Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af store løg i køkkenhaven

Problemer med, at løg bliver små? Hemmeligheden til dyrkning af løg er at komme tidligt igang – og sætte løg korrekt i jorden.

Dyrkning af løg

Vi satte sætteløg tilbage i starten af april. Det vil MANGE synes er alt, alt, alt for tidligt til sætning af løg. Det er det dog ikke, tværtimod. Vil man dyrke store løg i køkkenhaven, så handler det om at komme igang tidligt med dyrkning af løg.

Normalt vil man faktisk så løg i sensommeren, lade overvintre og plante ud i køkkenhaven i løbet af foråret. Det gør vi dog ikke, da vi ikke har mulighed for at overvintre såede løg frostfri – eller mere præcist over minus 4 grader. Derfor dyrker vi løg ved sætning af sætteløg, som købes i foråret.

Sætteløg tåler fint et par nætter med frost. Når bare temperaturen er over minus fire grader – både om natten og dagen – så er det muligt at sætte løg. Vi venter indtil temperaturen er mere eller mindre stabil over frostpunktet, hvilket passer med vi sætter løg i starten af april.

Skulle der komme en nat eller to med frost, så klarer løgene det fint.

Faktisk satte vi løg i jorden i år, forud for at vejrudsigten meldte snevejr og nattefrost.

Læs om sætning af løg her

Gevinsten ved at komme tidligt igang med dyrkning af løg – fremfor at vente til midten af maj, hvor de fleste sætter løg – er at vi giver løgene længere tid i jorden. Gevinsten er større løg, som vi høster i efteråret.

Endnu et vigtigt punkt ved sætning af løg. Måske det vigtigste ved dyrkning af løg – altså sætteløg. Det er at løget ikke må graves ned. Toppen skal stikke opover jorden, ellers risikerer man at løget bruger alt sin energi på at sætte blade – fremfor at vokse løget. Og det er jo netop meningen at sætteløget skal blive MEGET større, førend man høster løg i efteråret.

Såning af sommer gulerødder

Samtidigt med vi satte løg i starten af april, så såede vi også sommergulerødder. Det vil rigtig mange også mene er ALT for tidligt, men se lige…

sommergulerødder dyrkning gulerødder

Langt rækkerne med løg, står nu massevis af fremspirede gulerødder. Sommergulerødder skal altså også spises henover sommeren – fremfor først sås om sommeren, og spises i efteråret.

Man sår jo også vintergulerødder om sommeren – og spiser dem om vinteren. Fordelen med vintergulerødder er at de er langt bedre til at gemmes til vinter, hvor sommergulerødder er mere friske.

Derfor! Lad værre at vær forskrækket for at komme tidligt igang med såning af køkkenhaven.

Nogle gange skal man også bare forsøge. I min optik, så er det i hvert fald HELT TOSSET at have en køkkenhaven – og kun kunne høste grøntsager i en begrænset periode henover sommeren.

Det skønne ved en køkkenhave er jo netop at kunne høste grøntsager, næsten hele året – og konstant have en forsyning af friske grøntsager til køkkenet. Selvfølgelig har vi ikke friske kartofler i december, men så har vi frisk grønkål og meget andet godt fra køkkenhaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *