En skære have er til dyrkning af blomster til buketter. Forspiring af blomsterfrø startede i april, sidenhen priklet og nu er det tid til udplantning af de første planter i skærehaven.
Forspiring af blomsterfrø
Okay! Her er nok nærmere tale om udplantning af blomster i skærehaven – altså planter, som jeg allerede har forspiret. Også alligevel ikke helt, da jeg netop sår frø imellem de udplantede planter.
Nedenstående foto viser Zinnia – også kaldet frøkenhat – som er udplantet i skærehaven. Det bliver til en stor plante, så jeg planter ud med 30 cm imellem planterne.
Det ser temmelig sparsomt tilplantet ud nu og her, men bare vent. Om en måned, så står det tæt her.
Zinnia er en SKØN blomst til skærehaven. Virkelig en god blomst til buketter. Blomsten kan desuden fås i et væld af spændende farver.
Ved udplantning af Zinnia i skærehaven, så stikker jeg dog også et frø ned imellem hver plante. Ganske enkelt for at forlænge blomstringen. Faktisk er det ikke nødvendigt med forspiring af blomsterfrø til Zinnia, men forspiring giver tidligere blomstring. Ved samtidigt at så direkte i jorden, så forlænger jeg blomstringen. Og kan lave endnu flere skønne buketter med Zinnia.
Omvendt er det med løvemund – i hvert fald efter min erfaring. For succes med dyrkning af løvemund, så er det nødvendigt med forspiring af blomsterfrø af løvemund allerede i starten af april. Jeg har aldrig haft succes med at smide frø i haven i hverken maj eller juni af løvemund, også få noget ud af det.
Læs mere om forspiring af blomster til skærehaven her
Løvemund bliver en noget mere opret plante, hvorfor jeg tillader mig at sætte planterne mere tæt. Udplanter med 20 cm imellem rækkerne og 10 cm imellem planterne, som det ses af ovenstående foto.
Nederst i fotoet ser de mange roser, som jeg har til forspiring. Læs om formering af roser her
Dyrkning af blomster til buketter
I skærehaven, så er det først og fremmest frøblomster, som jeg dyrker. I flest tilfælde starter jeg med forspiring af blomsterfrø indenfor i april. Nogle enkelte frø sår jeg dog direkte i skærehaven – dog mest af alt for at forlænge blomstringen, som jeg gjorde med Zinnia.
Hvis ikke jeg starter op med forspiring af blomsterfrø indenfor, så mangler jeg ganske enkelt blomster til buketter i slutningen af juni – hvis ikke allerede fra midt juni. De frø, som sås direkte i skærehaven vil først blomstre engang til juli – nærmere slut juli, hvis ikke først august.
I skærehaven dyrker jeg dog også stauder til buketter, såvel forskellige løg og knolde til buketter.
Fortiden er det tulipaner til buketter, som jeg pynter hjemmet med – læs om dyrkning af tulipaner til buketter her
I weekenden fik jeg dog også lagt en masse gladiolus i skærehaven, ligesom jeg allerede er godt igang med forspiring af dahlia. Dahlia planter jeg også mange af i skærehaven, elsker en stor buket dahliaer.
Læs om forspiring af dahlia her
Når det kommer til dyrkning af gladiolus til buketter, så vil jeg desuden kraftigt anbefale forspiring af gladiolus – såvel vilkår lægning af gladiolus – netop for at sikre en langt længere blomstring.
Læs om forspiring og lægning af gladiolus her
Af stauder til buketter, så er det mest af alt pæoner jeg dyrker. Endnu i hvert fald. Jeg påtænker at plante en del ridderspore, da de virkelig også er fantastiske i buketter.
Dyrker tre forskellige sorter af pæoner til buketter – hver og en er langstilkede og super gode pæoner til buketter. Jeg har sat Coral Sunset, Sarah Bernhardt og Catharina Fontjin. Det er pæoner til buketter, som jeg har god succes med – og som har en lang levetid i en buket.
Imellem rækkerne af pæoner har jeg forskellige liljer. Det kan synes, som om, at det hele står lidt tæt. Det passer dog med at pæonerne er klippet ned, når liljerne har brug for pladsen. Og dermed får jeg presset endnu flere blomster ind i skærehaven.
Dyrkning af stauder og forspiring af blomsterfrø
Ved at kombinere både stauder, knolde, løg og blomsterfrø, så formår jeg at kunne høste blomster til buketter fra det tidlige forår og indtil lang ud på efteråret.
Af de helt sene blomster jeg dyrker i skærehaven, skal nævnes solsikke og især kinesisk asters.
Solsikke sår jeg af flere omgange, ganske enkelt for at holde en kontinuerlig forsyning af solsikke til buketter. Kinesisk asters har jeg netop sat til forspiring – udenfor i en plastkasse, da de helst skal have sådan 12-14 grader til fremspiring. De plantes ud i skærehaven i løbet af juni og blomstrer fra september og indtil frosten sætter ind.
Tror egentlig at pæoner er den blomst til buketter, som har den korteste sæson i haven – altså til høst af blomster til buketter. Det er dog en fuldstændig fantastisk blomst til buketter.
De første pæoner er desuden snart i blomst. Når knopperne er bløde at trykke på – skal føles, som en skumfidus – så er det tid til at høste pæoner. Derved får blomsten lov til at springe ud i vasen, hvilket sker i løbet af 2-4 dage, når planten kommer ind i varmen i stuen.
Kunne selvfølgelig vente med at klikke blomsten, til den var sprunget ud. Det er dog skønt at opleve at blomsten springer ud i en vase. Holdbarheden på pæoner i vase er desuden længere, hvis blomsten får lov at springe ud i vasen – kronbladene falder alt for hurtigt af, hvis man venter med at klippe blomsten indtil den er sprunget ud.