Der er mange glæder ved at have en have, men jeg er især virkelig begejstret for formering, såning osv. Det er enormt tilfredsstillende at kunne forvandle én plante til flere – og pelargonie stiklinger er desuden ganske nemt at få til at blive til MANGE planger…
Billige planter til haven
Nu skal alting ikke handle om penge. Og min passion for havearbejde ligger bestemt ikke i at spare penge. Ikke desto mindre, så er det en herlig gevinst ved at så, dele, tag stiklinger og på anden måde formere planter.
For netop pelargonier er glæden endnu større, da skabelsen af nye planter bedst gøres fra afklip – altså affald, som ellers var endt på komposten.
Her i foråret er det tid til at klippe pelargonier ned. I hvert fald tid til at klippe de indendørs pelargonier ned – de udendørs venter jeg med lidt endnu, indtil vejret bliver varmere og planterne kan komme ud i haven.
Pelargonie stiklinger
Afklippet fra mine pelargonier forvandles nemt til nye planter – som enten kan pryde i haven eller bruges som gaver.
Det er enormt nemt! Tag en stilk, fjern alle blade – udover de øverste 2-3 blade – og stik stilken i jorden.
Det er da virkelig nemt!
Skal jeg komme med et par eksta råd til at lave pelargonie stiklinger – gælder egentlig alle stiklinger af planter – så brug lerpotter.
Sker jeg selv bruger en plastpotte, men det fungerer altså bare meget bedre med lerpotter!
Og stik stiklinger langs kanten af potte. Derved får halvdelen af stiklingen væde fra jorden, hvor lerpotten sikrer at iltning og tørhed til den anden halvdel – så går det sjældent helt galt med overvanding, råd og sådan…
Jord til pelargonier
Nå ja! Og vælg altid en dårlig jord til pelargonier. Det gælder specielt for pelargonie stiklinger, trods jeg nu også vil anbefale det til alle stiklinger.
Man gør sig selv en bjørnestjeneste ved at bruge en god jord – krukkemuld er alt for kraftigt til stiklinger. Og kompost dur slet ikke.
Selv bruger jeg helt så- og priklejord, når jeg laver stiklinger. Her får stiklingen noget at vokse i, men en meget næringsfattig jord – såvel en meget fin og luftig jord.
Forsøg med pelargonie stiklinger
Lav desuden endelig altid rigeligt med stiklinger – der kan sagtens være mange stikligner i samme potte. Og der er altid nogle, som ikke klarer sig. Mine egne succes-erfaringen ligger på 60-70% af de stilinger jeg laver, som ender med at blive til gode planter.
Den succesrate kan jeg så ikke holde mig med et forsøg, som jeg lavede i efteråret.
Normalt tages stiklinger i efteråret, hvor væksten er stor. For pelargonie stiklinger har jeg dog altid haft for vane at tage stiklinger i foråret, når jeg alligevel klipper pelargonier ned – da der jo netop opstår en enormt masse afklip, som fint kan forvandles til stiklinger.
Det fungerer fint nok. Ulempen er dog, at planterne først bliver rigtig store til næste år – formentlig fordi vi endnu ikke har drivhus eller ordentlige forhold til overvintring af pelargonier.
Læs om overvintring af pelargonier her
I efteråret forsøgte jeg derfor at tage en del pelargonie stiklinger. De har det dog ikke særligt godt nu, som nedenstående foto viser.
Planterne har nu ellers set fine ud igennem vinteren. Den pludselig voldsomt hårde frost i februar har dog været hårdt for mine pelargonier – vinteropbevaring forholdende har ikke været gearet til minus 20 grader.
Læs om efterårs formering af pelargonier her
Helt dårligt er det dog ikke, trods det ser temmelig sørgeligt ud. Efter at have gennemgået de mange pelargonie stiklinger, så har rødderne det på sin vist godt nok – og efter at have klippet det visne væk, så har jeg pludselig flere fine rodskud
Okay! Ikke helt rodskud, men stiklinger med rødder – hvor jeg har klippet alt bladmassen væk. Så mere eller mindre samme fremgang, som når man tager rodskud.
Og nu får disse stiklinger en chance til at vise om de kan komme i vækst, hvis de får lidt tid indenfor i varmen.
Formering af pelargonier ved stiklinger
Krukken med de overvintre pelargonie stiklinger, som er pottet om og klippet ned, står nu i kælderen. Her står de side om side med de øvrige stiklinger, som jeg netop har taget – og lavet ud fra afklippet fra pelargonierne – og med forspiring af kartofler i baggrunden.
Her er dejlig lunt i kældervinduet. Vender godt nok mod nord, men i først omgang skal stiklingerne blot have varme for at spire…
Et andet forsøg, som jeg lavede tilbage i efteråret var at grave pelargonier op – og hænde dem op i en snor.
Pointen skulle være nem vinteropbevaring af pelargonier – altså mindre plastkrævende, da her ikke overvintres i potte eller krukke.
Det er faktisk gået super godt! Jeg må indrømme, at jeg var temmelig spektisk. Men af alle mine pelargonier, så er det egentlig denne opgravede pelargonie, som har klaret vinteren bedst.
Gravede op i oktober. Bandt en snor omkring og siden har planten blot hængt med rødderne op og hovedet ned – præcis samme lokale, som stiklinger af pelargonier. Og samme lokale, som jeg har alle mine øvrige planter til vinteropbevaring.
Det er HELT sikkert noget, som jeg skal forsøge at arbejde videre med. Læst om det i en gammel bog om havebrug. Og trods minus 20 graders frost udenfor, så har planten det fint. Rødderne er udtørret, men stilkene er helt super sprøde og spændstige. Må lige eksperimentere lidt videre med dette, men ganske lovende resultat efter første forsøg. Helt andet resultat end jeg havde forventet, hvorfor jeg også kun prøve med én plante. Må indrømme, at jeg forventede det ville end helt galt.
Endnu engang et godt bevis for, at det altså betaler sig at tjekke op på historien – og tage ved lære af, hvordan man førhen gjorde. Opvarmede drivhuse, garager og udestuer har altså gjort, at vi glemmer nogle af de “normale” måder og teknikker… Jeg vil faktisk sige at jeg allerede glæder mig til vinteren, for at prøve igen – og med flere planter.