Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til opgravning af vinterkartofler

Nogle efterlader kartofler i jorden, henover vinteren. Det gør vi ikke! Opgravning af kartofler gør det hele nemmere – og frigiver plads i køkkenhaven til efterafgrøder. MEN, hvornår skal man grave kartofler op?

Vinteropbevaring af kartofler

Når det kommer til vinteropbevaring af kartofler, så er der mange – RIGTIG MANGE – løsninger på bedste måde til vinteropbevaring af kartofler.

Det nemmeste – nu og her – er måske at efterlade kartoflerne i jorden. Det gør rigtig mange. Det gør vi dog ikke. Ikke kun fordi det gør at vi løbende skal høste hele vinteren. En høst, som des længere vi kommer hen på efteråret, kan blive en våd og mudret affære.

Dertil kommer at der i et meget vådt efterår, meget nemt opstår risiko for at hele høsten rådner væk. (det var vores oplevelse ved at lade kartofler blive i jorden, det år vi prøvede det. Vi har dog også en meget leret jord)

Endelig er der også ulempen, at det optager plads i køkkenhaven.

For de fleste er pladsmangel i køkkenhaven, måske ikke lige et dilemma her i september. Det er det dog for os, da vi forsøger at optimere udbytte fra køkkenhaven hele året. Og – trods det måske lyder tosset – vi mangler plads til udplantning af salat, spinat og andre afgrøder her i efteråret.

Her på matriklen sker opgravning af kartofler efter et nøje skema. Mere præcist 130-140 dage efter lægning af gemme kartofler.

Hvornår skal man grave kartofler op?

Vi dyrker King Edward og Sava, som gemmekartofler – vinterkartofler om man vil. Og for disse to sorter plejer 130 dage i jorden at være optimalt, men +10 dage er ok.

Det gør det hele så nemt. Vi behøver ikke tænke over “Hvornår skal man grave kartofler op?”. Vi ved det på datoen.

I år blev kartofler lagt i jorden 23 april. Altså gemmekartofler – de tidlige kartofler var langt allerede i starten af marts. Opgravning af kartofler gjorde vi 7 september, præcis 137 dage efter lægning.

Læs om opgravning af kartofler her

Hvornår skal man grave kartofler op? vinteropbevaring kartofler opgravning

Kartoflerne sorteres i størrelse og lægges i kasser. Dernæst placeres kasserne i vores forrådskammer – her kan vi holde det frostfrit, hvilket er nødvendigt. Henover kasserne dækkes med et tæppe, for at skærme for lys. Senere på vinteren følger flere tæpper, for at holde på varmen.

Kartofler skal helst holdes på 7-8 grader, for at vinteropbevaring af kartofler sker optimalt. Og naturligvis MØRKT, for at undgå at kartoflerne begynder at spire.

Efterafgrøde efter kartofler

Med de mange kartofler oppe af jorden, så er der god plads i køkkenhaven til udplantning af salat, spinat og sådanne afgrøder, som vi tilbage i august begyndte at forespire. Netop med det formål at udplante i køkkenhaven efter høst af kartofler.

Før vi udplanter, så skal jorden dog lige have lidt kærlighed.

Kartofler dræner jorden for kalk – temmelig meget. Og næste år skal her dyrkes ærter, hvorfor det er nødvendigt med tilførsel af en god mængde kalk.

Naturligvis er jorden først revet, luget, kultiveret og gennemgået grundigt for overskydende kartofler.

Efter vi har kalket jorden, så skal der en ordentlig omgang kompost tilføres, som i løbet af vinteren kan ligge og formulde ned.

Kompostjord producerer vi selv, i store mængder til hele køkkenhaven. Læs om kompost her

Der er virkelig bare noget fantastisk ved at tænke at ens haveaffald forvandles til ny næring til køkkenhavens jord.

Efter tilførsel af kompost til køkkenhaven, så er det tid til udplantning af alle de forspirede afgrøder.

efterafgrøde kartofler såning september plantning dyrkning køkkenhaven køkkenhave

De tidligere kartoffelbede udplantes med spinat, dild, koriander og flere forskellige sorter af salat.

Dild har de fleste nok for længst sået og høstet, men vi udplanter igen nu – for at have dildskærme til syltningen, som vi begynder med i efteråret. Og naturligvis for at have frisk dild til madlavning.

Koriander har vi kun succes med her i efteråret. Jorden skal være varm, men planten tåler nærmest ikke sol. Derfor ideelt med dyrkning af koriander her i efteråret. Planten klarer også fint lidt let frost, men når vi kommer til slut december, så er det slut med koriander.

Salat – mærkeligt nok – dyrker de fleste kun henover sommeren. Vi har stor succes med dyrkning af salat hele året.

Læs om dyrkning af salat om vinteren her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *