Nu blomster georginerne. Fantastisk skøn blomst at have i haven – også skønt med en buket georginer til bordet.
Buket med georginer
Vi klipper massevis af blomster i haven, som ender i buketter på spisebordet, soveværelset, sofabordet – eller blot på en skænt eller i et vindue.
En af glæderne ved at have en have med mange blomster, er netop at kunne hente blomster til buketter. Georginer er dog den blomst, som vi laver flest buketter med.
Der er bare ingen blomst, som leverer så mange blomster til buketter, som georginer. Fra slut juli og indtil frosten sætter ind, nærmest vælter det af hver enkelt georgin plante med buket efter buket af georginer.
Okay! I starten bliver det mest til buketter med andre blomster også, som denne skønne buket der er klippet idag. Georginer, høstanemoner og kæmpe verbena.
Det er trods alt kun netop lige, at georginerne er begyndt at blomstre. Om et par uger, når hver plante er dækket med massevis af georginer, så bliver det til rene buketter med georginer – og sådan fortsætter det mere eller mindre, indtil frosten sætter ind.
Tror faktisk vi konstant har mindst én buket med georginer fra slut juli og indtil frosten sætter ind.
Og des flere buketter vi klipper, des flere blomster kommer der. Vil man have mange blomster på sine georginer, så skal man bare klippe, klippe og klippe. Der kan næsten ikke klippes for meget. På den må – også på den måde – er georginer virkelig en skøn plante at have i haven.
Store grønne buske
Endnu en fordel ved at have georginer i haven, er at den lille knold vokster til en kæmpe mægtig grøn busk – som dækkes af blomster. Georginer kan virkelig fylde ud i et bed, trods der kun er lagt en ganske lille knold.
At georginer blomster så sent på året – fra slu juli og indtil frosten – gør også georginer perfekte til at fylde ud i havens bede, hvor der lige mangler lidt efter forsommeren og forårets blomsterflor.
Vi har desuden georginer i krukker – som det lige kan skimtes på billedet øverst på dette indlæg. Georginer i krukker fungerer fantastisk godt. Vi lægger knoldende foråret, stiller krukkerne bagers i haven og slut juli flytter vi krukkerne foran huset – så vi kan nyde blomsterne.
Læs om dyrkning af georginer i krukker her
Georginer er ikke besværlige!
Desværre har Georginer fået et kedeligt ry, for at være besværlige. Formentligt fordi knoldene skal graves op om efteråret – og opbevares frostfrist.
Den smule arbejde, som det kræver at grave knoldene op – og ligeledes plante dem til foråret – er dog hele arbejdet værd, når man kan nyde de massevis af blomster og den flotte plante, hele efteråret.
Hører man til de danskere, som gerne rejser sydpå i juli måned, så er Georginer netop helt perfekte. Modsat de fleste sommerblomtrende stauder, som blomster imens man er væk på ferie. Georgier blomster, når man kommer hjem fra ferie – og indtil frosten sætter ind.
Er det ikke også netop i efteråret, hvor aftenerne bliver kortere – og vi er mere indendøre, end udendøre – at vi har brug for buketter til spisebordet? Hertil er georginer geniale.
Tror ikke, at der findes nogen plante, som leverer så mange blomster til buketter, som georginer.
Så glem tankerne om at georginer er besværlige. Opgravning tager ikke lang tid – skal blot gøres før frosten sætter ind. Vinteropbevaring er desuden ganske nem og går sjældent galt, når man følger nogle simple guidelines.
Læs om nem vinteropbevaring af georginer
Om foråret er det blot at lægge knoldende i jorden – give lidt vand. Også klarer knoldene sig selv – lidt gødning giver større planter, men er ikke nødvendigt. Georginer behøver ganske enkelt ingen pasning, for at give succes og leverer massevis af buketter.
Jeg vil for første gange prøve, at formere min Jernurt med stiklinger. Men det store spørgsmål er, hvordan gør jeg det? Håber du vil hjælpe mig.
Hej Mariann
Jernurt er virkelig også skøn. Det er dog en planteslægt (Verbenaceae) på flere hundrede sorter, så lidt svært at svare helt entydigt.
Men tænker du på kæmpe verbena (Verbena bonariensi), som jeg viser på foto i ovenstående tekst, så er bedste råd at lade den frøformere sig.
Kæmpe verbena formerer sig nemt og meget villigt ved frø. Udfordringen kan dog være frost – meget kolde vintre, så fryser planterne helt væk.
Det har aldrig været et problem her hos os, men vi ligger også meget beskyttet. Her i haven skyder kæmpe verbena dog op, som ukrudt alle steder – nærmest lidt af en plage.
Taler vi en kæmpe verbena – og har du ikke oplevet at den spreder sig via frø – så vil jeg blot anbefale at høste frø i sensommeren. Gemme mørkt og lunt – også strø i haven til foråret, engang i marts.
Det er klart det nemmeste 🙂 Frøene skal nok vokse sig til nogle KÆMPE store planter allerede første år, så ikke rigtigt nogen ide i at lave stiklinger af kæmpe verbena… men kan selvfølgelig være en anden sort af verbena, du tænker på 🙂
Håber ovenstående kan hjælpe
vh. Martin