Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets første såning af blomster til buketter

I februar er det tid til forspiring af blomster til buketter, hvis man vil dyrke langstilkede blomster til buketter.

Hvad kan man forspire i februar?

Uden vækstlys, så er der ikke meget ved at begynde forspiring i februar. Hverken af grøntsager eller såning af blomster. Og det kan slet ikke betale sig at begynde med forspiring af blomster til buketter.

Resultatet vil være nogle ranglede planter, som virkelig ikke er meget værd. Og det trods man sørger for forspiring i en sydvendt vindueskarm. Dertil kommer at planterne hurtigt vokser sig store. Det er en af gevinsterne ved tidlig såning, at man har større planter til udplantning. Uden vækslys kan man dog ikke sikre pleje og pasning af planterne, førend de kan plantes ud i haven.

Har man derimod vækslys, så er der pludselig meget man kan forspire i februar. Det gælder specielt forspiring af blomster til buketter, hvor ønsket netop er ekstra kraftige planter – og dermed langstilkede snitblomster til buketter.

Jeg har nogle rigtig fine vækstlys. Egentlig har vi købt vækstlys til forspring af grøntsager. Har da også allerede gang i forspiring af både tidlig salat, chili og artiskok. Nå ja! Og forspiring af de meget langsomme grøntsager såsom knoldselleri, bladselleri og persillerod.

Læs om forspiring med væktlys

Det er dog begrænset hvad man kan forspire i februar af grøntsager. For langt de fleste grøntsager er det bedst at vente til marts. Det samme gælder med forspiring af tomater. Og det passer helt perfekt. Dermed er der nemlig plads til forspiring af blomster til buketter.

Og når vi taler dyrkning af blomster til buketter, så er det vigtigt med tidlig såning af blomsterfrø.

Forspiring af blomster til buketter

Noget af det første man sådan rigtigt kan begynde med forspiring af er blomster. Det gælder nærmest såning af alle blomsterfrø, at man med fordel kan så i februar.

Det gælder, som sagt, specielt med forspiring af blomster til buketter. Ganske enkelt fordi man netop ønsker ekstrakraftige planter for at kunne levere langstilkede blomster til buketter.

Det kan man bare ikke opnå ved først at så blomsterfrø i april eller maj, på friland, som det anbefales på mange såpakker. Faktisk er der en stor del sommerblomster, som allerede kan sås i efteråret – det vender jeg retur til lidt længere nede.

Lad mig dog lige komme med endnu en fordel ved tidlig forspring af blomster – altså såning allerede i februar af blomster. Det er at mange sommerblomster hurtigt kan flyttes på friland.

Størstedelen af de blomster jeg begynder forspiring af her i februar vil flytte på friland i løbet af marts. Mange allerede i starten af marts, trods godt nok dækket af fiberdug.

Når først blomster er spiret frem, så skal viderere forspiring – specielt forspiring af blomster til buketter – helst ske ved ganske lave temperaturer. Dette for at sikre en langsom vækst, og sikre kraftig forgrening helt fra starten.

Dermed får jeg i løbet af marts tømt ud i kælderen, hvor forspiring med vækslys sker. Og vi får skabt plads til forspiring af grøntsager – som vi nu engang har købt væktlys til forspiring af. Nå ja! Og jeg slipper for at skulle sikre plads til forspiring af massevis af blomster til buketter. Det ville hurtigt kræve temmelig meget plads.

Hvornår er det bedst at så blomsterfrø?

Er målet sunde, kraftige og langstilkede planter, så bør forspiring af blomster ske i februar. Vel at mærke, hvis man har vækslys – mange sommerblomster er nemlig lyskrævende, altså behøves lys for at sikre fremspiring.

Samtidigt er det nødvendigt med vækslys ved såning af sommerblomster i februar, for at sikre en langsom vækst – og undgå ranglede planter.

Nu skriver kalenderen februar. Og det er tid til såning af blomsterfrø. Vil dog også lige nævne efterårssåning af blomster, som virkelig er en genial løsning til at sikre ekstra kraftige planter.

Ikke alle sommerblomster trives med efterårssåning, men mange gør. Især Nigella, skærmplanter og valmuer. Altså de blomster, som bare er FANTASTISKE til at fungere som fylde i buketter.

Læs om efterårssåning af blomster til buketter her

Efterårssåning af blomster – og prikling af blomster

Når det kommer til efterårssåning af blomster til buketter, så sker det uden vækslys. Og har man ikke vækslys til rådighed, så er efterårssåning en kæmpe hjælp. Netop for at kunne begynde forspiring af langstilkede blomster til buketter.

efterårssåning nigella og forspiring af blomster til buketter for dyrkning af langstilkede blomster

Dermed ikke sagt at man ikke kan dyrke blomster til buketter ved såning i foråret – marts og april. Det kan man sagtens, men for dyrkning af ekstra langstilkede snitblomster er efterårssåning virkelig genialt.

Se blot ovenstående plante. Det er en nigella. Sået tilbage i oktober måned. Sidenhen spiret frem i drivhuset – helt uden brug af vækslys, varmemåtte eller lignende. Blot dækket af fiberdug, når det har været ekstra koldt.

Læs om efterårssåning af nigella her

Samme gælder det med ovenstående 3 planter – blomsterkørvel, vild gulerod og valmue. Alle er spiret frem i drivhuset, sået tilbage i efteråret. Og bemærk lige nogle kæmpe store flotte planter. Klar til udplantning i skærehaven her i marts måned.

Mange begynder først såning af disse planter i marts. Har man vækstlys kan man begynde såning allerede i februar. Det giver dog sig selv at jeg er LANGT forud med mine planter, som er sået tilbage i efteråret. YEARH!

Normalt kan jeg også vise flotte planter af kongekommen og tandstikkerurt – også kaldet ammi majus og ammi visnage. De såede planter tillbage i september blev dog voldsomt angrebet af lus, så de blev kasseret. Og nye blev sået i slutningen af januar. Derfor har jeg kun nogle sørgelige små planter af disse to.

Hvilke blomster kan man så i februar?

dyrkning og forspiring nelliker blomster til buketter

Nå! Det skulle ikke handle om efterårssåning. Det skulle handle om, hvilke blomster man kan så i februar.

Jeg har allerede nævnt at man egentligt med god fordel kan begynde forspiring af alle typer sommerblomster her i februar. Blot man sørge for vækstlys.

Til haven er jeg allerede begyndt forspiring af mamelukærme, gråblad, paradisblomst og tobaksblomst. Alle blomster, som skal plantes ud i haven og pynte rundt i haven. Eneste sommerblomst til haven, som jeg venter lidt med er stolt kavaler – netop fordi den kræver temmelig meget lys. Og fint vokser hurtigt til, når sået i marts.

Stoltkavaler bliver desuden hurtigt temmelig store planter. Og udplantning i haven kan først ske engang i april, nærmere maj. Stoltkavaler vil derfor kræve temmelig meget plads indenfor. Det ønsker jeg ikke at bruge min begrænsede såplads på.

Vent dog gerne til marts med såning af blomster til haven, hvis det er. Jeg er begyndt. Netop for at give plads til forspiring af grøntsager under vækstlys i marts.

Vigtigst af alt, så er det dog at komme igang med forspiring af blomster til buketter her i februar. Lad værre at vent til marts med såning af blomster til skærehaven. Vil nærmest sige at jeg er lidt sent ude i år, normalt vil jeg begynde såning af blomster til skærehaven midt februar.

Jeg skal nu nok nå det. Husk desuden at vær opmærksom på sådybde for blomsterfrø, og ekstra opmærksom på behovet for lys til blomsterfrø. Mange blomsterfrø kræve lys, for at spire frem.

Forspiring af nelliker blomster til buketter

Nelliker er et af de blomstefrø, som skal dækkes med jord. Lad mig derfor starte med denne.

Nelliker er en ny blomst for mig at dyrke. Har fået et par buketter med nelliker den sidste tid, og derfor inspireret til at forsøge. Læs om nelliker i buketter her

Tidligere sået studenternelliker, som de fleste sikkert kender. Jeg må dog sige at jeg ikke er særlig glad for den blomst. Men se lige en stor flot nellike på nedenstående foto. Det er en havenellike.

laksefarvet nellike blomst dyrket til buket i februar

Dyrkes oftest som etårige sommerblomster. Og det er netop sådan jeg vil forsøge at gøre det, trods nelliker egentligt er flerårige – hvis de beskyttes mod frost.

Nu prøver vi. Det kan aldrig gå værre, end at jeg må undvære nelliker i mine buketter til sommer. Og forsøge igen næste år.

Forspiring af skabiosa blomster til buketter

En af de blomster, som jeg nødig vil undvære er skabiosa. Vigtigt at vide med skabiosa frø er dog at de behøver lys. Frøene er dog temmelig store og min erfaring er at spirer vælter og rådner, hvis de skabiosa frø blot lægges ovenpå jorden. Derfor laver jeg et hul i jorden med en pind. Og lægger skabiosa frø derned. Dæk endelig ikke, da der skal lys til fremspiring.

Forspiring af skabiosa går ganske langsomt, så vær tålmodig. Og pas på med vanding, man risikerer hurtigt overvanding.

Forspiring af levkøj blomster til buketter

dyrkning og forspiring levkøj blomster til buketter, som er et lyskrævede blomsterfrø

Ligesom skabiosa, så kræver levkøj lys for at blomsterfrø vil spire. Læg blot frøene direkte ovenpå jorden, så vil fremspiring ske i løbet af 1-2 uger. Væksten går noget hurtigere. Og allerede midt marts begynder jeg at afhærde planterne til at komme på friland.

Bedste jord til forspiring af blomster

Nu vi er igang med at tale om forspiring af blomster til buketter, såvel brug af vækslys og korrekt teknik til såning af blomsterfrø, så lad mig også lige dreje fokus på jord til forspiring af blomster.

Jord til forspiring af blomster skal være let, luftig og fri for alt muligt skidt.

Jeg har forsøgt mig med enormt meget forskellig så- og priklejord. Ens for alle, så er min erfaring om jord til såning, at det – MEGET MÆRKELIGT – indeholder grene og andet større affald.

Derfor vil jeg virkelig anbefale at si jord til forspiring af blomster.

Det er ikke så vigtigt ved såning af grøntsager, men ved forspiring af blomster er det altså vigtigt at si jorden først. For at rødderne på blomsterne ikke skal kæmpe om pladsen.

Jeg bliver selv lige overrasket, hvert gang, jeg begynder at si jord til forspiring. Utroligt hvad jeg finder. Og dette er nu ellers økologisk kvalitets jord uden spagnum – fra et større dansk firma (undlader bevidst at nævne navn, da det er ens for alle). Se lige nogle store pinde. Og en enkelt stor sten.

Forstår det ikke. Hverken pinde, bark eller sten har noget at gøre i en så- og priklejord. Problemet er dog hurtigt løst ved først at si jorden før såning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *