Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forberedelse til næste års tulipanfest

Nogle vil sige, det ligner en losseplads – eller kirkegård for visne planter. For mig er det havens skatkammer – hvor jeg lader tulipaner visne ned, så jeg kan gemme mine tulipanløg til næste år.

Forspiring af blomster

Næppe nogen, som ikke vil forstår at forspiring af blomster, planter og sågar grøntsager er noget, som tager plads. Nå ja! Og faktisk ikke altid er det flotteste i haven.

Vi forspirer mange planter fra frø. Vi har dog også enormt mange stauder, løg og knolde i krukker – og til forspiring. Det tager temmelig meget plads. Og ja, det er måske ikke det flotteste i havens.

Processen er i hvert fald ikke så flot. Når først blomstringen sker, så er det flot – til den tid rykker krukkerne dog ud i haven, hvorfor vores “planteskole” om man vil, altid ser kedelig ud.

Værst ser det dog ud her i maj og juni måned, da alle havens krukker med forårsløg begynder at fylde op i havens “planteskole”. Havens skatkammer, som jeg forestrækker at kalde det.

For at forårsløg vil blomstre igen til næste år, så er det nødvendigt at lade løgene visne ned. Dette er specielt vigtigt, hvis man ønsker at gemme tulipanløg fra år til år.

Det gælder i hvert fald for de mere specielle tulipanløg, som jeg vælger at dyrke i krukker. I havens bede har vi kun sikre tulipaner – med sikre tulipaner menes tulipaner, som vi er ret sikre på vil komme igen år efter år. Læs om sikre tulipaner her

Det giver sig selv, at det ikke er pænt med visne blomster – eller visne blade fra tulipaner. Så ja, det kommer hurtigt til at se temmelig sørgeligt ud her i havens skatkammer. Det er dog en nødvendig proces, for at kunne gemme tulipanløg fra år til år.

Det er da også derfor jeg stiller krukkerne med forårsløg her bag ved stalden. Her får løgene lov at visne ned. Imens har jeg rykket andre krukker med tidlige stauder ud i haven.

Stauder i krukker

gemme tulipanløg overvintrring tulipaner opgravning tørring pasning

Den opmærksomme vil bemærke at der er temmelig mange krukker i bagggrunden, som ikke er tulipaner eller andre forårsløg. Det er liljer, krysantemum og andre stauder i krukker. Liljerne rykker ud i haven i løbet af juni måned, når de er klar til at blomstre. Krukker med krystantemum flyttet først ud i haven til efteråret.

Det store område bagved krukkerne med tulipanløg vil inden længe blive fyldt med krukker med dahlia. Endnu har jeg ikke plantet mine dahliaknolde i krukker, men jeg er godt igang med forspring af dahlia knolde. Læs om forspiring af dahlia knolde

Jeg er efterhånden ved at have fået et godt system i placering af de afblomstrede krukker med blomster – såvel de krukker med blomster til forspiring – så jeg ikke skal flytte krukkerne mere end én gang. Det bliver for meget, hvis jeg hele tiden skal gå og flytte rundt på krukkerne. Det er også derfor, at krukker med tulipanløg står i en lang kolonne ud fra bygningen. Virker måske lidt mærkeligt, men det er fuldt bevidst – netop for at få plads til georginer, så rykker i haven, førend jeg opgraver tulipanløg .

Guide til at gemme tulipanløg

Det kræver lidt arbejde, hvis man vil gemme tulipanløg. Først of fremmest skal løgene have lov at visne helt ned – som omtalt ovenfor. Og det er vigtigt at løgene visner HELT ned.

Vil man gemme tulipanløg, så er det desuden vigtigt at man tager beslutningen allerede i marts – før blomstringen. Og sørger for at vande, såvel gøde, løbende igennem vækstsæsonen. Vanding bør fortsættes indtil løgene er visnet mere eller mindre helt ned. Sidste gødning får løgene, når de er afblomstret – og jeg flytter krukkerne med løgene herom bagved stalden.

Apropos vanding. Løg i krukker skal vandes, da vejrguderne næppe leverer nok vand i løbet af april og maj måned til at modvirke udtørring i krukken. Et år som i år, hvor april og maj har været meget tørt, så er det nødvendigt med MEGET vanding – både for at løgene blomstre flot i år, men også for at løgene vil blomstre næste år.

Når løgene er visnet helt ned, hvilket sker i løbet af juni måned, så skal løgene graves op og tørres. Om man deler løgene før eller efter tørring, er lidt et spørgsmål om tid. Jeg plejer at lade vejret bestemme – altså om jeg trænger til en pause i skygge i juni efter opgravning eller i juli efter tørring.

Opgravning og tørring af tulipanløg

I juli efter tørring af løgene – det tager en 2-4 uger at få løgene helt tørre – så lægges løgene i løgnet og gemmes mørkt og køligt indtil efteråret. På denne måde formår jeg at gemme tulipanløg fra år til år – eller rettere sagt, så formår jeg at kunne genbruge de samme løg igen og igen. Uden konstant at skulle købe nye løg.

Mange vælger at se tulipanløg, som etårige løg i haven. Det synes jeg er synd, og spild af resoucer. Nå ja! Og genbrugte jeg ikke løg fra år til år, så ville det blive en uhyggelig dyr fornøjelse at skulle fylde et par hundrede krukker med tulipanløg hvert år.

Jeg vil da anbefale at gå med de sikre løg, hvis man ikke vil bruge tiden på at opgrave, tørre og gemme tulipanløg fra år til år.

Der er massevis af tulipanløg, som man kan være ret sikker på kommer igen – år efter år, uden at skulle grave tulipanløg op og tørre tulipanløg.

Se bare vores pink bed foran spisestuen – ene pink og lille nuancer af tulipanløg. Hvert og et af løgene er af sikre tulipaner. Nogle blomstre tidligt, andre senere og nogle meget sent.

Først foto er fra midt april. Sidste foto er fra starten af maj. Med ca.10-14 dages mellemrum, så ændrer bedet karakter – ganske enkelt fordi vi har lagt tidlige og sene varianter af tulipaner.

Gemme tulipanløg til næste år

Udvalgt af sikre tulipanløg er godt nok ikke så spændende, som udvalget af de tulipanløg der skal graves op. Papegøje tulipaner er f.eks. nogle af de svære tulipaner, som kræver opgravning hvert år – for at kunne gemmes fra år til år.

De sikre tulipanløg er de såkaldt enkelte tulipaner – dem vi kender fra bundter med tulipanløg i supermarkedet. Men i et bed, så gør de sig ganske godt. Og man slipper for arbejdet med at opgrave, tørre og gemme tulipanløg.

Men lad mig dog slå et slag for at bruge energien på at gemme tulipaner. Det er altså sjovt! Personligt er det blevet lidt af en passion og sport at få løgene til at formere sig, således at jeg får flere og flere løg.

Med dyrkning af tulipaner i krukker, så det noget nemmere med håndteringen – også bare det faktum, at jeg kan stille krukkerne væk, når tulipanerne visner ned. Og det er nu sjovt også at have nogle af de helt specielle tulipanløg i haven.

Lad mig desuden lige tilføje. Jeg har også en del påskeliljer i krukker, såvel andre forårsløg i krukker. Disse graver jeg ikke op hvert år – det er dog vigtigt at også disse får lov at visne ned. Jeg graver løgene op af krukkerne hver 2-3 år, for at dele og undgå løgene står for tæt i krukkerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *