Tryk "Enter" for at gå til indhold

Rigtige mænd…

Ikke alle kommentarer er lige fornuftige. Nogle ligefrem dumme, som f.eks. “rigtige mænd spiser ikke salat“. Vi både spiser salat, dyrker salat og elsker salat.

I anledning af Pride

Der falder af og til en spøjs kommentar til den tilværelse, som Martin og jeg har valgt at leve her på Nymølle. Nu er det Pride uge, denne uge. Det er Pride i København på lørdag. Derfor dette blogindlæg om “rigtige mænd“.

I og med vi er to mænd, som bor og lever sammen, så kunne man hurtigt få tanker om homfobi – eller at det nu skal handle om seksualitet i dette blogindlæg.

Det skal det dog ikke handle om. Det skal handle om salat.

Vil lige indskyde. Vi er blevet taget fantastisk godt imod her i Nymølle. Aldrig har vi oplevet nogen kommentar eller situation, hvor seksualitet er nævn eller har været et issue.

Helt præcis skal det handle om det faktum, at der fortsat florerer opfattelser om det at være “rigtige mænd”.

DR har kørt et tv-program med fokus på “rigtige mænd”. Aldrig helt fanget om det var usunde mænd, som blev forvandlet til “rigtige mænd”. Eller om det var rigtige mænd, som blev forvandlet til sunde mænd. Lad nu også det ligge. Det var et vældig underholdende program, trods titlen lidt spøjs.

Specielt var det underholdende ved tv-programmet “Rigtige mænd” at se mænd, som bare ikke spiste grøntsager. Man kunne virkelig se, at de bare ikke brød sig om grøntsager.

Rigtige mænd spiser ikke salat

Nu bliver det måske en temmelig uretfærdig generalisering, men min opfattelse er at mange mænd – helt sikkert også mange kvinder – ikke spiser salat og grøntsager.

Forstår det ikke!

Jeg spiser salat til frokost hver dag. Flere af mine kollegaer tror vist jeg er vegetar. Det er jeg nu ikke. Jeg elsker kød. Og jeg spiser bestemt også kød. Jeg nyder blot at spise salat til frokost.

Jeg spiser også salat – eller i hvert fald grøntsager – nærmest dagligt, til min aftensmad. Og der er altid gulerødder og andre grøntsager i køleskabet, klar til at tage som snack.

Det sker ganske enkelt sjældent, at der ikke er grønt på – eller som tilbehør – til et måltid hjemme hos os.

Trods mit store forbrug af salat, så ser jeg mig ikke som mindre mand. Og uden at køre den kommentar over i min seksualitet, så er det Pride. Og skulle der ikke være et OPRÅB om retten til at spise salat, som mand, så ved jeg ikke hvornår.

Jeg fik nemlig tidligere på dagen kommentaren: “Sidder du nu der og spiser salat igen. Skal du ikke hellere have noget kød? Rigtige mænd spiser ikke salat”

Kommentaren var helt sikkert sødt ment. Eller i hvert fald sjovt ment. Jeg lagde i hvert fald ikke mere i den. Da jeg gik i køkkenhaven og plukkede salat til aftensmaden, så faldt tanken dog på kommentaren – og derfor dette blogindlæg.

Hvad er det lige ved salat, som gør, at det forbindes med noget “forkert“. Eller måske nærmere “utilstrækkeligt” – i mangel af bedre ord.

Festmåltider er der oftest mere fokus på kød. Oftest bliver festmåltider nærmest kød-orgier. Se bare på grillfester – for at holde det i sæson. Tilføjes kan også julemiddag, julefrokost o.l. Hovedbestandelen af måltidet er kød.

Hvad sker der med salat?

Jeg tør nok påstå, at mine bedsteforældre, oldeforældre – og flere generationer tilbage – ikke er vokset op på kød, som størstedelen på tallerknen. Det har sikkert været kartofler og afhængig af årtid grøntsager – og en smule kød.

Godt nok er der kommet salatbarer. Supermarkederne har fået større grøntsagsafdelinger. Mange supermarkeder har sågar fået salatbuffet.

Kød afdelingen er fortsat størst.

Der er da helt sikkert også mange, som synes at Martin og min køkkenhave – og dyrkning af vores egne grøntsager til lækre salater – er spild af tid. Mange forstår slet ikke, at vi gider.

Egentlig spøjst, med tanke på Bonderøvens popularitet. Og ligeledes den stigende interesse for miljø, såvel som større og større fokus på at leve økologisk, giftfri og sundt.

Intet er dog mere lækkert en nyopgravede gulerødder, radiser, kartofler, rødbeder osv. Jeg kunne blive ved. Jeg er virkelig glad for alt det vi høster i køkkenhaven og forvandler til super lækre måltider.

Allermest glad er jeg nok for de lækre salater vi laver. En salat lavet af friskplukket salat fra haven, vendt med bladselleri, squash, gulerødder, dild, radiser, ærter og bønner – naturligvis alt hentet i køkkenhaven. MUMS! Det er bare lækkert. Det perfekte tilbehør til de fleste måltider. Og en fantastisk lækker frokost, at have med på arbejde.

Vi høster salat hele sommeren

Faktisk høster vi salat hele året. Måske ikke bogstaveligtalt salat, men i hvert fald grøntsager hele året.

Salat høster vi dog fra tidlig sommer og indtil frosten sætter ind. Straks frosten er af jorden, så er noget af det første vi sår i køkkenhaven, salat. 3-4 uger senere begynder vi at høste. Her er vi i maj måned.

Vi sår løbende nye rækker med salat i køkkenhaven. Sår ca. hver 6 uge. Sidste gang vi sår er august. Desuden dyrker vi mest pluksalat, som når høstet skyder igen. Går planten i stok, så kasseres den – så bliver salaten bitter og smager fælt.

Vi henter frisk salat fra køkkenhaven indtil frosten sætter ind. Derefter bliver alt tilbageværende salat slatten og visner ned.

Med udsigt til nattefrost, så høster vi dog en stor mængde frisk salat. Så har vi i hvert fald til 1-2 uger i køleskabet.

Vi høster vel salat fra køkkenhave fra start maj og indtil midt oktober. Det er ca. 6 måneder vi høster – og det har kostet 10-15 kr for et brev med salatfrø.

Der er rigeligt til at så 3-4 rækker salat på 3 meter i sådan et brev. (som nævnt sår med 6 ugers mellemrum). Det passer med at en ny række salat er spiret frem og klar til høst, når vi har fået spist første række. Og vi spiser meget salat, hvis det ikke allerede er forstået. 3 meter sået med pluksalat er rigeligt til os til 6 ugers høst.

Tager det ikke meget tid?

Arbejdsmæssigt – som vist er det, som afkrækker de fleste fra køkkenhave – så er der virkelig ikke meget arbejde i det. Jorden luges før vi sår. Når frøene spirer frem, så luges der igen. Det går dog ikke længe frøene er vokset store og dækker for jorden – og dermed kvæler ukrudt. Derefter er det bare at høste.

Efter salathøst kommer kål

Når vi ikke længere kan høste frisk pluksalat i køkkenhaven, så er rødbeder klar til høst. Såvel som øvrige rodfrugter. Og senere er grønkål, rødkål, hvidkål og palmekål klar til høst. Disse har vi hele vinteren, sammen med vinter gulerødder, porer og mange andre lækre grøntsager – indtil vi igen kan så pluksalat og kan spise lækker frisk grønsalat.

Vi sylter og henkoger lidt grøntsager. Især rødbeder – syltede rødbeder er bare super lækkert på et stykke rugbrød med leverpostej (yeps! spiser kød – også kødpåløg)

Lidt grøntsager ryger også i fryseren. Det gælder især bønner. Super lækkert med grønne bønner – harricots verts, som de fint hedder – til en gryderet og kartoffelmos, en kold vinterdag.

Vi gør dog egentlig ikke, som sådan, meget ud af at gemme grøntsager. Eneste vi graver op og gemmer er faktisk løg og kartofler. Derudover spiser vi blot efter årstiden – og hvad vi kan hente i køkkenhaven. Det bliver dermed til en masse lækre grønne salater om sommeren, og en masse lækre rodfrugter og salater med diverse kål om vinteren.

Læs om vinteropbevaring af kartofler her

Læs om høst af hvidløg her

Salat er godt!

Nu vil jeg ikke ændre “rigtige mænd spiser ikke salat” til “rigtige mænd spiser salat”.

Har man ikke lyst til at spise salat, så værsgo! Jeg nyder min salat. Nyder at dyrke min egen salat. Og jeg glæder mig især til aftensmåltid idag. Salat med salat på.

salat kartoffelsalat grøntsager sundt

Menuen i aften står nemlig på grønsalat med kartoffelsalat – alt hentes fra køkkenhaven.

Sågar mayonaisen til kartoffelsalaten er hjemmelavet. Og lavet med æg fra egne hønst. Det eneste, som ikke er fra haven er karry, salt, peber og den olie mayonaisen er lavet på.

Georginerne på borden er desuden også fra haven.

Meget bedre bliver det ik.

Måske mange ville have tilføjet kød til menuen. Det kunne man. Frikadeller, en kotelet eller måske et stykke kylling. Havde været lækkert. Dog ikke nødvendigt. Idag spiser vi grønt fra haven.

kompostspand salat affald

Skræl fra tilberedning røg desuden på komposten. Og forvandlet her til lækker jord, som køres på køkkenhaven næste forår. Et helt grønt måltid. I bogstaveligste forstand. Intet plastik eller affald involveret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *