Lørdag, kom regnen ENDELIG! Jeg brugte anledningen til at lave hjemmelavet rødbedesuppe – også kaldet borscht eller borsjtj. Med henkogning af suppe, så har vi NEM mad til vinter – hjemmelavet fastfood.
Hjemmelavet rødbedesuppe
I regntøj fik jeg sneget mig til at få hentet rødbeder i køkkenhaven, såvel krydderurter til suppen.
Derudover skal der rigeligt med løg og hvidløg i rødbedesuppe, for at give smag. Begge dele har vi høstet i køkkenhaven for noget tid siden. Nu tørret og hænger i forrådskammeret, klar til brug.
Tilbage i køkkenet med de nyopgravede rødbeder, så skiftede jeg regntøj ud med et par plastikhandsker og begyndte tilberedning af rødbeder.
Rengøring af rødbeder er noget værre svineri. Rødbeder farver voldsomt meget, men med et par plastikhandsker undgår man at have røde hænder i flere dage – den fejl begår jeg ikke igen!
Til syltede rødbeder koges rødbeder med skæl, hvor enderne blot er skåret af. Efter kogning af rødbeder, så kan skrællen blot smuttes af – uden det svinder særligt meget.
Til rødbedesuppe, så skal rødbederne dog skrælles – og sorteres i gryden med løg, hvidløg og krydderurter førend vand tilføjes og det hele koges til en suppe.
Jeg har tidligere lavet et blogindlæg om polsk rødbede suppe – og gav dengang også min super nemme opskrift på den såkaldte borscht suppe (som af nogle skrives borsjtj suppe – hvem ved, jeg er ikke polak blot fan af denne lækre suppe).
Der er derfor ingen grund til at gentage opskriften. Den kan du få af nedenstående link.
Få opskrift på polsk rødbede suppe her
Henkogning af suppe
Jeg vil dog mægtig gerne slå et slag for henkogning af suppe – her i situationen henkogning af rødbedesuppe.
Når man alligevel er igang med at lave rødbedesuppen, så er det nemt at lave en større portion. Det er jo nærmest bare et spørgsmål om at have en stor nok gryde. Det er i hvert fald intet problem at dyrke mange rødbeder. Det vælter jo nærmest op med rødbeder, trods man blot har sået en lille række rødbeder.
Her på matriklen er henkogning af suppe et stort hit. Henkogning optager ikke plads i fryseren. Henkogning bidrager til at holde bedre på smagen – end frysning – det er i hvert fald vores erfaring.
Henkogning af suppe er desuden en genial løsning på hurtig mad, en travl dag senere på året. Vi kalder det vores hjemmelavet sund fastfood.
Okay! De færreste forbinder næppe rødbedesuppe med fastfood. De fleste tænker sikkert på pizza, pommes frites eller anden slags “snack mad”. Det gør vi nu egentlig også, men hurtigt er det at tage et glas med henkogt suppe, tømme i en gryde og varme. Det tager ikke mange minutter.
Til henkogning af suppe, så bør man bruge patentglas. Kom suppen – svarende til det, som man spiser til et måltid – i et patentglas. Læg nogle karklude i bunden af en bradepande, som glassene stilles ovenpå. Kom i en kold ovn, hæld vand i bradepanden og tænd ovnen på 150 grader.
Når temperaturen nåes, så skrues ned på 100 grader. Og minuturet stilles på 30 minutter. Derefter slukkes ovnen og ovnen holdes lukket, indtil det hele er kølet ned.
Vigtigt ved henkogning er at patentglas har samme størrelse – og der er fyldt ligemeget i glassende. Det giver det bedste resultat, da varmen er ens for alle glas derved. Efter henkogning, så holder det henkogte sig LÆNGE. Vi producerer dog aldrig mere, end vi får spist førend næste høstesæson – men eftersigende skulle henkogt suppe kunne holde i flere år.
Brug af rødbede toppe
De mange toppe fra rødbeder fik kaninerne i denne omgang.
Intet skal gå til spilde. Og kaninungerne var mægtig glade for de lækre grønt.
Toppe fra rødbeder behøver dog ikke ende, som foder – eller på komposten. Rødbedetoppe kan fint bruges som salat. Smager vældig godt og har en flot farve til salat.