page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nogle ting er bare MEGET bedre, hjemmelavet…

Hjemmelavede pærer i sukkerlage – også kaldet syltede pærer – kan på ingen måde sammenlignes med pærer på dåse! De hjemmelavede er 1000-gange bedre! Prøv det!

Hjemmelavet mad er bare bedre!

Okay! Lad mig lige starte med at slå fast, at jeg egentlig mener at hjemmelavet næsten altid er bedre – apropos overskriften og indledningen til dette blogindlæg.

Jeg er ikke kok. Jeg er trods alt blot haveentusiast med stor passion for min køkkenhave. Kombineret med at jeg er et madøre og hobby-gastronom.

Kort sagt jeg elsker mad! Jeg nyder at lave og spise mad. God mad, vel at mærke. Og grøntsagerne fra min køkkenhave overgår alt, som kan købes – for at sige det beskedet. Samme gælder æg fra egne høns, som slet ikke kan sammenlignes med æg fra supermarkedet – ej heller de luksus brunch øko-æg. Sådan er det bare. Færdig!

Jeg skal dog ikke påstå at kunne konkurrere med hverken dygtige kokke eller ordentlige restauranter. Hjemmelavet mad – herunder min mad – kan dog til enhver tid konkurrere med det konventionelle.

I hvert fald sidestilles, som minimum. Så meget er sikkert.

Her kunne f.eks. nævnes mit hjemmebagte rugbrød. Det er godt, men en bager gør det ligeså godt. Og findes da rugbrød fra supermarkedet, som også er ganske godt. Jeg bager rugbrød fordi jeg vil ikke gider gær – jeg vil have rugbrød på surdej. Nå ja, også er det nemt og hyggeligt.
Få min opskrift på rugbrød her

Når det er sagt, så er der også madvarer, som hjemmelavet 1000-gange overgår det konventionelle. Hjemmelavede pærer i sukkerlage er HELT sikkert en af disse lækkerier. At sammenligne med pærer på dåse fra supermarkedet, er næsten som at sammenligne æbler og pærer. Det er virklig to vidt forskellig ting.

Hjemmelavede pærer i sukkerlage er SÅÅÅH meget bedre. Det er desuden en fantastisk måde at forlænge sæsonen for pærer fra haven!

Forlæng sæsonen med pærer med henkogning

Vi har et stort pæretræ i haven. Fornøjelse af friske pærer er STOR. Fortiden spiser jeg en frisk pære – eller to – på daglig basis. Det er dog en kort sæson, hvor der kan spises pærer fra haven. Modsat æbler, så er pærer bare ikke gode at gemme.

Retfærdigt, så skal det nævnes. Der findes pærersorter, som er fine til at gemme. De fleste pæretræer i haven er dog til at spise, når modne. Og trods valgt de fine pæresorter til at gemme, så er holdbarheden slet ikke sammenlignelig med æbler.

Henkogning af pærer i form af at lave pærer i sukkerlage er en rigtig god måde at forlænge sæsonen for pærer. De syltede pærer kan bruges i tærter, præcis som man kunne med friske pærer. Nå ja, også er der den klassiske dessert med pærer i sukkerlage “pærer belle helene”. Altid lækkert! Hvis det da ikke “bare” skal være en skefuld råcreme og et par syltede pærer – virkelig lækker dessert.

Opskrift på henkogte pærer i sukkerlage

Syltede pærer

Pærer skal der naturligvis til, til at lave pærer i sukkerlage. Med et kilo pærer, så kommer man dog allerede langt. Det er trods alt begrænset HVOR meget dessert man kan spise, uanset hvor lækre pærerne er. Og det giver bare ikke nogen mening at lave pærer til flere år.

En god regel er altid at sørge for at forrådskammeret er tømt før vinteren er slut – minimum før foråret er slut. Ellers er der lavet for meget! Og jo, jeg er obs på at vinteren slutter i februar – marts nogle år – og der først er friske pærer i efteråret. Husk dog at fra juni spises jordbær. Og til den tid gider man ikke mere henkog.

Hjemmelavede pærer i sukkerlage er nemt lavet. Pærerne skrælles og koges i sukkerlage, hvorefter de hældes på rengjorte glas. Sukkerlagen koges op og hældes over. Det er virkelig hurtigt gjort. Et perfekt job til en eftermiddag eller aften, i disse mørkere tider.

Når pærerne koges, så læg en tallerken over. Derved holdes pærerne under væsken, så de ikke bliver brune. Desuden afkortes kogetiden gevaldigt, da sukkerlagen ikke afkøles.

kogning af pærer syltede

Med hulske eller tang tages pærerne op – imens de endnu er faste – og lægges lagvis i patentglas. Pærerne skal være ligeså faste, som en let kogt kartoffel. Husk på at kogningen fortsætter, når der hældes sukkerlage over – inden patentglassene er helt afkølet. Pærerne skal altså ikke være færdigkogt, førend de hældes på glas.

pærer i sukkerlage syltede henkogning

Vil desuden anbefale brug af patentglas, da de holder bedre tæt end glas med skrulåg. Derved sikres en længere holdbarhed for de syltede pærer i sukkerlage.

Få opskrift på syltede pærer her

Gode råd til pærer i sukkerlage!

Afslutningsvis skal lige lyde tre gode råd i tillæg til at lave pærer i sukkerlage.

  1. Brug kun plukkede pærer – nedfaldne får brune pletter med tiden, som bare ikke er pænt for de syltede pærer.
  2. Vælg små patentglas til pærer i sukkerlage – efter åbning holder pærerne 3-4 dage.
  3. Når pærerne er skraldet, før kogning, læg i vand med lidt citron. Derved undgås at pærerne bliver brune.
pærer i sukkerlage syltede henkogning

Jeg lavede af knap 2 kilo pærer, hvilket gav 8 glas – af ovenstående størrrlse – til forrårskammeret. Afhængig af størrelse på pærerne, så er der 4-7 pærer i hvert glas, så der skulle være til et par gode desserter – både for Rune og jeg, alene, såvel dessert til gæster.

God fornøjelse med det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.