar fyldt med vand, kan sagtens skabe masser af dyreliv i haven. Eller den lidt større udgave af en havedam kan anlægges med en formstøbt platikbalje, såvel som man kan anlægge en stor havedam ved brug af speciel plastik membran.
Nu er der dog allerede støbt starten på en havedam i beton, i haven. Og derfor vælger vi den besværlige metode – og fortsætter anlæg af havedam i beton.
Vi har allerede fået fjernet jorden fra vandhullet – og siden da er der allerede kommet vandplanter, som har fundet vej uden vores hjælp.
Væk med granit kanten
Den hæslige række af granitsten gør ikke noget for at gøre vores havedam naturlig.
Den skal væk!
Første trin i at skabe vores havedam er derfor at få banket kantsætningen af.
Armeret med hammer og mejsel – og naturligvis beskyttelsesbriller – begyndte arbejdet. Det var hårdt og tog sin tid, men det gik… og vi er allerede gladere. Sådan en kantsætning af granitsten er bare ikke skøn.
Måske nogle er uenige. Ingen kan dog diskutere ,at der ikke er meget naturlig havedam over sådan en kantsætning.
Bløde kanter gør en havedam naturlig.
Næste trin i projektet er af få fjernet græsset omkring havedammen – ønsket er at bløde kanterne på bassienet op, så vi ikke har disse meget lodrette kanter. En naturlig havedam skal gerne – nærmest – glide over i haven omkring, fremfor at være et hul i plænen.
Græstørvene blevet gravet væk. Det var naturligvis sommeren næste varmeste dag – indtil videre – at vi havde valgt til det. Nemlig lørdag, kun overgået i varmegrader af igår, søndag.
Græstørvene blev kørt i modsat ende af haven, hvor de skal bruges til et andet projekt. Ved at lægge tørvene med rødderne i vejret, så grå græsset ud – og giver god muldjord.
Søndag – og sommerens varmeste dag – blev der gravet jord af. Hårdt arbejde, men jorden er tør og dermed let at grave af.
Det var dog nødvendigt med en pause midt på dagen og en tur til den lokale badesø, hvor Rune, Toby og jeg nød et par timer i vandet – og en frokost pause i skyggen.
Henad eftermiddagen begyndte det at vinde lidt, hvilket hjalp en del på det tunge arbejde.
Første etape overstået
Trods det varme vejr – og helt mod forventning – så blev vi færdige med gravearbejdet. Havde ellers tænkt at vi også måtte tage næste weekend i brug til at grave. Skønt at arbejdet med at fjerne kantsætning, græs og jord er overstået.
Nu venter en fyldt arbejdsuge, så her når vi ikke meget med havebassinet. Næste weekend fortsætter vi! Der skal bassinet sættes i vatter og niveleres, der skal lægges plastik ud, de største sten skal sættes på plads – så vi er klar til at kunne komme igang med at støbe.
Lang vej endnu, men vi er godt på vej. Inden længe har vi en havedam i haven.