Blæsevejr hiver nemt et par æbler ned fra træet. Umodne æbler, som ikke er spiseklare – og alt for sure at bruge til æblegrød. De nedfaldne og umodne æbler kan dog lave en fantastisk æblegele.
Hjemmelavet æblegele
“Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget”. Sådan lyder et ordsprog. Når det kommer til nedfaldne æbler kunne vi ikke være mere enige.
Det er – i første omgang – ganske ærgerligt, når regn og blæst hiver en masse umodne æbler ned fra vores æbletræer.
Rådne æbler tiltrækker hvepse. Græsplænen har heller ikke godt af, at de nedfaldne æbler ligger på græsset – hvor æblet har ligget bliver græsset gult.
Omvendt bliver der også tyndet ud i æblerne på træet. Dermed kan træet bruge energi på at lave lækrere, større og sundere æbler – fremfor mange små æbler. Og trods der falder mange æbler ned, så er der fortsat mange æbler til os – tilbage på træet. Langt flere end vi kan spise.
Med det sensommervejr, som vi har i år, så er det dog næsten dagligt at vi må gå en tur i haven med en spand – og samle nedfaldne æbler.
De fleste nedfaldne – og umodne – æbler ryger afsted til fårene. Trods det er umodne æbler, så sætter vores får stor pris på dem – vist ikke noget, som vores får ikke spiser.
Vi har vores får, for netop at hjælpe med bekæmpelse af bjørneklo. Og bjørneklo elsker vores får – trods den er giftig. Læs om bekæmpelse af bjørneklo her
Vi forvandler dog også en del af de nedfaldne, grønne og umodne æbler til æblegele. Smager skønt! Virkelig lækkert!
Opskrift på æblegele
Det er ganske nemt at lave æblegele. Specielt, hvis man har en tuttifrutti maskine – også kaldet en saftkoger.
Det er dog også muligt at lave æblegele uden saftkoger. Æblegele uden saftkoger bliver lidt mildere i smagen, men det fungerer fint. Start med at vask æblerne. Skær æblerne i stykker og kom æblerne i en gryde med vand. 1 kilo æbler til 8 dl. vand. Kog æblerne møre og hæld væden igennem et klæde.
Æblegele i en saftkoger er noget nemmere – og man får en langt mere intenst æblegele.
Start med at vej æblerne. Skær æblerne i halve. Kom æblerne i saftkogeren. Det er egentlig det.
Det tager ca. 1 time at få saften hentet ud af æblerne i en saftkoger – tap løbende saften fra og hæld i en gryde.
Når saften er lavet, så skal den hældes i en gryde. Til 1 liter æblesaft skal tilsættes 1 kilo sukker. Det hele koges op og koger indtil saften tykner – kogetiden er ca. 10 minutter.
Skum løbende saften i gryden, for at undgå grums på toppen af den færdige æblegele.
Der skulle være rigeligt med pektin i umodne æbler, så det er næppe nødvendigt at tilsætte pektin – vil man være helt sikker på at ens æblegele stiver, så kan man evt. bruge syltesukker. Vi bruger blot almindelig sukker og har ikke oplevet problemer.
Hæld på glas
Når æblegeleen er færdig, så skal væsken hældes direkte fra gryden på rengjorte og skoldede glas.
Rengjorte siger sig selv. Grunden til at glas skoldes før de fyldes er for at fjerne sidste sæberester, såvel som for at sterilisere glas helt.
Skal ens æblegele spiser i løbet af nogle måneder, så er det ikke nødvendigt med yderligere tiltag for at sikre holdbarhed. Vil man at ens gele skal holde hele vinteren, så bør man inden glas skoldes med kogende vand – og efter at glas er rengjorte – lave en blanding af 1 tsk atamon og 1 dl. kogende vand, som hældes i glas og rystet rundt i glasset med låg på.
Normalt, når man laver marmelade eller lignende skal man skynde sig at sætte låg på efter glasset er fyldt. Med gele er det helt anderledes. Der skal ilt til, for at geleen stivner. Lad derfor glassene stå uden låg, men dækket af et viskestykke, i 8-12 timer. Derefter kan der skrues låg på.
Hej, skal der ikke også vand i den nederste del af gryderne?
Hej Maj-Britt
Jo… Når du bruger en tutti-frutti, så skal der være vand i den nederst gryde. Altid, for at undgå at det hele fungerer.
Vh. Martin
Du skriver 1 kg sukker til 1 kg æbler. Det må vidt være 1 kg sukker til 1 LITER saft???
Hej Ingeborg
HErligt du kigger med – og tak for korrektionen. Det er nu rettet. Og du har naturligvis ganske ret. Andet ville være helt tosset…hehe.
Skøn onsdag 🙂
Vh. Martin