Tryk "Enter" for at gå til indhold

Når 1+1+1 bliver til fire – og frisk ærter i september

Dyrkning af ærter inddeles normalt i tidlige, sene og derimellem. Ved såning af et hold tidlige ærter slutningen af juli, så har vi SUPER sene ærter – og kan høste friske ærter i september.

Dyrkning af ærter

I år, har jeg skrevet en del om dyrkning af ærter. Jeg er nemlig vild med ærter. Og jeg synes, at det er så enormt ærgerligt, at mange kun dyrker ærter om sommeren – og mest af alt, som en snack.

Her i Danmark har vi fantastisk vækstforhold til dyrkning af ærter, over en lang periode. Med tidlige ærter kan vi høste ærter allerede i maj måned.

Læs om dyrkning af tidlige ærter her

Og ved at sikre kontinuerlig såning af ærter – såvel løbende skifte imellem ærter med forskellige vækst, altså både ærter med kort vækst (tidlige ærter) og lang vækst (sene ærter), så kan vi sikre høst af friske ærter indtil oktober. Det er da ikke så tosset!

Lad det forreste hurtigt blive indskudt. De tidligere ærter vi dyrker er dyrket uden forspiring og uden fiberdug – og naturligvis uden kunstig lys. Nå ja, og dyrket på friland. Handler blot om af vælge frost hårdføre sorter.

Sagt på en anden måde, havde man drivhus – kunne man få langt tidligere ærter. Havde vi pladsen til forspiring af ærter, så kunne det også hjælpe til langt tidligere ærter.

Dyrkning af sene ærter – altså ærter, som er sået i løbet af april og maj, vil give høst af ærter i juli og august. En meget varm sommer, som vi havde i år, tager hårdt på ærterne. Ærter er generelt bare ikke ret glad for meget sol – og kræver meget vand for at trives.

Derfor var de ærter færdige i starten af august i år. Inden 7 august, så havde vi høstet og bælget alle sene ærter.

Læs om tørring af ærter her

Det var dog de sene ærter. I slutningen af juli såede jeg nemlig endnu et hold tidlige ærter. Tidlige ærter er høstklare i løbet af 60 dage – hvorimod senere ærter er høstklare i løbet af 80-120 dage.

Meget sene ærter med høst af friske ærter i september

Nu vil nogen måske tænke, hvorfor jeg ikke blot såede et hold sene ærter i juni – med en vækstperiode på 100-120 dage. Hvilket jo umiddelbart vil passe med høst til september.

Forklaringen er varmen. Havde jeg sået sene ærter i juni, så havde de spiret frem og stået flot hele juli og august, hvor vi har det ENORMT varmt i Danmark – Og ofte får ganske lidt nedbør, hvorfor der skulle vandet meget.

Ved at så et hold tidlige ærter i slutningen af juli, så spirer de langsomt frem (nede i jorden) i løbet af den varme periode. Når vi er ovre den værste varme, så står planterne fine og grønne. Og først slutningen af august, så begynder ærterne virkelig at behøve vand – hvilket vejrguderne, som regel leverer i rigelige mængder i slutningen af august.

Nu skriver kalenderen 16 september. Det er 50 dage siden, at ærterne blev lagt i jorden – helt præcis lagt i jorden 29 juli. Og nu er de første meget sene ærter klar til høst (altså sene ærter i køkkenhaven – det var tidlige ærter, som er sået i juli).

Normalt tager tidlige ærter ca. 60 dage at blive høstklare. Det er dog i foråret, hvor jordtemperaturen er lav. Væksten sker noget hurtigere her i sensommeren og efteråret. Og dermed kan vi høste friske ærter allerede efter 50 dage.

I dag har jeg høstet de første 200 g friske ærter i september. Hvilken luksus – også høstklare til en fredag, hvilken festmiddag det skal blive til.

Udover en kort periode uden ærter her i august – pga. varmen fik ærterne til at visne – så har vi høstet friske ærter fra køkkenhaven siden maj måned. Lækkert! Og nemt! Ærter er jo virkelig bare en af de afgrøder, som er virkelig nem at dyrke.

Udover støtte til ærter, så er der ikke meget arbejde ved ærter. Støtte til ærter kan desuden fint sættes op samtidigt med såning af ærter, hvorefter man blot skal vente til høst. Det er da nemt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *