Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det nu! Nu, jordbærhøsten skal sikres…

Jordbærplanter giver mange bær de første tre år i et bed. Men derefter falder udbyttet drastisk. Skal der sikres jordbær hvert år, bær man plante nye planter årligt – arbejdet starter med jordbær stiklinger.

Høst massevis af jordbær

Jordbær fra egen have smager skønt. Og jordbær hører sig til i enhver køkkenhave. Vil man kunne høste mange jordbær, så skal der dog plantes nye jordbær planter årligt.

Jordbær plantes i august. Første sommer bliver planterne ikke store og giver kun små – og ganske få – jordbær. Anden sommer er giver klart den bedste jordbærhøst. Derfor vælger mange også at grave planterne op efter 2 somre. Tredje sommer er udbyttet dog også ganske fint, men jordbær er noget mindre. Fjerde sommer er høsten så lille, at det nærmest er fjollet at optage pladsen i køkkenhaven. Grav derfor jordbær planter op efter 2 eller 3 somre.

Det behøver dog ikke koste noget at plante nye jordbær planter i køkkenhaven. Jordbær stiklinger kan nemt laves selv. Faktisk laver jordbærplanter helt automatisk massevis af nye planter.

Når sæsonen for jordbær er ovre, så begynder jordbær planter at sende massevis af udløber ud. Specielt ældre jordbærplanter sender rigtigt mange udløbere.

Jordbærbedet bliver hurtigt et helt virvar af udløbere. Nærmest, som et helt spildevæv af lange stiklke fra jordbærplanterne. Hvor udløberne rammer jorden, dannes hurtigt rødder – og dermed nye jordbærplanter.

Vil man lave sine egne jordbærplanter. Og dermed sikre en god høst af jordbær hvert år, så bør man årligt tage disse udløbere fra jordbærplanterne og lave jordbær stiklinger – eller helt præcist lave nye jordbærplanter.

hjemmelavede jordbær stiklinger

Sådan laver du jordbær stiklinger

Det er ganske nemt at lave jordbær stiklinger. Det er blot at tage en saks og gå igennem hver enkelt af de gamle jordbærplanter. Løft bladene på planten og klip udløberne af.

De bedste stiklinger af jordbær fås ved kun at bruge første stiklinger pr. udløber. Der kan nemt være 3-7 stiklinger på hver udløber. Nøjes med at tage den stikling, som sad tættest på jordbærplanten – det er den stærkeste og sundeste.

Det bliver hurtigt til rigtigt mange jordbær planter, som man kan lave. Lad dog værre at gå på kompromis med kvalitet. Sørg for kun at lave stiklinger af sunde planter.

Når man laver egne stiklinger er sundhed vigtigst. Og sørg desuden for at kasser jordbærplanter, som giver små og kedelig jordbær. Præcis ligesom jordbærplanter, som angribes af sygdom o.l. straks bør kasseres. Avl endelig ikke videre på dårlige planter – så er det bedre at købe nye planter.

De nye jordbærplanter laves af udløberne, som lige klippes til. I bund og grund klippes stinglen til udløberen væk. Klip udløberen 2-3 cm fra den nye plante.

De nye stiklinger af jordbær kan fint plantes i køkkenhaven med det samme. Det er slet ikke nødvendigt at potte stiklingerne. Der i køkkenhaven, hvor de nye jordbær planter skal stå, gror dog nuværende andre grøntsager. Derfor potter vi stiklingerne op i potter, så plantes stiklingerne ud i køkkenhaven i slutningen af september, når der er plads i køkkenhaven.

Vi fylder lidt jord i en potte. Vander grundigt jorden og stikker stiklingen i jorden – og sætter planterne i skyggen, hvor de får lov at vokse til. Senere plantes de ud i køkkenhaven.

Nye jordbær stiklinger årligt.

Vi laver nye jordbær stiklinger hvert eneste år. Man kan også nøjes med at lave stiklinger hvert andet år – eller hver tredje år – samtidigt med at man fjerner de gamle jordbærplanter.

Ved kun at lave stiklinger hver andet eller tredje år, så får man dog årligt en varieret høst. Vi vil gerne have en stabil høst af jordbær hvert år – så stabil, som vejret nu tillader.

Vi har derfor tre rækker jordbær – eller helt præcis 6 rækker, da vi har to sorter af jordbær. Vi har sorterne Honeyo og Polka.

Honeyo modner tidlig, Polka lidt senere – dermed spreder vi høsten lidt og får en længere høst af jordbær.

Faktisk er det først næste sommer, at vi får tredje års planter. Vi anlagde jordbærbedet i 2017 – vi overtog Nymølle i maj 2017. Planterne vi plantede i 2017 får deres tredje sommer 2020 og dermed bliver 2020 først år, hvor vi har tre år gamle jordbærplanter.

Nu må vi se, om det giver mening at lade planterne få en tredje sommer. Det afhænger af høst udbyttet. Det skulle dog være ganske fint, trods mindre jordbær – hvilke vi tænker vil være lækre til marmelade.

Planen er altså – fra næste sommer – at have to rækker af jordbær Polka og Honeyo, som er plantet i efteråret. Desuden vil der være to rækker jordbær, som er 2. års planter – disse giver det bedste udbytte og de største bær. Desuden vil vi forsøge at have 3. års planter – en række med Polka og en række med Honeyo.

Så alt i alt 6 rækker jordbærplanter. Første årsplanterne giver ikke noget nævneværdigt udbytte. Anden års planterne er der vi vil høste det helt store udbytte – også håber vi at kunne høste mange, trods små, jordbær fra tredje års planterne også.

Læs om succes med jordbær her

Toby hund sover
Toby tog en lur i skyggen, imens vi lavede jordbær stiklinger.

4 Kommentarer

 1. s-Nicolaj
  s-Nicolaj 9. november 2020

  HVordan starter i med at med jordbær stiklinger? HVor har i købt jeres første jordbær henne,?

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 10. november 2020

   Hej Nicolaj

   Vi købte blot nogle jordbærplanter på en planteskole – det er som regel 1 års planter man køber, planter i haven. Og i løbet af sommere, så skyder massevis af skud. Det er disse skud, som forvandles til nye stiklinger og dermed nye jordbærplanter 🙂

   Er du heldig, så kan du endnu måske finde jordbær hos planteskolen – ellers må du vente til foråret, da det er ved at være ret sent på sæsonen til at plante jordbær.

   God fornøjelse med det 🙂

 2. Redskabsskur
  Redskabsskur 12. august 2019

  Genial guide til jordbær-beplantningen 🙂 Håber at I får succes med høsten!

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 12. august 2019

   Hej 🙂

   Mange tak 🙂 Fedt du læser med – og kan bruge guiden.

   Rigtig skøn august til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *