Tryk "Enter" for at gå til indhold

Lækre hjemmelavede kødboller i fad

IKEA – eller rettere sagt svenskerne – har ikke patent på kødboller. De kan nemt laves selv. Ekstra lækre, hvis de lægges i et fad med squash, gulerødder og andre lækre grøntsager.

Hjemmedyrket squash og gulerødder

Okay! Gulerødderne er fra egen have. Squash er fra min mors have. En ordenligt klippert af en squash. Perfekt til en omgang kødboller i fad med grøntsager.

Lad os forresten lige få afklaret den med kødboller og frikadeller. De minder nemlig temmelig meget om hinanden. Den ene noget mere danske, end den anden, som er mere svensk. Begge laves af hakket og rørt fars – ofte tilsat krydderier, løg, æg osv. osv.

Frikadeller er stegt fars. Kødboller er kogt fars, som kan spises derefter eller steges på panden.

Kødbollerne der er brugt til denne opskrift er stegt – efter de er kogt. Derved får de en lækker stegeskorpe og en lækker smagt af stegt kød, som giver denne ret en virkelig lækker smag.

Kødbollerne er desuden lavet af lam. Gris eller oksekød kan også fint bruges. Det er en smagssag, hvad man er mest til.

Vi har får på Nymølle. Og da vi desuden har en vædder, så resulterer det årligt i små, søde og nuttede lam. Vores lam hygger sig hele foråret, sommeren og langt ud på efteråret på vores marker – her spiser de sig store og tykke i massevis af lækkert grønt græs, ukrudt, nedfaldne æbler – og naturligvis bjørneklo.

Vi har får på Nymølle, for på økologisk maner – helt uden brug af gift – at bekæmpe bjørneklo. Det virker! Læs om giftfri bekæmpelse af bjørneklo her

Når vinteren nærmer sig, så tager lammene springet fra de grønne marker – til fryseren. Derfor laver jeg kødboller af lammekød. Præcis ligesom vi ofte laver frikadeller af lammekød. Smager fantastisk lækkert.

Hjemmelavede kødboller

Det er mindst ligeså nemt at lave kødboller, som det er at lave frikadeller. Den store forskel er, at kødboller skal koges. Desuden bruges ikke mælk eller væske til kødboller – som der gør til frikadeller.

opskrift på kødboller:

  • 500 gr. hakket kød
  • 1-2 spsk salt.
  • 4 spsk mel.
  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • Friskhakket salvie – salvie er FANTASTISK til lam. Bruges oksekød eller gris, så prøv med persille, rosmarin eller timian.
  • chili
  • friskkværnet peber
  • 3 æg

Det hakkede kød drysset med salt, som røres godt ind i farsen. Hak løg, hvidløg og krydderurter fint. Tilsæt mel, løg, hvidløg, krydderurter, chili og peber til farsen og vend det hele sammen. Slå 3 æg ud i skålen. Rør det hele sammen, så der laves en nogenlunde fast fars – er farsen til den tørre side, så tilsæt et ekstra æg.

Dæk farsen til og stil i køleskabet 1 time. Derefter bringes vand i en stor gryde i kog. Der formes kødboller, som dumpes i det kogende vand. Når kødbollerne stiger til tops i gryden, så er kødbollerne kogt færdige.

Tag kødbollerne op af gryde med en hulske. Lad kødbollerne dryppe af i et dørslag.

Si vandet fra gryde – vandet skal gemmes til sovs.

Nu kan kødbollerne egentlig spises. Eller de kan steges på en pande, for at give dem stegeskorpe. Jeg foretrækker at stege kødboller – og det gør kun denne ret bedre. Så steg endelig!

Kødboller med squash og gulerødder

frikadeller med grøntsager i fad

Når kødbollerne er stegt på panden, lægges de i et ovnfast fad – ovenpå friskrevet squash, som er vendt med hakket løg. Over kødbollerne drysset revet gulerod.

I panden, hvor kødbollerne er stegt – og som endnu ikke er rengjort – drysset 1 spsk mel. Melet røres ud i alt kødsaft og det resterende smør i panden. Tag af varmen og hæld væsken, som kødbollerne er kogt i, i panden – lidt ad gangen. Rør grundigt, så sovsen tykner. Tilsæt væske indtil sovsen har den rette tykkelse. Tilsæt eventuelt lidt madkulør, for at give farve.

Når sovsen er færdig, så hældes den henover kødbollerne og grøntsagerne i det ovnfaste fad – og stilles i ovnen ved 150 grader i 30-45 minutter.

Til kødboller i fad med grøntsager kan serveres ris eller kartofler. Vi havde lidt rester af kartofler fra dagen før, så her bliver det brasede kartofler – det kan kun anbefales. Virkelig lækkert med det sprøde fra kartoflerne overfor kødbollerne.

kødboller med squash

Velbekom!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *