Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så sker det! Vi får jordvarme.

Det har været planen fra vi flyttede ind. Nu sker det! Vi dropper oliefyr og skifter til jordvarme – en super smart og grøn energi kilde.

Drømmen om jordvarme

Fra vi overtog gården Nymølle tilbage i maj 2017, så har det været planen at udskifte oliefyret. Helt fra starte har det været drømmen at få jordvarme, men det er en langsommelig ansøgningsproces hos kommunen – og et temmelig stort arbejde at få lavet.

Nu sker det! Vi er så glade!

Vores drøm om jordvarme kan vist deles i to. Først og fremmest så er vores ønske et spørgsmål om at jordvarme er en grønenergi kilde – og vi vil gerne gøre vores til at mindske forurening samt passe på vores natur.

En anden rigtig god årsag er økonomien. Vi har brugt utroligt mange penge på olie til vores oliefyr, alene det første år. Med jordvarme slipper vi helt for at købe og fyre med olie. Fremover bliver det jorden, som opvarmer der nedgravede kabler – vores udgift bliver en lidt større elregning til at dække at maskinen kører.

Smart!

Nedgravning af jordvarme

Der findes flere smarte grønne energikilder – eller varme kilder, hvis vi skal være helt korrekt. Jordvarme producerer jo nemlig ikke energi, men producerer varme. Varme til at opvarme vores vand til huset.

Vi har valgt jordvarme, da vi har rigeligt plads til få nedgravet jordvarme kablerne i jorden.

Jordvarmen kommer bare til at ligge ude på en af vores marker – helt ugeneret for os. Og vi får pludselig både græs og varme fra den mark. Smart!

Nedgravning af jordvarme er dog lidt af et stort arbejde. 1,5 m skal kablerne ned i jorden og der skal graves 700 m jordvarmeslanger i jorden, som skal ligge med 1,2 m afstand. Kort sagt, det er det meste af marken, som skal graves op.

Sikke et rod! Men det bliver fedt! Super fedt.

jordvarme nedgravning gravko rendegraver jordvarme nedgravning jordvarme nedgravning rende

Imens de graver…

Samtidigt med at gravemaskinerne arbejder på marken med nedgravning af slangerne til vores jordvarme, så graver vi i den anden ende af haven.

hund græsplæne sover
Toby slapper af – imens vi graver…

Årsagen er at vi skal have flyttet vores eltavle. Nuværende har vi vores eltavle på første salen, hvor den fornuftigt er placeret i forhold til dengang strømmen kom ind på kabler i luften.

Sidenhen er strømkablerne lagt i jorden – og nu flytter vi eltavlen i kælderen, så vi i kælderen får et fint teknikrum til jordvarme anlægget, eltavle og alt det andet. Gemt væk og ude af vores syn.

Vi graver med spade og skovl. Vi kunne godt have brugt hjælp fra gravkoen, som arbejder på marken – men nok ikke smart med så store maskine i haven… og slet ikke når, det er højspændingskabler vi graver fri.

Jorden er dog meget leret. Virkelig leret! Godt vi ikke skal grave jordvarmen ned med håndkraft! Det ville have tage 100 år.

ler lerjord
– Vi kunne starte en lerudgravning, så meget ler i jorden er der..

Men hullet blev gravet – 80 cm dybt – også skyder vi strømmen ind igennem vores krybekælder, til kælderrummet i modsat ende af huset.

Det bliver super fedt at få samlet alt i det rum. Mest af alt, for at få alt teknik ud af huset.

strømkabel hul grave arbejde

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *