Tryk "Enter" for at gå til indhold

Høst af gemme kartofler til vinter

Anbefalingen hedder 120 dage. Erfaringen siger at kartofler er klar til opgravning 130 dage efter lægning af kartofler – for store, flotte og holdbare kartofler til vinter.

Hvornår er høster man kartofler?

Overskriften rummer et spørgsmål, som afhænger af typen af kartofler. Sommerkartofler lægges i foråret og høstes hele sommeren, indtil frosten.

Sommerkartofler kaldes også tidlige kartofler. De tidligste kartofler kan lægges i jorden allerede i marts. Tidligste kartofler lægges som forspirede kartofler og under plastik og fiberdug. De senere sommer kartofler lægges blot i løbet af maj. Tidlige kartofler er klar til høst 90 dage senere og indtil frosten.

Af tidlige kartofler dyrker vi hamlet. Halvdelen af vores hamlet blev lagt i starten af marts og er spis i løbet af juni, juli og ind i august. Den resterende halvdel af vores hamlet læggekartofler blev lagt i maj. Det passer med, at de var høstklare fra midten af august – vi høster fortsat af disse kartofler.

Tidlige kartofler er hurtige til udvikling. Tidlige kartofler er høstklare efter 90 dage i jorden, men herefter bliver kartoflerne blot i jorden indtil de skal spises –og høstes, som nye lækre kartofler hele sommeren, indtil frosten.

Læs om dyrkning af tidlige kartofler her

Anderlededes er det for vinterkartofler – også kaldet gemme kartofler. Dette blogindlæg handler om netop vinterkartofler. Altså de kartofler, som vi skal spise hele vinteren. Nå ja! Og de kartofler vi skal spise, indtil vi igen kan høste nye kartofler fra køkkenhaven.

Opgravning af gemme kartofler – vinterkartofler

Lad mig starte med at sige at vinterkartofler er noget langsomme til at blive klar til høst af kartofler. Tidlige kartofler er høstklare efter 90 dage, men vinterkartofler er først klar til høst efter 120 dage.

120 dage er den generelle “regel” for, hvornår vinterkartofler er klar til høst. Det vil jo dog altid variere lidt fra sort til sort. Vi dyrker Sava og King Edward og vores erfaring er, at vi får større kartofler ved at vente med høst indtil 130 dage fra lægning af vinterkartofler.

Lad mig også tilføje at når man vælger vinterkartofler, så gå efter de sene sorter – det er de sene sorter, som har behov for gennemsnit 120 dage i jorden. Og de ekstra 30 dage i jorden, kontra tidlige kartofler, gør altså at skrællen bliver mere fast og hård – og dermed bedre til at gemme hele vinteren.

Antallet af dage fra lægning og indtil høst bruges især til at bestemme, hvornår kartoflerne skal lægges – for at man også kan nå og høste før vinter. Naturligvis også for at planlægge, hvornår man kan høste – hvis det nu passer bedst en weekend eller sådan. Vores gemme kartofler blev lagt i jorden 10 maj. Høstet 19 september – 132 dage efter lægning, så næsten på dato.

Lad det også blive sagt, at det altså er en god ide at få kartoflerne op af jorden. Vi får meget nedbør her i efteråret, hvilket kartofler ikke kan lide, når de er færdigudviklede – de risikerer at rådne.

Her i efteråret stiger risikoen for sygdom i kartoflerne også betydeligt. Vores kartofler er allerede ramt af kartoffelskurv, hvorfor vi har fjernet alle toppene.

Læs om kartoffelskurv her

Kan kartofler blive i jorden?

Både og. Kartofler kan på sin vis sagtens blive i jorden hele vinteren. Mere frostfølsomme er kartofler ikke. En udfordring er dog, om man selv kan komme i jorden og hente kartofler. Det bliver jo pludselig frostvejr, hvorefter det ikke er til at grave i jorden.

Dertil kommer, som tidligere nævnt, at kartofler udsættes for en del udfordringer specielt her i efteråret. Regn og våd jord er den største udfordring for at kartofler kan blive i jorden vinteren over. Der er ganske enkelt stor risiko for at jorden bliver så våd, at kartoflerne rådner væk.

Den måske største årsag til at det er en god ide at få opgravet kartofler er sollys.

Vil man gemme kartofler til vinter, så er det nemlig nødvendigt med sollys til tørring af kartofler. I september har vi fortsat mange solskinstimer, som kan tørre kartoflerne. Og ideelt bør kartofler ligge i solen én hel dag efter opgravning. En af gevinsterne er tørring af kartofler, den største gevinst er dog at solen sikrer at skrællen bliver fast og hård – hvorefter man også er nødt til at skrællekartofler, hvor tidlige kartofler blot kan vaskes.

Ved at tørre kartofler i solen, så øges holdbarheden desuden betydeligt på kartofler. Desuden bidrager solen til at “reparere” skader på kartoflerne. Så ja, det er altså virkelig en god ide at vælge at opgrave sine kartofler. Specielt, når man nu har gjort sig umagen med at dyrke sene kartofler, som skal bruges som gemme kartofler – altså vinterkartofler.

Guide til opgravning af kartofler

Mange vil måske gribe en gravegreb. Andre vil ligefrem investere i en decideret kartoffelgreb til opgravning af kartofler. Begge dele kan da også bruges, men er i min verden ikke det bedste værktøj.

Jeg bruger en spade til opgravning af kartofler. Elller rettere sagt jeg bruger spaden til at stikke – og løsne – en rende på begge sider af de hyppede kartofler. Trods toppen er klippet væk, så er det ganske nemt at se, hvor kartoflerne ligger i jorden. Netop fordi kartoflerne alle sammen er hyppede, så der er en fin vold henover kartoflerne.

Når jeg har løsnet jorden og kartoflerne, så lægger jeg spaden væk. Og bruger dernæst hænderne.

Jeg starter ganske enkelt i den ene ende af en række kartofler. Og graver mig frem med fingrene, samtidigt med at jeg får hevet kartoflerne op.

Og ja! Det skal gøes på en dag, hvor jorden er tør. Opgravning af kartofler bør aldrig gøres i regnvejr eller hvor jorden er våd. Giver også sig selv at der skal være solskin til stede, da kartoflerne skal ud og ligge og tørre i solen efterfølgende.

Nogle vil måske sige at deres jord er ALT for kompakt til at de kan opgrave kartofler med hænderne, så er jorden også for kompakt til dyrkning af kartofler. Så enkelt er det. Jorden skal være helt løs for dyrkning af kartofler, for bedste udbytte.

opgravning kartofler tørring vinteropbevaring vinterkartofler gemmekartofler

Efter opgravning af kartofler, så lægges kartoflerne i kasser – eller på en pressenning – og skal nu ligge og tørre i solen i nogle timer. Gerne en hel dag. Derefter flyttes kartoflerne ind i værkstedet, hvor det står i kasserne hele vinteren – dækket af flere spejdertæpper.

Lad ENDELIG værre at kom kartofler i flamingokasser. Kartoflerne risikerer at rådne, da flamingokasser er ligesom en plastikpose – holder på fugten.

Optimal vinteropbevaring af kartofler er ved 10 grader. Det formår vi ikke at holde hele vinteren, men vi holder det frostfrist. Vi lægger blot nogle spejdertæpper henover kasserne med kartofler. Og vi har kartofler hele vinteren – og det er en ganske nemt måde til vinteropbevaring af kartofler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *