Nyopgravede kartofler smager bare bedst! Desværre forbinder de fleste nye kartofler med forår og tidlig sommer. Asparges Kartofler er klar til høst i august – og kan høstes langt ind i efteråret.
Nye Asparges Kartofler
De “nye kartofler” – altså de tidligt modne kartofler – er for længst spist. Vi er dog laaaang fra færdige med at spise nye kartofler på Nymølle.
Kartoflerne er lagt i jorden samtidigt med de tidlige kartofler, som vi spiste de første af i slut maj – og har spist igennem hele juni og juli.
Læs om dyrkning af kartofler her
Nu er asparges kartfolerne klar til høst.
Og de smager fantastisk!
Skrællen er ligeså let at gnide af, som ved nye kartofler.
Og smagen er mindst ligeså fantastisk! Dog svært at sammenligne tidlige kartofler og asparges kartofler – sidst nævnte, har bare SÅÅÅÅH meget mere smag. Virkelig en gourmet kartoffel. Desuden har asparges kartofler en skøn nøddeagtig smag, som er virkelig lækker.
Dog ikke alle, som kan få succes med asparges kartofler. Kartoflerne har det nemlig bedst i en god lerjord, modsat de tidligere kartofler – tidlige kartofler har det bedst i sandet jord.
På Nymølle har vi lerjord. Derfor sætter vi også flere rækker af de tidlige kartofler, for at kunne få dækket vores behov. Asparges kartofler sætter vi ca. halvdelen af – sammenlignet med de tidlige – og får et tilsvarende udbytte.
Vi har rigeligt med kartofler til at kunne spise her sensommeren. Vi har allerede spist mange aspargeskartofler i august måned og trods vi fortsat høster flittigt her i september, så vil der være en stor del aspargeskartofler vi kan gemme til senere måneder.
Vi regner med at få gravet alle kartoflerne op i løbet af de næste par uger. Og derefter få dem lagt i kasser og stillet kølet, så de kan holde sig igennem vinteren.
Tilbage til dagens aftensmad…
Idag står den på stegt lammelever – virkelig en delikatesse. Naturligvis med kogte – nyopgravede – asparges kartofler til.
MUMS! Sikke et festmåltid.
Lamme kødet er naturligvis fra vores egne får, så vi ved det er vildt lækkert.
Lammelever er virkelig en af de lækreste stykker kød fra lam. Skær det i stykker og steg det lynhurtigt på en brandvarm pande. Kom i et indfastfad og tilsæt hvidløg, persille og bruneløg – giv det 20 minutter i ovnen, imens der koges kartofler.
Voila! Så er der serveret.
Hvorfor rådner de fleste af mine aspargeskartofler i jorden. Det startede allerede sidst i juli. Er det skimmelsvamp, og hvis, kan man gøre noget.
Hej Kaj
Det lyder da rigtig øv. Nu har det også været en meget våd juli i år – og asparges er altså bare virkelig besværlige. De smager skønt, men udbyttet er småt og det er en plante, som let påvirkes af alt muligt.
Så tror det bedste råd er at forsøge at dyrke i lidt mere sandet jord… næste år, såvel vælg et sted i haven hvor der står mindre vand 🙂
Held og lykke med det.