Tryk "Enter" for at gå til indhold

Inspiration skal der til…

Vi er taget en tur til sverige og kigge på svenske haver, for at hente nye ideer og inspiration til vores have – specielt for at hente inspiration til bondegårdsstemningen.

Naturligt landskabsidyl

Svenskerne kan bare noget, når det kommer til at ramme den “rigtige” bondegårdsstemning. De rødmalede træhuse samt trælader, stokroserne langs bygninger og de mange fine stakit, som indhegner haver.

For ikke at glemme de – godt nok ikke menneskeskabte, men alligevel – talrige klippestykker, som vælter opad jorden og giver enhver have karakter.

svenske haver

Jo tak! Svenske haver har karakter. Kan godt være, at der er skrevet mest om de engelske bondehaver og landsbyhaver. Præcis ligesom der er talrige af haveshows og åbne have at besøge i england. Svenske haver har dog også rigtig meget at byde på, når det kommer til at skabe en naturlig bondegårdsstemning i ens have.

Åbne svenske haver

Når det kommer til at besøge svenske haver, så skal – først og fremmest – nævnes Sofiero, som ligger i Helsingborg. En tur over med færgen og man kan tage en taxa, bus eller rask gåtur, også er man hos Sofiero.

Det er naturligvis også muligt at køre til Sofiero, men det gør turen noget dyrere, når man skal over øresund. Færgen fra Helsingør er klart billigst, og man slipper for køreturen fra øresundsbroen til Helsingborg.

Sofiero er utroligt smuk. Specielt smuk i maj og juni, hvor rhododendron blomster. Der er flere tusinde rhododendron buske på Sofiero.

Læs mere om sofiero her

20-30 minutter væk fra Helsingborg findes Norrvikens Trädgårdar. Den er virkelig også et besøg værd! Her mødes barok, romantik og kunst i et smukt samspil – virkelig en flot herregårdshave, som er skabt her.

Læs mere om Norrvikens Trädgårdar her

I sammenligning med Sofiero, så er Norrvikens Trädgårdar rigtig god til at udskifte beplantning og skabe variation i havens bede, fra sæson til sæson og fra år til år.

Måske lidt overdrevent at sammenligne Norrvikens Trädgårdar med Jesperhus Blomsterpark, men vi er ovre i samme stil for en have – massevis af kunstfærdigt anlagte bede, alleer og havedamme.

Kan klart anbefale et besøg til Norrvikens Trädgårdar. Kan tilføje, at de desuden har en fantastisk lækker restaurant 🙂

Frokost i svenske haver

Når det kommer til frokost i sverige, så er der dog intet, som slår spisestederne langs landevejen. Kræver godt nok, at man er i bil, for at komme hertil. Det er dog virkelig anbefalelsesværdigt!

smørrebrød

Kan godt være, at vi i Danmark praler af vores smørrebrød – og er kendt ude i verden for vores “open sandwich”, som smørrebrød så kedeligt hedder på engelsk.

Svenskerne – trods lidt mere simpelt – kan dog virkelig også lave smørrebrød. Og en af de mange landevejsrestauranter – eller rettere sagt røgerier – langs hovedvejene serverer fantastisk lækkert smørrebrød. Tilmed ganske billigt. 30 Dkr for ovenstående dobbelte smørrebrød med ål.

Weekendtur til sverige

Sverige er virkelig det perfekte sted for en weekendtur. Hoteller og restauranter er billige. Og har man hund – ligesom os – så findes der næppe noget land i verden, hvor man er mere venligstemt overfor besøg af hund. Både på hotel, restaurant og alle andre steder.

hund vand vandskål

Vi er vældig glade for sverige – og tager ofte en tur over med færgen. Sker kun ganske sjældent, at Toby ikke er med. Han er naturligvis altid med, når turen står på havebesøg og vandreture i de smukke svenske skove. Og det fungerer fantastisk godt.

Denne tur til sverige havde vi ekstra øje for de mange søer – måske især fordi bilen var pakket med badetøj og vejret tillod svømmetur. Det var især brugen af sten i og omkring søerne – såvel som beplantning – vi havde fokus på. Årsagen til turen, til sverige, er nemlig tørretiden for vores nystøbte havedam.

1 uge er nu gået, siden havedammen blev støbt færdig. Tog 2 dage, at få støbnt søen – det hele er dog også sket ved håndkraft. Nu venter vi blot på at beton’en tørrer, så vi kan få fyldt vand i. Dernæst står den på beplantning af havedammen.

Læs nærmere om vores havedam projekt her

svenske haver ferie sverige

Vigtigst af alt med denne weekendtur til sverige fik vi slappet af, nydt sommervejret og badet en masse. Samtidigt med at der er hentet ny energi og massevis af inspiration til havens videre udformning – sten og klipper er klart i tankerne…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *