Tryk "Enter" for at gå til indhold

Apropos årets høst

Høstanemonen blomster. Høet er kørt hjem. Og vi er ved at have spist de sidste ærter fra haven. Skøn sommer! Og fantastisk med hjemmedyrket mad fra egen have. Elsker vores køkkenhave.

Mad fra egen have

I forlængelse af forrige blogindlæg, hvor vi skrev om at vi havde fået høet kørt hjem til gården, så tænkte vi at ville lave et lille post om maden fra vores egen have. Altså de grøntsager vi har høstet på Nymølle i år.

Hjemmedyrkede grøntsager, frugt og bær smager nemlig bare bedst! Langt bedre end det, som vi kan købe i supermarkedet. Ingen tvivl om, at mad fra egen have smager bedst – tror næppe, at nogen vil tage en diskussion om det.

Genlæs indlægget om, hvordan vi lavede vores hø – og fik det hjem til gården – her

Drømmen er helt sikkert, at vi skal have en stor køkkenhave på Nymølle. Vi vil også gerne have en stor frugthave, såvel som en stor bærhave. Vi har også pladsen til det, så naturligvis skal vi det! Nå ja, også smager mad fra egen have bare bedst!

I år har vi dog ikke dyrket ret meget. Vi har haft rigtigt mange andre projekter. Desuden overtog vi først gården Nymølle i maj. Egentligt vildt, hvad vi allerede har noget på 4 måneder.

Dyrkning af grøntsager

Vi har dog dyrket lidt. Især ærter og bønner.

Vi har dog ikke som sådan dyrket ærter og bønner for at få mad, men nærmere for at få ordnet jorden til vores kommende frugthave. Ærter og bønner er nemlig rigtig godt til binde næringstoffer til jorden – hvilket jorden til vores kommende frugthave trænger til!

Læs vores blogindlæg om jordforbedring her

Du kan også læse vores blogindlæg om, hvorfor og hvordan vi valgt at anlægge en frugthave.

Læs vores blogindlæg om vores frugthave her

Tilbage til pointen. Vi har plantet rigtigt mange ærter og bønner på marken, som skal blive vores kommende frugthave. Og herfra har vi virkelig høstet store mængder bønner, ærter, standbønner og snitbønner.

Med alle disse lækre bønner og ærter har vi lavet nogle lækre salater, som vi har nydt igennem sommeren. Super lækkert med mad fra egen have! Og jorden til frugthaven har fået langt mere liv. Ren win win.

ærter skål friske
Årets først høst af ærter
ærter aftensmad gulerod vegetar
Risret med vegetar gulerod-karry og friske kogte slikærter
bønner spand harricovert mad fra egen haven hjemmedyrket grøntsager
Årets første høst af haricot verts
mad fra egen haven hjemmedyrket grøntsager
Hjemmelavet pasta med hjemmedyrkede Haricot Verts
bønner egen avl
Årets første høst af bønner
bønner smuttede grønne mad fra egen haven hjemmedyrket grøntsager
Smuttede grønne bønner

Hjemmedyrket mad fra køkkenhaven

Vi har virkelig spist mange lækre retter med bønner, ærter og haricot verts henover sommeren. Første høst var dog den sjoveste, sådan er det altid – og trods første høst af egne grøntsager aldrig er stor, så var der altid nok til at vi kunne få en god ret ud af det. Lækkert var det! Fik dog ikke lige et foto af vores ret med de grønne bønner – kan afsløre, at det var lækkert! Vi fik bøf, ovnstegne kartofler med rosmarin, let blancerede ærter og en hjemmelavet bearnaise. MUMS!

Trods årets første høst ikke var stor, så fulgte der heldigvis der rigtigt mange spandfulde af bønner og ærter ugerne efter. Tror næppe vi kommer til at få så mange ærter og bønner nogensiden igen – det er trods alt ikke hvert år, at vi planlægger at tilplante 2000 kvadratmeter med ærter og bønner (som grøngødning til vores kommende frugthave)

Høstfest – festmåltid med mad fra egen have

Høst tid er traditionelt også tiden for høstfest. Og selvom vi ikke har den største høst i år, så skal året høst af egne grøntsager fortsat fejres. Vi fejrer årets høst med en lækker hjemmelavet rejesalat.

I indflytter gave fik vi nemlig en tomatplante, en agurkplante og en potte med salat.

Tilsat lidt friske rejer, så fik vi en aften en super lækker rejesalat – med salat, agurk, tomat og ærter fra egen have. Lækkert!

rejsesalat rejecocktail salat mad fra egen have

Eneste på tallerknen her, som ikke er mad fra egen have, det er rejerne.

Så kan det godt være, at nogle mennesker siger at sommeren 2017 har været våd og kedeligt. Vi har da fået nok sol, til at tomaterne er blevet modne – selv når tomatplanten blot har stået i en potte på en sydvendt væg.

Ellers må vi vist sande, at årets høst fra haven – i hvert fald, når det kommer til høst vi kan gemme til vinter – mest består af hjemmelavet hyldeblomstsaft.

Læs vores blogindlæg: Sådan lavede vi hjemmelavet hyldeblomstsaft

Nå ja, også har vi fyldt stalden med lækkert hø til fårene. Og inden længe, så er vi klar til at slagte kyllinger.

Som slut på dette blot indlæg skal I lige have et nærbillede af de smukke høstanemoner, som netop blomster i haven – det er så smukt. Bierne elsker de mange høstanemoner! Der er en summen af bier, uden lige, rundt alle anemore blomsterne.

høstanemone blomst bi
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *