Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det skal være flottere næste år…

Pelargonierne står stadigvæk smukt. Snart skal de tages ind og overvintre, men først skal der laves stiklinger af pelargonier – så vi næste sommer kan få endnu flere pelargonier.

Elsker pelargonier!

Nogle vil kalde pelargonier for en mormor blomst. Det er måske også sandt, at pelargonier ikke er den mest moderigtige blomst. Jeg elsker dog pelargonier.

Pelargonier blomstrer fra tidligt sommer og indtil frosten sætter ind. Blomstringen bliver kunne vilde og vildere, som tiden går. Pelargonier er virkelig en udbytterig plante. Løvet er desuden smukt og dekorativt.

Nu er tiden til at få lavet stiklinger af pelargonier, så vi næste sommer kan få endnu flere georginer til at pynte i haven. Hvilken bedre måde at starte weekenden på?

Martin er i jylland, kommer først hjem i morgen aften. Jeg har derfor aftenen for mig selv. Har netop fået fodret alle dyrene, gået en tur med Toby og siddet lidt nede hos fårene og nydt det er weekend. Dagen i haven sluttede med at jeg fik taget stiklinger af pelargonier. Nu har jeg netop skrevet dette blogindlæg, nu et bad og dernæst aftensmad. Dejlig start på weekenden!

Stiklinger af pelargonier

Normalt ville vi tage stiklinger af pelargonier i februar, når vi klipper pelargonier ned.

Sandt at sige, så har vi dog aldrig haft den helt store succes med den løsning. Vi har skam fået planter ud af det, men når vi har lavet 4 stiklinger har 1-2 overlevet. Resten har aldrig slået rødder. Dertil kommer at væksten har været meget langsom – nærmest først været hen mod august og september, at væksten rigtigt er kommet igang for stiklingerne.

Efter at have fået et råd fra en god bekendt, som har mange skønne pelargonier, så vil vi i år prøve at tage stiklinger af pelargonier her i efteråret.

Fordelen skulle være, at pelargonier er i størst vækst her i efteråret – netop for at sikre en kraftig plante til overvintring. Vores erfaring er egentlig den samme, at Pelargonier bare står langt flottest her i efteråret, så det giver ganske god mening. Og med plante i god vækst, så burde stiklinger måske også være mere villige til at slå rødder.

Det giver i hvert fald god mening, for mig. Også taget i betragtning at planten går i dvale henover vinteren, når temperaturen daler. Væksten begynder dog i februar, når vi klipper pelargonier ned – og alle guides på nettet anbefaler da også at lave stiklinger af afklippet efter planten klippes ned.

Nu prøver jeg. Lykkedes det ikke godt, så kan ejg forsøge igen til februar eller marts, når vores pelargonier skal klippes ned.

Guide til at lave stiklinger af pelargonier

Pelargonie stikling

Det er ganske nemt at lave stiklinger af pelargonier. Blot klip nogle grene af en pelargonie, så man har 10-15 cm gren. Sørg for godt med sideskud pr. stikling.

Planten der klippes af, foretrækker at få klippet lige over et bladpar – derved kan planten bedst helbrede sig selv. Samtidigt dannes to nye sideskud pr. klip, som bliver til endnu to stilke med blomst.

Når stiklingen er klippet, så skal klippes lige under et bladpar. Så det nederste på ens stikling har to bladgrene. Se nedenstående foto.

Stiklinger af pelargonier

Nu skal alle sideskud klippes væk. Det samme gælder blomsten, hvis der er sådan en – sørg også for at fjerne nye blomsterskud, som er på vej inde fra stiklingen. Ingne grund til at en stikling bruger energi på blomt.

Stiklinger af pelargonier

En færdig stikling skal kun have 2-3 små blade i toppen. Stiklingen stikkes i jord i en potte. Kan sagtens være 3-4 stiklinger i en potte. Når væksten kommer igang skal alligevel pottes om til ny jord, så ingen grund til at bruge en potte pr. stikling her i starten.

Stiklinger af pelargonier

Pelargonier overvintring og pasning

Jeg fik lavet 12 stiklinger af pelargonier. Nu får de 2-3 ugerstid i haven, placeret i solen.

Stiklinger og pelargonierne i krukker klarer nemt en nat med nattefrost. Kommer der hård frost eller flere dage med nattefrost, så rykker jeg planterne indenfor i stalden. Intet tyder dog på frost foreløbig.

Derefter flyttes stiklingerne – såvel krukker med pelargonier – indenfor i stalden, hvor de overvintres vinteren igennem. Stalden er ikke frostfri, men beskytter alligevel godt mod den værste frost. Desuden beskyttes mod for meget vand, som egentlig er det største problem for pelargonier igennem vinteren.

Læs om overvintring af pelargonier her

Pelargonier Dronning Ingrid

Krukkerne fra fotoet øverst her på siden har hver især tre Dronning Ingrid pelargonier. Planterne er ved at være nogle år efterhånden – startede med 2 planter, hvoraf vi tog stiklinger.

Nu er der lavet 12 stiklinger af pelargonier. Forhåbentlig overlever de alle og vokser op til at blive store flotte Dronning Ingrid Pelargonier.

Faktisk har vi kun Dronning Ingrid Pelargonier i haven. Indenfor har jeg dog andre skønne pelargonier – har f.eks en, som hedder sulforino, som har den mest fantastiske duft og virkelig skønne blomster.

Det bedste ved denne pelargonie – sulforino – er dog, at den først blomstrer i efteråret. Og dermed giver farve til en ellers grå årstid. Blomstringen varer 2 måneder og ellers står den med smukke bittesmå grønne blade 10 måneder om året.

Må vise nogle fotos af den, når den kommer i blomst her i oktober.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *