Tryk "Enter" for at gå til indhold

Snevejr og frost i maj

Kalenderen skriver maj. De sidste ugers vejr har været et dejligt forårsvejr. Nu har vi fået frost og sne i maj – hvad sker der lige?

Klima-katastrofe?

Forrige sommer var landet – ja hele europa – plaget af en voldsom tørke. I marts fik Danmark mere vand på 10 dage, end vi nogensiden før har fået i hele martsmåned. De første 3 uger af april har vi ikke set regn, hvilket afsluttede i et voldsomt regnvejr i løbet af en weekend.

Vi fik 16mm vand på Nymølle i løbet af lørdag d. 27 april. Det hele sejlede. Gårdpladsen var en stor sø…

Lørdag morgen – 4. maj – vågnede vi til snevejr. Og termometeret fortæller desuden, at temperaturen har været lige nede omkring frysepunktet og lege i løbet af natten.

Vi kan vist godt konkludere, at vejret er temmelig forvirrende. Sne i maj er i hvert fald ikke normalt! Endnu mindre normalt er det med nattefrost i maj. Normalvis er maj netop måneden, hvor man kan regne med at risikoen for nattefrost er ovre.

Sne i maj

Sne i maj er måske bare et af mange tegn på at klimaet er voldsomt under pres. Forskerne har i mange år råbt op om at der skal sættes fokus på klima. Og der kommer mere og mere fokus på klima i medierne. Det kommende folketingsvalg kommer helt sikkert også til at handle meget om politik, men bliver det til ret meget mere end snak?

Nu er dette en haveblog, så skal ikke handle om politik. Vi har dog alle et ansvar for at sætte fokus på klimaet. Og med passion for at kunne nyde haven og naturen, så er os havefolk naturligvis også nødt til at gøre vores.

Hos os på Nymølle har vi først og fremmest skifter vores varmekilde til jordvarme. Hele ejendommen opvarmes ved hjælpe af jordvarme – det fungerer fantastisk!

læs om vores jordvarme anlæg her

Vi gør desuden en række andre tiltag. Vores havemaskiner kører på batterie, fremfor benzin. Vi arbejder på at droppe vores brug af plastik – hvilket har vist sig at være en større udfordring en sådan lige.

Og vi har valgt at gøre matriklen giftfri.

Læs om giftfri have her

Vores have dyrkes økologisk og uden sprøjtemidler. Præcis ligesom vores dyr opdrættes økologisk med økologisk foder o.l. Vi har desuden ændret vores købsmønster temmelig meget. Vi har valgt at boykotte engangsprodukter – vi gør op med køb og smid ud kulturen, og sætter fokus på at købe kvalitet.

Det kræver måske lidt ekstra opsparing, før man handler. Og chokerende nok oftest temmelig meget research, for det er ikke sådan lige at finde kvalitetsprodukter.

Noget så simpelt – og almindeligt – som en vandslangevogn krævede temmelig meget søgning på nettet. De fleste vandslangevogne er lavet i plast og ikke skabt til at holde ret meget mere end nogle få år. Vi har dog fundet en super fin en i jern, som helt sikkert kommer til at holde vores levetid.

Se vores flotte vandslangevogn her

Vi modtager meget gerne forslag til andre metoder, hvormed vi kan hjælpe klimaet – og her tænker vi i forhold til at hjælpe klimaet fra vores have. Del gerne forslag i kommentarfeltet længere nede.

Apropos sne i maj..

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Vi klager derfor ikke – kun – over at få sne i maj. Snevejret gav os nemlig mulighed for en hel dag indendøre i stalden, hos vores nye lam.

Jo tak! Det er sent at få lam i maj. Vores får er også helt forvirret over den varme sommer, forrige år – det har vist været et generelt problem, landet over, at lam er kommet meget sent.

Vi fik det første lam for 14 dage siden. Nu er der kommet 2 lam mere. Dermed kommer vi op på 3 lam i år. 2 piger og en dreng. Ikke dårligt, med to moderfår.

Og de er ekstremt søde!

lam sne i maj
14 dage gammelt lam – en krøllet sort-hvid pige
får lam læmming nye
Daggamle lam – kom til verden 3 maj. Og de har det godt.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *